Romanian Bridge Portal
·· 2023-12-07 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Correct timing  
Vladimir Valeanu

Aceasta dona provine din Portugalia de la Campionatele Europene din 1996.

Dealer Vest, toti vulnerabili
VEST
NORD
EST
SUD
1
CONTRA*
PAS
4
PAS
PAS**
PAS
Contra = poate nu cea mai buna licitatie;
pas = asta e situatia!

Atacul este R.
  A 9 5 2
  6
  A R D 9 5 3 2
  A

  6
  V 10 9 7 5 4 2
  7
  9 8 4 2

Hotararea de a pasa 4 pare cea mai buna. In definitiv Nord aduce 4-5 levate la acest contract, iar la alt contract (4FA sau 5 nu se stie cate levate aduce Sud.
Est furnizeaza 3 (numar impar de carti).
Desi situatia nu este prea roza, sa vedem ce se poate face. Trei levate de atu par iremediabil pierdute. S-ar putea sa nu se cedeze alta levata?
De pilda, daca distributia din Vest ar fi 5-2-3-3 am putea juca: As de trefla, As de pica, pica taiata, trefla taiata, As, Riga de caro, Dama de caro taiata si surtaiata, si atu.
Dar acest plan nu este prea bun contra unei aparari corecte. In acest moment, cand atuurile ar fi 1-1, cu onorii impartiti, flancul ar putea circula pe trefla cu onorul de cupa. Daca am defosa trefla perdanta pe Dama de caro, flancul ar putea continua trefla sau pica (in functie de cine are doi onori de cupa) si am ajunge la acelasi final. Prezumtia onorilor de cupa impartiti pare corecta, deoarece daca Vest ar fi avut toti onorii este greu de presupus ca nu ar fi atacat unul din ei, iar daca Est ar fi avut A R D de atu este de asemenea greu de presupus ca nu ar fi contrat, avand o deschidere in fata.
Data fiind ca planul de mai sus nu functioneaza sa cautam alta distributie a cartilor care ar putea fi favorabila. O trefla trebuie taiata, deci Sud joaca As de pica (apare 3 de la Est, deci tot o distributie impara) si pica taiata. Asadar, cum caroul 3-2 este o ipoteza de necesitate, cum distributia 5-2-3-3 din Vest nu poate duce la realizarea contractului din motive asemanatoare celor de mai sus, nu ramane decat sa presupunem ca Vest are 5-1-2-5, cu un onor sec de atu. Care ar fi timing-ul corect in acest caz?
Est ar fi marcat cu 3-4-3-3, avand la cupa H H 8 3.
Timing-ul corect este urmatorul: As de trefla, As de pica, pica taiata, trefla taiata, As, Riga, Dama de caro (defosand cele doua trefle perdante). Vest Taie cu As de cupa si joaca una din majorele sale; Est este fara aparare. Finalul de patru carti este urmatorul:
  9  
  -  
  9 5 3  
  -  
    -
fara importanta   R D 8 3
    -
    -
  -  
  V 10 9 7  
  -  
  -  

Mana este la sud care joaca Valetul de cupa; Est nu poate castiga decat doua cupe.
Daca la levata a cincea Sud nu ar fi taiat pica, finalul ar fi fost de cinci carti, in care Est ar fi avut o carte de iesire si ar fi asteptat cu Dama si opt de atu sa ia doua levate.
Iata dona completa:
  A 9 5 2  
  6  
  A R D 9 5 3 2  
  A  
R D V 8 4   10 7 3
A   R D 8 3
10 4   V 8 6
R D V 6 5   10 7 3
  6  
  V 10 9 7 5 4 2  
  7  
  9 8 4 2  

Deci, in cazuri sa le zicem, disperate, trebuie sa presupunem o distributie favorabila in flanc. Timing-ul perfect poate duce la realizarea unor contracte care la prima vedere par imposibile.
Se poate constata cu usurinta ca acest contract este imparabil si pe atac de atu.
Principala dificultate in realizarea contractului consta in gasirea "distributiei favorabile".
Aprofundati aceasta idee.

 alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro