Romanian Bridge Portal
·· 2023-03-25 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Victorii psihice  
Vladimir Valeanu

Deseori, marile competitii bridgistice, genereaza situatii sau chiar done cu caracter anecdotic.Iata un exemplu de la un concurs desfasurat in ...Italia.
Dealer Vest, N-S vulnerabili
VEST
NORD
EST
EST
PAS
1(1)
PAS
1
PAS
2
PAS
2(2)
PAS
2
PAS
3(3)
PAS
3
PAS
6
PAS
6(4)
PAS
PAS
PAS

(1) 1 = 11-17 PO, fara 5 carti intr-o majora;
(2) 2 = forcing ( a 4-a culoare);
(3) 3 = forcing;
(4) 6 = o idee personala despre ce ar trebui jucat la perechi.

Atacul este 8

  Q 10
  R D 4
  A 5 3
  D V 10 9 4

 

  A R 5 3
  A 8 7
  R D 9 6 4 2
  -

Uitandu-ma neplacut impresionat la mort, am pus Dama de trefla, acoperita de As.
Intamplator stiam ca axa italiana impotriva careia jucam era bine plasata dupa doua ture (era in primele done din turul 3, final) si deci aparent era o axa buna. In plus, venise si acest atac subversiv, facut, banuiesc, sa ma forteze la o optiune chiar de la prima levata.
Din cu totul alte motive, era atacul care practic spulbera contractul. Se observa ca ratasem contractul foarte bun de 7 carale, probabil din vina mea, pentru a carui realizare este necesar, fie sa stea caroul 2-2, fie, daca sta 3-1, sa stea pica 4-3, fie doua pici la Vest etc. Contractul de 6 carale, practic era imbatabil.
Asadar, faptul ca se va scrie pe partea lor era un dezastru. Situatia in care eram se citea clar pe fata mea: am inceput sa si vociferez la partener. Italienii, desi nu intelegeau ce spun, vedeau clar ca ceva nu era in regula.
Nevazand nici un motiv sa dau drumul am taiat si am jucat, fara vreo speranta, caro la As (a aparut Valetul din Est) si caro.
Dupa un moment de gandire Est defoseaza o cupa. In acest moment a aparut o mica unda de speranta: probabil Est are 4 atuuri si nu vrea sa taie in gol.
Am jucat As de cupa, cupa la Riga si Dama de cupa. Toata lumea a raspuns.
Acum, am jucat din nou caro de la mort. Est este in aceeasi dilema: taie sau nu o perdanta? Pana la urma se decide sa defoseze o trefla si am castigat levata cu Dama.
Pana acum am avut noroc de indecizia Estului. Am mai ramas o simpla formalitate: Valetul de pica sa fie in Vest.
Asadar am jucat caro, Vest defoseaza si el o trefla, Nord taie cu 10 si, spre satisfactia mea, Est defoseaza. Urmeaza trefla taiata mic si caro taiat cu Dama, moment in care Est incepe sa subtaie: 6 pici just facute, intrucat mai cedam un caro in final.
Italianul din Est nu-si revine. Nici nu vrea sa scrie in fisa. Disperarea mea de la inceputul donei s-a transferat asupra axei adverse dar, spre cinstea lor, cei doi n-au scos un cuvant, cel putin cat am mai stat noi la masa lor.
Iata dona completa:

  D 10  
  R D 4  
  A 5 3  
  D V 10 9 4  
V 7 2   9 8 6 4
10 6 3   V 9 5 2
10 8 7   V
R 8 6 3   A 7 5 2
  A R 5 3  
  A 8 7  
  R D 9 6 4 2  
  -  

In incheiere, trei observatii:

  1. Ca si in alte exemple analizate, recomandarea mea este sa nu cedati psihic, oricat de disperata ar parea situatia. De cele mai multe ori flancul stie mai putin despre dona decat declarantul.
  2. Exista o sansa teoretica de a face acest joc: Est sa aiba 4 pici si Asul sec de trefla. Dar extrem de putin probabil ca Vest, avand 7 trefle si vulnerabilitatea favorabila sa paseze la primul tur.
  3. Intr-un final dona a fost de aproape 80% pentru noi, in timp ce 6 carale ar fi fost de 65%.

In concluzie, nu merita acest consum psihic!alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro