Romanian Bridge Portal
·· 2024-02-25 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Lacomia strica "ARMONIA"  
Cristian Schioparlan

Celebra zicala "Lacomia strica omenia" se regaseste la bridge la fel ca oriunde in viata. Va voi prezenta unul din exemplele devenite clasice in materialele de specialitate.

Intr-o dona jucata la Lyndhurst Club din Londra in 1950, intre o echipa locala si o echipa americana, Sud a ajuns in contractul de 4 pici contrate, supralicitand 4 cupe ale adversarilor:

       N
      ♠ : RV4
 : V75
 : AD10842
      ♣ : 9
  V              E
 ♠ : 863           ♠ : 52
 : A84        : RD9632
 : V7            : R3
 ♣ : ADV87          ♣ : R62
       S 
      ♠ : AD1097
      : 10
     : 965
      ♣ : 10543

Vest a atacat Asul de cupa si cupa. Sud a taiat al doilea tur. Impas de caro cu caro la Dama pare acum cel mai logic joc, dar Sud a ales o cale mai "adanca" incercand sa joace la decar. Est a crezut de cuvinta ca este insuficient pentru aparare sa incaseze acum Riga de caro asa ca a jucat MIC, secand onorul!!! Incurajat de acest eveniment Sud a scos trei randuri de atu apoi a jucat caro la Dama. Est a incasat Riga si a mai "colectat" inca patru levate de trefla pentru un bilant de +500 pentru axa sa. Daca Sud ar fi suspectat posibilitatea "amanarii" practicate de Est ( jucand echipe oricum ar fi trebuit s-o faca) ar fi trebuit sa joace doar doua tururi de atu si apoi caro la Dama. Jucand asa, in cel mai rau caz ar fi pierdut o cupa, un tai si o trefla si ar fi realizat contractul. Acest lucru s-ar fi intamplat daca Est ar fi taiat al doilea tur la caro, el avand in acest caz scurtimea de caro si lungimea de pica.

 alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro