Romanian Bridge Portal
·· 2024-02-25 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Jucati si ultima sansa!  
Cristian Schioparlan

De multe ori am fost pus in situatia de a juca done, aparent fara speranta, care se "faceau" doar daca cartile ar fi stat numai intr-un anume fel. In majoritatea cazurilor fie am gasit rezolvarea, fie nu era tactic sa joc la totul sau nimic, insa au fost si momente in care fie nu am vazut singura solutie miraculoasa, fie nu am fost suficient de optimist sa joc pentru ea. Bridge-ul este inainte de toate un sport al mintii si, ca in orice sport, rezistenta psihica este adeseori cea care face diferenta. Incercati, acolo unde este cazul, sa gasiti solutia care sa va ofere satisfactia realizarii contractului. Iata un exemplu, in care, dupa ce Nord si Est au pasat, ati deschis si ati ajuns in "popularul" contract de 3NT:

Nord distribuitor si toti vulnerabili.

Sud joaca 3NT
Vest ataca ♠2

   N
   
  ♠: 10 7 4
: A 10 5 3
: R D V 3
♣: 10 2
S ♠: V 9 5
: D 6 2
: A 10 5
♣: A D V 6

Dupa atac asteptati increzator distributia picilor.Est isi trage Riga si Asul si continua cu trei de pica la Dama partenerului. Vest trage si a 13-a pica. Est defoseaza caro in timp ce dumneavoastra defosati cupe din ambele miini. Vest continua caro. Aveti nevoie de restul levatelor. Impasul de trefla trebuie sa va tina, dar chiar si atunci aveti doar opt levate. A noua levata trebuie sa vina ...

 

 

Solutie:... dintr-o schiza in trefla si cupa. Schizati aparatorul cu lungimea de trefla. Daca Vest are patru sau mai multe trefle trebuie sa-l gasiti si cu Riga-Valet in cupa in asa fel incit decarul de cupa de la mort sa reprezinte o amenintare. Daca Est are lungimea de trefla, el trebuie sa fie si singurul care controleaza cupa dar nu puteti spera sa aibe si Riga de cupa. Aceasta carte trebuie sa fie la Vest pentru ca el nu a revenit cupa dupa ce si-a tras picile, dar mai mult conteaza faptul ca Est nu a deschis licitatia. Est a aratat pina acum Asul si Riga de pica si vreti ca el sa aiba si Riga de trefla. Daca ar mai avea si Riga de cupa cu siguranta ca ar fi deschis.

 alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro