Romanian Bridge Portal
·· 2024-11-07 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Bishop Auckland coup si variatii pe tema  
Catalin Lazar (2007-02-26)

Aceasta lovitura este, la baza, foarte simpla (si complet neetica, de altfel). Pur si simplu stai si te gandesti mult timp in speranta ca adversarii uita ca esti in mana si apoi joci din mort. Sau invers, speri sa uite ca esti in mort si joci din mana. Iti poate "rezolva" diverse probleme de circulatie pe care le ai. De exemplu:

xxx
xx
xx
KQJTxx

vs

AKxx
AKxx
AKxx
x

Se joaca 3nt pe un atac oarecare. Se elibereaza trefla, returul flancului este castigat in mana si apoi urmeaza o pauza indelungata (30 de secunde minim) dupa care se continua linistit cu trefla din mort. "Nice" try! Se numeste Bishop Auckland coup pentru ca la clubul "Bishop Auckland" din nord-estul Angliei joaca multi seniori si sansele sa tina o astfel de miscare sunt ridicate.

Intamplarea a facut ca zilele trecute, insa, sa asist la o pozitie foarte interesanta de B.A. coup inversata. Sa zicem ca trebuie sa te decizi cum joci urmatoarea combinatie:

Qxx

vs

AKT9

Trebuie sa iei 4 levate, ai suficiente veniri incat sa nu conteze si nu ai nicio informatie foarte clara despre distributia adversarilor. Jocul probabilistic este sa tragi A, apoi Q, apoi K daca inca nu a picat J. Vei castiga ori de cate ori sta culoarea 6-0 sau 3-3 sau J sec sau in 2.

Insa... poti face o manevra de lovitura Bishop Auckland inversata. Te duci in mana si joci, destul de repede, ca sa nu uite adversarii ca esti in mana, T. Acum ce se intampla in mod regulat pe la cluburile de bridge, si nu ar trebui sa se intample, este ca adversarul are voie sa accepte sau nu jocul de T dupa cum crede el de cuviinta. In general, daca are niste x-uri neinteresante, adversarul va tinde sa se preocupe prea putin de dona si va accepta semi-automat jocul. Insa atunci cand are J, mai degraba va ezita sa te lase sa joci T care pare ca ii poate impasa onorul. Deci, lovitura Bishop Auckland inversata se produce in felul urmator: joci repede din partea gresita; daca adversarul din stanga protesteaza, joci mic din partea corecta si il vei impasa pe el. Daca nu protesteaza ci se arata complet dezinteresat de dona, pui mare si impasezi prin partea cealalta.

Morala: in flanc, nu lasati declarantul sa joace cum vrea cand vrea daca nu aveti un motiv solid sa presupuneti ca jocul va avatanjeaza in flanc. Intotdeauna comportati-va in mod alert si nu lasati sa se vada dezinteresul fata de dona in vreun fel. Lovitura aceasta este, in esenta, neetica. Inferenta "daca accepta, probabil nu are onor" este impotriva spiritului jocului. Daca vi s-a intamplat, chemati arbitrul (desi la noi marea majoritate a arbitrilor ar avea dificultati in a intelege logica dupa care i-ati chemat) ca sa noteze faptul.


alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro