Romanian Bridge Portal
·· 2024-02-25 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Puteti juca si fara atuuri?  
Vladimir Valeanu

Pentru astazi va ofer o dona jucata acum mai bine de 20 de ani de catre un vechi prieten si partener, acum stabilit in Israel.
Dealer Sud, toti vulnerabili
VEST
NORD
EST
SUD
1*
PAS
1*
PAS
1
PAS
2
PAS
2FA
PAS
3
PAS
4
PAS
PAS
PAS

1 = tare
1 = peste 6 PO, mai putin de 3 controale.
Atacul este R

  R 5  
  9 3  
  K 9 7 5 4 2  
  9 4 2  
     
     
  A D 10 6 4  
  D 8 4  
  A 6  
  A R 6  

Est furnizeaza 6, o carte descurajanta (ceea ce se poate observa si din mana declarantului), dar care totodata marcheaza si distributia , in cazul de fata, para. Vest continua cu nouarul de pica: mic de la mort, 2 de la Est, castigat cu decarul de pica.
Sa examinam situatia: declarantul are 8 levate castigatoare (patru pici, doua carouri si doua trefle) si ar putea sa o realizeze si pe a 9-a daca pica ar sta, nu mai rau de 4-2. A 10-a levata s-ar putea obtine dintr-un tai din mana "scurta", daca pica este impartita 3-3 sau 4-2 cu Valetul in 2, dar aceasta manevra a fost interzisa de flanc datorita returului.
Asadar Sud joaca pica la Riga (raspund amandoi) si trefla la As pentru a extrage atuurile restante. Declarantul are 9 levate. Cum s-ar putea obtine a 10-a? Fie Vest are As si Riga seci de cupa (foarte putin probabil), fie sa se ajunga intr-un final de joc in care Vest sa fie supus unei presiuni.
Declarantul joaca un atu mare, Vest defoseaza un caro; Sud mai joaca un atu iar Vest defoseaza nonsalant o trefla. Voi remarca acum ca axa adversa era formata din jucatori foarte buni.
Care este situatia in acest moment? Foarte probabil urmatoarea:

  -  
  9  
  K 9 7  
  9 4  
-    
A V   Fara importanta
H 10 8    
H    
  -  
  D 8  
  A 6  
  R 6  

Am notat cu H un onor. Sud joaca deci Riga de trefla (cade Dama de la Vest), As de caro, caro la Riga (Est defoseaza) si caro cu defosa de trefla. Vest cedeaza ultima levata, Dama de cupa declarantului.
Sa observam ca pentru a face aceasta plasare finala este necesar ca Vest sa aiba minimum 3 carouri (astfel el ar putea defosa caro si ulterior Dama de trefla, pastrand una mica si a evita astfel plasarea).
Iata dona completa:

  R 5  
  9 3  
  K 9 7 5 4 2  
  9 4 2  
9 3   V 8 7 2
A R V 7   10 6 5 2
V 10 8 3   D
D 7 5   V 10 6 3
  A D 10 6 4  
  D 8 4  
  A 6  
  A R 6  
Ceea ce vreau sa remarc este jucarea ultimului atu inainte de a juca trefla.
Acesta este un prag psihologic, de a ramane fara atuuri, care face deosebirea dintre jucatorii buni si cei, sa zicem mai neexperimentati.
Ca fapt divers, i-am aratat dona Nadiei (Cartile din Nord si Sud). "O dona banala" mi-a zis ea, "trag atuurile,elimin trefla si ii transfer mana Vestului pe caro pentru a reveni cupa".
Asa o fi! Dona merita sa fie prezentata tocmai pentru subtilitatea ideii ca jucatorii valorosi nu ezita in a trage si ultimul atu, daca realizarea contractului impune o astfel de masura neuzuala.


alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro