Romanian Bridge Portal
·· 2024-10-10 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  To Bid or Not to Bid (2)  
Dan Enescu

APLICAREA REGULII
Cheia utilizarii REGULII in timpul licitatiei consta in a sti cate atuuri are fiecare axa.
O numaratoare exacta a atuurilor nu este intotdeauna usoara - dar o aproximatie este necesara.
Inainte de a lua orice decizie intr-o licitatie competitiva, primul pas este de a determina in minte cate atuuri are fiecare axa, in baza licitatiei desfasurate pana in acel moment.
Al doilea pas, dupa "numararea atuurilor", este de a analiza: "Presupun ca sunt 18 atuuri... daca ei fac x levate atunci scorul lor va fi y... deci, daca licitez in continuare asta inseamna ca noi facem n levate si scorul nostru va fi z."
Cand nu sunteti sigur de numarul de atuuri, incepeti sau cu "cel mai prost scenariu" sau cu "cel mai bun scenariu".
Cu minim 18 atuuri intotdeauna trebuie sa licitati trei-peste-trei.
Cu cel mult 16 atuuri niciodata nu trebuie sa licitati trei-peste-trei.
Sa exemplificam:
De obicei aveti o idee destul de corecta asupra numarului de atuuri pe care le are axa dumneavoastra. Daca jucati majora in cinci si licitati 1♠- Pas - 2♠, probabil ca aveti opt atuuri.
Daca un adversar deschide cu o cupa, partenerul intervine cu o pica iar celalalt adversar sustine cu doua cupe stiti suficient. Probabil ca ei au opt atuuri si partenerul are cinci pici. Daca aveti patru pici, puteti trage concluzia ca probabil sunt 17 atuuri (opt ale lor si noua ale dumneavoastra).
Vom incepe cu un exemplu simplu. Nimeni vulnerabil si aveti in mana:

♠ R D V 10 6 2 
R D 5 4 3 
♣ 8 2
Deschideti cu 1♠ si adversarul din stanga (ADS) intervine cu 2; partenerul sustine cu 2♠ si adversarul din dreapta (ADD) liciteazã 3. Deci licitatia a fost:

DVS    ADS    PART     ADD
1♠            2♦          2♠             3♥
???

Multi jucatori anunta in acest caz 3♠ ceea ce este o licitatie competitiva - nu invitational la manse. Trebuie sau nu sa luptam cu 3♠ ?
Sa ne gandim cate atuuri sunt. Partenerul are probabil trei pici pentru sustinerea facuta (daca are patru pici probabil ca va anunta oricum 3♠ indiferent ce am spune noi), deci axa noastra are noua atuuri. Adversarii au cel putin opt carouri pentru interventia la nivel de doi si sustinere - poate chiar noua - asa ca Numarul Total al Atuurilor este 17 sau 18.
Mai intai sa vedem ce trebuie sa facem daca sunt numai 17 atuuri (si deci 17 Levate Totale). Raspunsul il gasim in tabelul urmator:


TABELUL PENTRU 17 LEVATE TOTALE
nimeni vulnerabil
Jucam noi trei pici Joaca ei trei carouri
Nr. levate
Scor noi
Nr. levate
Scor noi
10
170
7
100
9
140
8
50
8
50
9
-50
7
-100
10
-100

Din licitatie am presupus ca sunt 17 atuuri. REGULA ne spune ca sunt 17 levate. Vrem sa vedem cum se pot imparti aceste 17 levate, si care este scorul care rezulta.
Remarcati ca, nu conteaza cum sunt impartite cele 17 levate, scorurile din partea stanga a tabelului produc intotdeauna un rezultat mai bun decat cele din dreapta. Ce ne spune acest lucru ?
Ne spune ca trebuie sa luptam cu 3♠ daca avem impresia ca sunt 17 atuuri. Sunt deci 17 levate si, indiferent cum sunt impartite, scriem mai mult jucand dona in 3♠ decat aparandu-ne in 3.
Dar ce se intampla daca sunt 18 atuuri ?
TABELUL PENTRU 18 LEVATE TOTALE
nimeni vulnerabil
Jucam noi trei pici Joaca ei trei carouri
Nr. levate
Scor noi
Nr. levate
Scor noi
10
170
8
50
9
140
9
-110
8
50
10
-140
7
-100
11
-170

Aici este si mai evident ca trebuie sa licitam in continuare. Scorurile mai bune sunt tot in partea stanga a tabelului. In particular, remarcati ca fiecare axa poate avea cate noua levate, si licitand in continuare se obtine un plus in loc de minus. Cu 18 atuuri, nu are importanta cum sunt impartite levatele, marcam mai bine (coloana din stanga a tabelului) in 3♠ decat daca ne aparam la 3(coloana din dreapta a tabelului).
Deci este evident ca daca credem ca avem 18, sau chiar 17 atuuri, trebuie sa anuntam 3♠. Regula ne si explica acest lucru.
Sa presupunem ca toata lumea este vulnerabila si ati primit:

  
 ♠ D 10 5 4  D 9 8 7 5V 3 2 
  ♣ 7
Partenerul deschide cu 1FA tare si dumneavoastra faceti un Stayman, care este contrat. Sunteti incantat sa auziti 2 de la partener pe care bineinteles ca le pasati. Din pacate adversarii gliseaza in 3♣ care sunt pasate pana la dumneavoastra. Licitatia a fost:
Part.   ADD   Dvs.   ADS
1NT Pas 2♣ Con
2 Pas Pas 3♣
Pas Pas ??

In ciuda lipsei punctelor de onor, instinctul va spune sa anuntati trei cupe; dar sa vedem ce spune REGULA in situatia asta.
Adversarii au probabil noua trefle (daca partenerul nu are cumva patru), iar axa dumneavoastra are cel putin noua cupe, deci este probabil ca numarul total de atuuri sa fie 18. Dupa cum am vazut deja, cu 18 atuuri trebuie sa ii baram la nivel de trei. Ca exercitiu incercati sa analizati (daca avem n levate atunci ei au x ... etc.). REGULA ne spune sa licitam 3.
Iata un alt exemplu simplu in care REGULA poate nu este necesara, dar cu siguranta va va asigura de corectitudinea raspunsului la intrebarea daca "sa licitezi sau sa nu licitezi". Jucati IMP cu toata lumea in vulnerabil si aveti urmatoarele carti:
♠ R 8 7 6 R 5 3 R 10 7 2 
♣ R V

Auziti urmatoarea licitatie:
Dvs   ADS   Part   ADD
1 1 Con 2
2♠ 3 Pas Pas
??


Nu trebuie sa va folositi intuitia sau sa incercati sa ghiciti ce sa faceti. Aceasta este o pozitie perfecta pentru REGULA LEVATELOR TOTALE.
Contra negativ de la partener arata patru pici, asa ca axa dumneavoastra are opt atuuri. Daca partenerul are o singura cupa, sunt sanse mari ca sa anunte singur 3♠ dupa 3. Asa ca presupunem ca partenerul are doua cupe si deci adversarii au opt atuuri.
Noi avem opt, ei au opt, deci in total 16 atuuri si 16 levate totale. Pana la urma veti sti pe dinafara ce sa faceti. Deocamdata sa ne uitam la tabela cu 16 atuuri:
TABELUL PENTRU 16 LEVATE TOTALE
toti vulnerabili
Jucam noi trei pici Joaca ei trei cupe
Nr. levate
Scor noi
Nr. levate
Scor noi
10
170
6
300
9
140
7
200
8
-100
8
100
7
-200
9
-140

Dupa cum puteti vedea, coloana din dreapta produce un scor mai bun indiferent cum sunt impartite levatele. Asta inseamna ca trebuie sa pasam si sa ii lasam sa joace 3. Licitatia de 3♠ cu numai 16 levate nu este o decizie castigatoare.
In particular, remarcati linia in care ambele axe au opt levate. Aceasta pozitie este cea mai probabila cand punctele sunt aproximativ impartite intre cele doua axe, si sunt doar 16 atuuri. In acest scenariu nici una din axe nu poate face un contract la nivel de trei, iar in aparare se va obtine +100 in timp ce licitand "trei-peste-trei" produce un scor de -100.
Dona intreaga ar putea fi ceva de genul (16 atuuri cate opt pe fiecare axa):


    ♠ A D 9 4
8 4
D V 5
♣ 10 9 6 3
♠ V 10 ♠ 5 3 2
A 10 7 6 2 D V 9
8 6 4 A 9 3
♣ A D 4 ♣ 8 7 5 2
♠ R 8 7 6
R 5 3
R 10 7 2
♣ R V

Unele decizii competitive nu sunt asa de evidente ca cele de mai sus. Iata o pozitie de ajutor efectiv daca se aplica REGULA. Iata o dona in care numai instinctul poate sa va coste un meci.
Aveti in mana: 

♠ D 8 3 
 R 10 4 2 
 7 6 4 
♣ A 9 4 
Nimeni in vulnerabil. Partenerul deschide cu 1♣ peste care adversarii au barat cu 2. Dam un contra negativ, ADS a barat in continuare cu 4 pe care partenerul le-a contrat. Deci pana acum licitatia a fost:
 ADS   partener   ADD   Dvs.
1♣ 2 Con 4 Con Pas ??

Mai intai de toate, contra de la partener nu este de "penalizare" - arata doar o mana buna cu dorinta de la lupta. Stim din faptul ca am trei carouri mici si din licitatia adversarilor, ca partenerul trebuie sa fie scurt in caro. Cele mai probabile distributii ale lui sunt 4-4-1-4, 3-4-1-5, 3-3-1-6 si 4-3-1-5.
Se pare ca cele trei carouri mici se potrivesc perfect - de obicei este bine sa nu ai nimic in cularea in care partenerul este scurt. Asta poate face ca patru cupe sa fie un contract bun... TIME-OUT. Este o licitatie competitiva nu trebuie sa ne preocupe ce se potriveste cu ce - nu trebuie decat sa ne gandim la REGULA. Este relativ usor de folosit aici.
Sa ne gandim cate carouri este probabil sa aiba ei. Probabil ca partenerul are unul. Daca ar fi fost sicana, ar fi licitat o culoare dupa 4 in loc sa contreze. Este putin probabil sa fie doubleton - licitatia adversarilor sugereaza ca au mai mult de opt carti. Asa ca putem fi aproape siguri ca partenerul are un caro. Deci adversarii au noua atuuri.
Daca jucam noi dona, probabil o vom face pe cupa, si sa zicem ca avem opt carti in aceasta culoare. S-ar putea sa nu avem decat sapte - dar deocamdata sa fim generosi.
In cadrul procesului de "numarare a atuului", trebuie sa incepem de undeva - cel mai bine este sa incepem cu scenariul "celui mai bun caz" - adica sa incepem presupunand ca partenerul are patru cupe.
Deci sa presupunem pentru inceput ca ei au noua carouri si noi opt cupe. Asta face 17 ATUURI, deci trebuie sa fie 17 levate.
Daca facem o levata in plus la 4 (11 levate), ei cad de 800 (sase levate) in 4 contrate. Daca facem 4 fix (10 levate), ei au sa cada de trei ori in 4 contrate. Daca o sa cadem o data in 4(9 levate), ei cad de doua ori in 4 contrate (opt levate). Si chiar in cazul putin probabil ca noi sa cadem de doua ori in 4, tot ii batem in 4. In toate cazurile, n-am vrea sa fim in partea stanga a tabelului - parte in care a licita in continuare produce un scor mai mic decat in aparare !
Asa ca, daca avem opt atuuri si ei noua, este clar acum ca trebuie pasata contra. Nu are importanta cum sunt impartite levatele, obtinem mai mult in aparare - acolo unde sunt scorurile mai mari.
Ce se intampla daca avem numai sapte atuuri. Asta face ca pasul sa fie si mai clar. (Puteti sa va reamintiti matematica - presupuneti ca aveti 16 Levate Totale si vedeti ce spune REGULA despre pas sau continuarea licitatiei.)
Amintiti-va ca am presupus cel mai bun scenariu. I-am "dat" partenerului 4. Poate ca va deranjeaza aceasta presupunere, dar singurul lucru de care aveam nevoie era un punct de plecare. Acum vedeti ca daca, ori ii dam partenerului patru cupe ori trei, nu conteaza. In ambele cazuri REGULA spune "PAS".
Uneori ajungeti la concluzii diferite utilizand REGULA daca partenerul are trei cupe sau daca are patru. In acest caz nu trebuie decat sa va folositi creierul. Din fericire in exemplul de mai sus nu conta daca avea trei sau patru cupe. La masa REGULA a fost ignorata si folosind inspiratia si s-a licitat4. Iata dona intreaga:
      ♠ A V 5 2
A 8 7 5
3
♣ R D V 5
♠ 10 9 7 6 ♠ R 4
D V 9 3 6
A R 8 D V 10 9 5 2
♣ 8 7 ♣ 10 6 3 2
♠ D 8 3
R 10 4 2
7 6 4
♣ A 9 4
S-a pierdut o pica, doua cupe si un caro, si s-a cazut o data in patru cupe, -50. Est-Vest ar fi pierdut o pica, o cupa si cel putin doua trefle. Presupunand atacul de atu (atacul corect) ei pierd cel putin trei trefle, si sunt redusi la opt (poate chiar sapte) levate. Nu este surprinzator, Nord-Sud au noua levate si Est-Vest opt, in total 17 levate pentru a se potrivi cu cele 17 atuuri.
Poate credeti ca a fost un ghinion ca cupele au stat 4-1. Nu este asa. Daca s-ar fi impartit 3-2 totul s-ar fi translatat in patru carouri contrate cu o cadere in plus, ceea ce face pasul tot mai bun. Asta este chichita REGULII. Nu exista intr-o dona decat atatea levate cate atuuri sunt. Daca culorile adversarilor se impart 3-2 cand jucati dona, se vor imparti tot 3-2 cand joaca ei dona. Asta genereaza perdante suplimentare pentru adversari daca joaca ei contractul. Repartitia 4-1 la cupa a costat o levata in patru cupe - dar ar fi adus o levata in plus pentru Est-Vest in patru caro pentru ca nu ar mai fi avut decat o perdanta de cupa in loc de doua. Este aceeasi idee ca si in cazul impasului care daca sta pentru noi nu sta pentru ei. Puteti sa mutati cartile cum vreti, ca tot ar fi trebuit sa-mi dau seama ca nu sunt suficiente atuuri (sau levate) ca sa justifice licitatia.
Multi jucatori din Nord ar fi licitat orbeste o majora si ar fi jucat cu un fit de sapte sau opt carti. Contra este o licitatie mult mai buna pentru ca ii lasa partenerului decizia de a pasa daca are lungime de caro (in acest caz trei carti), fara ceva special in majore.



alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro