Romanian Bridge Portal
·· 2024-04-18 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Povesti adevarate  
Horia Garbea

Primii calatori europeni care au revenit dupa ce umblasera prin Africa au adus vesti extraordinare: acolo oamenii aveau mai multe capete, existau inorogi si balauri, fiinte jumatate om jumatate pasare si asa mai departe. Cum erau singurii care pasisera prin terra incognita, nu puteau fi contrazisi.

Tot astfel, la bridge, e imposibil sa tragi de maneca un vanator de levate daca n-ai fost la partida de vanatoare cu pricina. Atunci, in orice situatie similara, alegi singur sa crezi sau nu. Dar, oricum, o poveste spusa bine e o desfatare pentru ascultator. Doar Sahriar n-o tinea pe Seherezada de 1001 de nopti pentru valoarea istorica si geografica a basmelor ei.

Bridge-ul este asadar un domeniu al fabulosului din care cei mai iscusiti pot crea, in jurul unui sambure de adevar Iliade ale licitatiei, Odisei ale jocului de levata si, de ce nu, veritabile Tiganiade eroi-comice ale post-mortem-urilor sau ale semnelor subtile fara de care paravanele nu s-ar fi inventat.

Desigur, eroii acestor canturi epice sunt si ei mult mai viteji in legenda decat au fost in realitate. Loviturile lor nimicitoare nu se datoreaza niciodata norocului, ci numai istetimii de a deduce pozitia nouarului de trefla decisiv. Se vede clar ca, in afara de lupta, relatarea ei e la fel de insemnata in jocul nostru drag. Batalia ca batalia, dar ce biserica am tarnosit dupa victorie!

In basme, lupta eroului cu zmeul era crancena, dar pe teren ea se facea dupa puteri. Totul era ca rapsodul sa stea pe-aproape si sa aiba talent. ca sa transforme vitejestile gafaieli an lovituri nimicitoare. Anecdota spune ca Fat-Frumos si Zmeul, tot luptandu-se, faceau apel foarte des la un chibit corb sa le aduca an plisc putina apa. Si promiteau ba un hoit de cal, ba unul de zmeu, ba unul de erou. La a saptea cursa, corbul a replicat:

- Ba, voi va bateti pentru Cosanzeana, sau beti apa?? Din fericire, macar la Atomic, apa este exclusa, fiind inlocuita cu bere. Astfel ca povestea bridge-ului devine inca si mai fabuloasa, si mai savuroasa.

Si-am incalecat pe-o levata si v-am spus fabula toata.alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro