Romanian Bridge Portal
·· 2024-02-25 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Flancul premiat  
Vladimir Valeanu

O sa va prezint o dona jucata la Campionatul European 1996 din Portugali, care a luat un premiu special pentru flanc.
Desi jucatorul din Vest a facut tot posibilul sa-i creeze probleme declarantului, acesta ar fi putut realiza contractul. Trebuie remarcat ca pe Est-Vest juca o axa mixta din echipa Danemarcei, fosta vicecampioana europeana.

Dealer Vest, toti vulnerabili
NORD
EST
SUD
VEST
1FA
PAS
2
PAS
2
PAS
3FA
PAS
PAS
PAS

2 = fara majora in 4.

Atacul a fost Valet de cupa (Rusinov), deci promite Dama.

  10 6 4  
  A 10 4 2  
  R 6  
  D V 8 4  
     
     
  A R 5  
  9 3  
  V 8 5  
  A R 9 6 2  

Declarantul are 8 levate de varf si i-ar trebui a 9-a.
Aceasta ar putea fi realizata daca Asul de caro este la Vest sau amandoi onorii de caro la Est. Totodata, trebuie ca flancul sa poata incasa 5 levate. Daca Sud da drumul la cupa, flancul ar putea reveni pica (sa nu uitam ca este o axa foarte buna) si i-ar creea noi probleme sau ar putea intoarce cupa pe care nu stie daca e bine sa o ia (blocand culoarea) sau sa ii dea drumul; in acest caz, Est va returna sigur pica, iar reusita contractului va sta doar in expasul de caro.
Tinand seama de aceste elemente, declarantul pune Asul si joaca trefla din mana si caro spre Riga, care este luat cu Asul. Est continua cu Dama de pica, luata de declarant, care joaca trefla la Dama si caro de la mort. Est pune Dama si revine cupa pe care Vest o ia cu Dama si joaca 8 de cupa.
Wste momentul cel mai important al donei. Declarantul are 9 levate, dar mana este la flanc, iar acesta i-ar pitea lua 5 levate (doua carouri si trei cupe). Este crucial ce pune la cupa.
isi fac "intrarea" cu nonsalanta. Ele nu au nevoie de surle si trambite, ele, pur si simplu, pasesc Dupa un timp de gandire, se pare, fara obiect, Sud pune mic, ca si Estul, iar Vest trage Riga de cupa., ce reprezinta caderea. Jucatorul din Vest a intuit inca de la atac posibilitatea unei inselari a declarantului - deceptive play - si acest lucru s-a produs, fapt pentru care merita laude si ... premiul special.
Declarantul nu s-a ridicat, insa, la nivelul apararii. Sa revenim la momentul crucial al donei: Sud nu stie ca atacul a fost "fals", dar distributia cupei ar putea fi:
a)

VEST   EST
D V 8 7   R 6 5

b)
VEST   EST
D V 8   R 7 6 5

In cazu a) se poate acoperi cupa, deoarece Est nu mai poate reveni in culoare.
In cazul b) nu e bine sa se acopere.
Dar cazul b) ar putea exista cu adevarat? Evident nu!
Sa reamintim ca este vorba de o axa foarte buna si ca Est a avut As si Dama de caro, deci doua reprize. Cu siguranta el ar fi returnat cupa pentru a lua doua carouri si trei cupe; evident, As si Riga de pica sunt la declarant, tinand seama de onorii vazuti.
Iata dona completa:

  10 6 4  
  A 10 4 2  
  R 6  
  D V 8 4  
8 7 3 2   D V 9
R D V 8   7 6 5
10 7   A D 9 4 3 2
7 5 3   10
  A R 5  
  9 3  
  V 8 5  
  A R 9 6 2  

Asadar 8 de cupa trebuie acoperit.
Vest ar fi ramas cu o frumoasa incercare, iar Sud s-ar fi numarat, poate, printre persoanele nominalizate la premiul de cel mai bun declarant al Campionatului European.
Asa, insa flancul i-a suflat nominalizarea si, mai mult, a obtinut marele premiu pentru jocul in aparare.alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro