Romanian Bridge Portal
·· 2024-10-16 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Arta conversatiei  
Laura Stefan (2004-12-22)

Untitled Document

“Learn as if you were going to live forever. Live as if you were going to die tomorrow.”
--Mahatma Gandhi


Bine v-am regasit…
Licitatia la jocul de bridge este o conversatie intre cei doi parteneri, conversatie in care cei doi jucatori incearca sa afle: daca cu cartile pe care le au este bine sa joace ei contractul, sau sa lase adversarii sa joace; daca hotarati sa jucati voi si nu adversarii, care sa fie nivelul contractului si pe ce culoare sa se joace acesta?
Mai intai incercati sa aflati pe care dintre cele patru culori aveti cele mai multe carti (impreuna cu partenerul). Daca pe axa voastra aveti cel putin sapte carti pe o culoare, atunci spunem ca aveti fit de sapte carti pe culoarea respectiva. In general este destul de dificil sa realizezi un contract in care nu ai decat 7 atuuri, iar adversarii au 6; din acest motiv, pentru a juca o anumita culoare ca atu, este bine sa aveti cel putin opt carti pe axa acea culoare. Daca in cadrul licitatiei, gasiti un fit de 8 sau mai multe carti pe o culoare, e indicat sa jucati cu acea culoare ca atu. Daca cel mai lung fit nu depaseste 7 carti, atunci in general este preferabil sa jucati un contract de fara atu.
Observatie: Daca este posibil, incercati sa evitati contratul de 5 sau 5, in favoarea celui de 3FA, deoarece este mai usor sa joci 3FA decat un contract la nivelul 5, iar premiul de mansa este acelasi (vom vedea imediat ca pentru a realiza un contract de 5 sau 5 este nevoie de o mana mai puternica decat pentru 3FA, 4 sau 4 ).
E un lucru destul de greu sa afli care este cel mai bun contract, mai ales ca acest lucru depinde si de felul in care sunt asezate cartile adversarilor. Nu va poate da nimeni o reteta exacta de genul: doua linguri de ulei si o legatura de marar va ajung pentru patru cupe, insa exista cateva elemente care va vor fi de mare ajutor si de care trebuie sa tineti cont in licitatie:
-cu un as castigati intoatdeauna o levata (in afara, desigur, de cazul in care adversarul pune atu – spunem atunci ca taie cu atu)
-cu un popa puteti de cele mai multe ori sa castigati o levata (mai ales daca pe axa voastra se afla si asul sau dama sau daca acest popa este pe o culoare mai lunga si asul se afla in mana dinaintea sa)
-damele si valetii (uneori si zece) va pot ajuta sa castigati levate, mai ales in combinatie cu alte carti, pe o culoare mai lunga. Din acest motiv, orice carte dintre: as, popa, dama, valet, zece se numeste onor. In general, cu cat o carte este mai mare, cu atat sunt mai multe sanse sa castigati cu ea o levata.
-culorile lungi va aduc levate prin majorarea cartilor din suita respectiva
-culorile scurte va aduc levate daca jucati contract cu atu (pentru ca cu cat vi se termina mai repede cartile dintr-o culoare, cu atat mai repede puteti taia cu atu cartile adversarilor pe acea culoare).
Daca intr-o mana:

  • Aveti numai 2 carti pe o culoare, acel grup de 2 carti se numeste doubleton.
  • Aveti o singura carte intr-o culoare, acea carte se numestee singleton
  • Va lipseste una dintre culori, spunem ca aveti sicana (chicane in limba franceza, void in engleza) pe acea culoare

Ideal ar fi sa existe o formula care sa va spuna exact cat de puternica este mana voastra si pana cand este bine sa licitati. O formula exista, dar nici pe departe exacta - o sa vedem imediat de ce.
Formula ar fi urmatoarea: ca sa evaluati cartile pe care le aveti in mana, numarati:

  • Puncte de onor (HCP – high card point)

-cate 4 puncte pentru fiecare as
-cate 3 puncte pentru fiecare popa
-cate 2 puncte pentru fiecare dama
-cate 1 punct pentru fiecare valet

  • Puncte de distributie

-cate 1p pentru fiecare doubleton
-cate 2p pentru fiecare singleton
-cate 3p pentru fiecare sicana
-daca aveti o culoare lunga (cel putin 6-7 carti) mai adaugati un punct
 
Spre exemplu, sa vedem cate puncte de onor are urmatoarea mana:
A K 10 9 6 5
K Q J 3
K Q
8
Aveti un as: 4p, 3 popi (3x3=9p), doua dame (2x2=4p) si un valet (1p), asadar 18 puncte de onor.
Acum sa vedem cate puncte de onor are partenerul vostru, daca are aceste carti:
Q J 8
7 6 5 4
9 8 5 2
A 7
Un as + 1dama + 1valet = 4+2+1=7 puncte de onor.
Asadar axa voastra are 18+7=25 de puncte de onor in acest moment. Daca reusiti sa aflati in timpul licitatiei cam cate puncte are axa voastra, va e mai usor sa hotarati pana la ce nivel puteti sa licitati. Spre exemplu, in general se considera ca 25 de puncte sunt de ajuns pentru a realiza mansa pe majore (4 cupe sau 4 pici). Intr-adevar, in acest exemplu, daca jucam 4 pici, observam ca avem 6 levate sigure pe pica (adversarii nu au decat 4 atuuri si voi aveti A, K, Q si J pe axa), 2 levate sigure pe cupa (am vazut data trecuta ca popa, dama sau valetul pot fi folosite pentru a scoate asul adersarilor din joc si atunci celelalte doua onoruri raman majore), o levata sigura pe caro (din acelasi motiv) si o levata sigura pe trefla. Asadar 10 levate. Doar n-ai cum sa pierzi vreuna, nu? Si acum o mica surpriza: in calculul de mai sus nu am luat in considerare nici un moment cartile adversarilor si faptul ca atacul nu il faceti voi, ci unul dintre acestia. Da, in cele mai multe dintre cazuri o sa realizati 4 pici cu cartile de mai sus. Dar daca adversarii au:

 

A K 10 9 6 5

 

 

K Q J 3

 

 

K Q

 

 

8

 

7

 

4 3 2

8

 

A 10 9 2

A J 10 7 6 4

 

3

K J 10 6 4

 

Q 9 5 3 2

 

Q J 8

 

 

7 6 5 4

 

 

9 8 5 2

 

 

A 7

 

Probabil ca primul care a licitat pica a fost nordul, avand mai multe pici, asadar atacul il va face urmatorul, si anume estul, cu as de cupa, sa spunem. Voi puneti cate o cupa, vestul pune si el 8 de cupa, ca altceva nu are si estul continua cu 2 de cupa. Voi puneti cate o cupa, vestul nu mai are cupa si este liber sa puna atu, cu care castiga levata. Vestul pune acum as de caro, la care voi puneti cate un caro si estul pune 3 de caro, ramanand fara atuuri. Vestul pune 4 de caro, voi iar cate un caro si estul pune atu si in acest moment axa este-vest a castigat 4 levate. Voua nu va raman decat 9, asadar orice s-ar juca din acest punct, contractul esueaza. Sigur, este putin probabil ca adversarii sa aiba o astfel de distributie a cartilor, dar nu este imposibil; de aceea am spus ca “reteta” nu este exacta: pentru ca depinde si de felul in care sunt impartite cartile si, de ce nu, si de noroc.
De aceea se considera, in afara de punctele de onor, si punctele de distributie despre care am spus mai sus – tocmai am vazut cat de folositor este sa ai un singleton, spre exemplu.
Si atunci, cand evaluam cartile din mana nordului vom adauga la cele 18 puncte de onor 2 puncte pentru ca avem singleton pe trefla, 1 punct pentru ca avem doubleton pe caro si un punct pentru ca avem culoare lunga pe pica. Numarul total de puncte va fi: numarul de puncte de onor + numarul de puncte de distributie: 18+4=22p; cu urmatoarea observatie: nu numarati de doua ori aceleasi carti: adica daca aveti un singleton dama de cupa, nu considerati 2 puncte pentru dama si 2 puncte pentru singleton – faptul ca este onor sau ca este singleton poate sa va ajute la o singura levata. Si retineti ca faptul ca aveti culoare scurta va este util atunci cand aveti fit si jucati cu atu. Daca nu aveti fit si va ganditi la un contract fara atu, numarati numai punctele de onor).
 
Bun, si? La ce ne foloseste ca am numarat punctele? Ne foloseste daca reusim sa transmitem prin licitatie partenerului cate puncte avem, si el noua, astfel incat sa ne facem o idee cat mai exacta despre cate puncte avem pe axa (si eventual si din licitatiile adversarilor, sa aflam si cam care este ditributia mai probabila a cartilor). Folosind elemente de probabilitati, s-a stabilit ca:
-pentru a realiza un contract de 3FA in general este nevoie de cel putin 25 de puncte de onor si de cele mai multe ori 25 de puncte de onor va ajung pentru 3FA
-pentru a realiza 4 sau 4 va trebuie in jur de 25 de puncte (de onor + distributie)
-pentru 5 sau 5 sunt necesare in jur de 29 de puncte (onor + distributie)
-33 de puncte sunt in general de ajuns pentru un slem mic
-37 de puncte sunt in general de ajuns pentru un slem mare
“Cel putin”, “in general”, “in jur de” – o sa ziceti ca nu v-am spus nimic concret, ca n-aveti cum sa folositi ceva ce nu intra intr-un tipar clar. Asta era una dintre problemele pe care le aveam atunci cand mi s-au explicat prima data regulile jocului de bridge. Aveam prostul obicei de a pune intrebari in timpul licitatiei (de genul “si mie cate puncte imi trebuie ca sa zic asta?”) si intotdeauna (dar intotdeauna!) mi se raspundea “atatea puncte, dar nu-i batut in cuie”. Enervant raspuns, asa-i? Mi-a luat mult sa inteleg ca intr-adevar la bridge nu este nimic batut in cuie, ca aceasta este de fapt frumusetea jocului (altfel ati avea de invatat niste formule matematice si atat), ca toate rezultatele sunt obtinute tinandu-se cont de distributia cea mai probabila a cartilor la un moment dat. Si ca sa va fie mai clar, am sa va dau doua exemple:
 
Sa presupunem ca avem urmatoarea impartire a cartilor:

 

Nord

 

 

Q J 10 7 6

 

 

10 8 5

 

 

K Q J

 

 

A K

 

Vest

 

Est

9 5 4

 

3 2

9

 

A 7 6 4 3 2

A 6 5 4 3 2

 

7

10 9 2

 

8 5 4 3

 

Sud

 

 

A K 8

 

 

K Q J

 

 

10 9 8

 

 

Q J 7 6

 

 
Axa nord-sud a ales contractul de 4 . Cate puncte sunt pe aceasta axa? 16 p la nord, 16 p la sud, asadar 32 de puncte de onor – teoretic mai mult decat suficient pentru 4 (pentru care am zis ca in mod normal aveti nevoie de 25 de p). Si totusi, la fel ca in primul exemplu, acest contract esueaza daca estul ataca as de cupa, apoi da cupa pe care vestul o taie cu atu, vestul continua cu as de caro si apoi da iar caro, pe care estul il taie cu atu. Avem deci un exemplu in care 32 de puncte nu ajung pentru mansa.
 
Sa mai consideram si urmatorul joc:

 

Nord

 

 

A 9 6 5 4 3

 

 

10 9 8 7 5 4 2

 

 

-

 

 

-

 

Vest

 

Est

K

 

Q

A Q

 

K J 6 3

A 7 5 3 2

 

K Q J

Q 10 9 8 2

 

A K J 6 3

 

Sud

 

 

J 10 8 7 2

 

 

-

 

 

10 9 8 6 4

 

 

7 5 4

 

Observati ca axa nord-sud nu are decat 5 puncte de onor, si totusi cu aceasta distributie se pot face 7 !!! Cum? Pai, indiferent pe ce culoare este atacul, in una dintre maini va lipseste acea culoare, deci puteti taia cu atu. Cele doua pici stand astfel, cu o mana de atu (pe care o castigati cu asul) ati scos atuurile si apoi jucati o cupa si o taiati, jucati o culoare de jos (trefla sau caro) si o taiati, si asa mai departe – observati ca dupa 4 maini de cupa taiate, adversarii raman fara cupa, asadar cupele voastre ramase sunt majore si cu ele castigati restul de levate.
Sigur, o sa spuneti, ce sanse sunt sa fie distributia asa ca in cele doua exemple de mai sus? Foarte mici, desigur, ca sa nu mai mentionam ca in al doilea exemplu este foarte greu sa transmiti partenerului ca ai o asemenea distrbutie si majoritatea jucatorilor cu aceste carti nu vor ajunge la un contract de 7 ; dar ceea ce am vrut sa remarcati este ca nu conteaza numai puterea mainii, ci si felul in care sunt asezate cartile la cei 4 jucatori. De aceea nu este nimic “batut in cuie”…
 
Am vazut ca pentru a putea hotari ce contract sa jucati, trebuie sa aflati cat mai exact cate carti aveti pe culoarea pe care doriti sa jucati si cate puncte. Dar cum faceti asta? Ca doar nu puteti sa spuneti “Eu am 20 de p si 5 cupe, tu ce ai?”, ca asta nu intra in anunturile posibile din licitatie. Dar puteti conveni cu partenerul un mod de a licita care sa il ajute sa afle acest lucru; spre exemplu “Daca deschid licitatia anuntand 1 , inseamna ca am cel putin 12-13 p si cel putin 5 cupe.” Astfel partenerul, numarand punctele din mana lui si cupele din mana lui, poate sa-si faca o idee de numarul de puncte sau de eventualul fit.
Reguli de genul acesta: “1 inseamna 13-21 de puncte si cel putin 5 cupe” au fost facute pentru a usura comunicarea intre cei doi parteneri. Orice regula de acest gen, impreuna cu raspunsurile pe care le da partenerul la un asemenea anunt, se numeste conventie. O multime de conventii care sa acopere anunturile posibile dintr-un joc se numeste sistem de licitatie. Inainte de a va da alte exemple de reguli de felul acesta, trebuie sa stiti ca exista mai multe sisteme si foarte multe conventii. Atunci cand va alegeti o conventie sau alta, cel mai important este ca ceea ce licitati sa fie discutat cu partenerul inainte, pt ca el sa va poata intelege.
Urmatoarele cateva exemple de anunturi cu care puteti deschide licitatia sunt din sistemul stadard american, in care

  • 1 si 1 promit cel putin cinci carti pe majora respectiva
  • 1 , 1, 1 si 1 promit cel putin 13 puncte
  • Cu doua suite de cinci carti, se spune mai intai suita mai mare ca valoare (spre exemplu, cu 5 cupe si 5 pici , veti spune 1 )
  • Deschideti cu suita care are cea mai mare lungime
  • Daca nu aveti o culoare majora cu cinci carti, deschideti cu culoarea minora cea mai lunga (cu 4 carouri si 3 trefle deschideti 1); daca trefla si caroul sunt 4-4, deschideti 1; daca trefla si caroul sunt 3-3, deschideti
  • Deschideti 1FA daca aveti 15-17 puncte de onor si o mana balansata (adica cu onoruri pe toate culorile, fara sicane, fara singleton-uri si cu cel mult un doubleton). Acest anunt din partea partenerului va ajuta sa hotarati, in functie de cate puncte aveti in mana, la ce nivel trebuie sa va opriti - spre exemplu, daca aveti 10 puncte de onor in mana si partenerul deschide licitatia cu 1FA, atunci stiti clar ca aveti intre 25 si 27 de puncte pe axa. Aceste puncte teoretic va ajung pentru mansa (deci veti putea licita 3FA - sau 4 sau 4 daca descoperiti ca aveti fit pe una din aceste culori, dar veti sti ca nu aveti destule puncte sa jucati slem, deci nu are rost sa spuneti 6 ceva).

 
Haideti sa vedem cateva exemple:
a) Cu urmatoarele carti: 6 K J 8 3 2 A Q 6 4 A 10 7 vom deschide cu 1
b) Cu 6 A J 5 2 K Q 9 4 K J 7 6 vom deschide 1
c) Cu 6 4 3 A J 5 2 K Q 9 K J 7 vom deschide 1
d) Cu A 8 K 10 5 K Q 9 4 K J 7 6 vom deschide 1FA
Urmeaza desigur intrebarea daca si aceste reguli sunt batute in cuie. Nu, nu sunt niste reguli ale jocului de bridge, adica nu asa cum sunteti obligati in timpul jocului sa dati la culoare, spre exemplu. Sunt numai niste reguli pe care le stabiliti impreuna cu cel cu care jucati, pentru a va putea intelege mai usor. Nu va interzice nimeni sa deschideti 1 cu 0 puncte in mana. Puteti face acest lucru daca doriti, spre exemplu, sa-i faceti pe adversari sa creada ca aveti mai multe puncte, singura problema este ca si partenerul vostru va intelege gresit.
Este vorba de comunicare. In orice relatie apropiata intre doi oameni este nevoie sa fii sincer, sa spui lucrurile cat mai deschis si mai clar. Partenerul vostru de bridge are nevoie sa stie cat mai exact posibil cat de puternica este mana si cate carti aveti pe fiecare culoare. Un sistem de licitatie este un limbaj, un mod de comunicare. Daca sunteti sinceri si va descrieti mana cat mai clar, sunt sanse mari sa gasiti contractul corect. Daca dintr-un motiv sau altul faceti o licitatie care inseamna altceva decat ce ati stabilit impreuna, dispare comunicarea. A “minti” intr-o licitatie nu este interzis in regulile jocului de bridge, numai ca riscati sa va pacaliti nu numai adversarii, ci si partenerul si sa ajungeti in cu totul alt contract final decat va asteptati.
Am citit la un moment dat undeva ca “ tot ce este frumos, e simplu”. Jocul de bridge este un joc complex si are frumusetea lui, asa cum fiecare licitatie, prin modul in care comunicati cu cei de la masa si mai ales cu partenerul de joc, este un lucru frumos. N-o complicati mai mult decat este nevoie…
Asa cum v-am obisnuit, am sa va propun o aplicatie:
 
La fiecare din mainile de mai jos, precizati:
1 Cate puncte de onor aveti
2 Cate puncte aveti in total (puncte de onor si de distributie)
3 Ce ati licita daca e randul vostru sa deschideti licitatia?
 

a)

J 10 8 6 4

 

b)

Q 10 7

 

c)

Q J 6

 

A K Q 10

 

 

A Q 6 5

 

 

K 3

 

8

 

 

K 5

 

 

K J 7 6

 

K 3 2

 

 

A J 3 2

 

 

A K J 4

 
 

d)

A Q 10

 

e)

K J 8 6 3

 

f)

K 7 6 3 2

 

Q J 6 3

 

 

2

 

 

4 3

 

Q 9 7

 

 

A Q J 10 9

 

 

J 7 6 3

 

K 7 5

 

 

6 4

 

 

K J

 
Va urez sa jucati cu placere si sa aveti o zi minunata...

alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro