Romanian Bridge Portal
·· 2024-05-28 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Smother play  
Cristian Schioparlan

Smother play ii spun unii, dar cei mai multi o recunosc sub numele de lovitura diavolului sau "Devil`s Coup". O levata de atu a flancului considerata castigatoare dispare ca prin miracol. Nu pot sa reproduc dona in care d-lui X, un binecunoscut expert al clubului nostru, i s-a aplicat de catre propriul partener aceasta cumplita lovitura fiind obligat, pentru a se... "linisti", sa-i strige partenerului: "Joc bridge de o viata si n-am vazut la masa lovitura diavolului. A fost nevoie de un...si un...(nu pot reproduce) ca sa mi-o faca. Mi-ai facut tot ce se putea, asta imi mai lipsea din colectie" ... Pe langa ca este foarte rara si destul de dificil de realizat, datorita obligativitatii "citirii" exacte a distributiei adverse, aceasta lovitura poate fi evitata de flanc, in unele cazuri . Este si cazul relatat de mine in care doi "experti" au cazut victima loviturii practicate de un declarant necunoscut, care nici nu mai fost vazut de atunci in club. "Excentricul" Sud a aparut in dona dupa ce Vest a deschis cu 1NT, Est a facut transfer pe cupa iar axa Est-Vest a ajuns in 4 cupe. Acum a aparut si Sud cu 4Sp asa... tam-nisam, pe rosu contra negru. Daca nu v-am spus, se jucau echipe. Vest a contrat de s-a auzit si pe alte continente, Est "s-a uitat lung la ele" si a... pasat, sperand probabil, sa ia praful de pe toba.

Contract: 4Sp
Atac: As de caro si caro

       N
      ♠ : AR2
 : 9
 : 98732
      ♣ : AR84
  V          E
 ♠ : D75       ♠ : -
 : RD        : A8765432
 : ARDV10      : 64
 ♣ : 1076      ♣ : DV5

       S 
      ♠ : V1098643 : V10
     : 5
      ♣ : 932
Sud a taiat si a jucat o cupa. Vest a mai incercat un caro asteptand provocarea unui eventual "upper-cut". Au urmat trefla la Riga alt caro taiat, cupa taiata, ultimul caro taiat si a doua trefla spre As si TREFLA in finalul:
       N
      ♠ : AR
 : -
 : -
      ♣ : 84
  V          E
 ♠ : D75       ♠ : -
 : -        : A87
 : -        : -
 ♣ : 10       ♣ : D
       S 
      ♠ : V109
      : -
     : -
      ♣ : 9
Nord joaca trefla, Est castiga levata si revine cupa, altceva nu mai are. Sud taie cu Valetul si vedeti si dumneavoastra ce se intampla cu bietul Vest. La acea vreme s-au facut pariuri pe tema: jucatorul din Sud a stiut ce a produs la masa sau nu !? Atunci nu s-a reusit a se raspunde la aceasta chestiune. Va las pe dumneavoastra sa clarificati acest mister! Inutil sa va spun ca in sala inchisa s-au realizat de catre Est-Vest ...6 cupe cu un over-trick, fara mari probleme... pe atac de...pica!


alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro