Romanian Bridge Portal
·· 2024-04-19 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Jocul cu atu  
Laura Stefan (2005-01-23)

Untitled Document

Bine v-am regasit!

Cum ati inceput anul? Cu prieteni si pace in suflet, sper...

Eu l-am inceput cu doua ganduri: unul despre oameni si unul despre bridge – de fapt doua despre orgoliu:

Primul lucru pe care as vrea sa vi-l amintesc este ca pare atat de greu si totusi totul devine atat de simplu daca te obisnuiesti sa spui ce gandesti si ce simti celor din jur, mai ales celor dragi... Nu asteptati mereu sa vina ceilalti la voi sa va traga de maneca, pentru ca s-ar putea ca si ei sa astepte acelasi lucru. Si timpul trece asa de repede pe langa noi atunci cand il lasam sa treaca...Comunicand, ajungi mai usor sa-i accepti pe cei din jur asa cum sunt si sa nu mai incerci sa-i schimbi...si-o sa vedeti ca „daca cineva nu te iubeste asa cum vrei tu, asta nu inseamna ca nu te iubeste din toata inima”...

Si am mai invatat ca nu toti oamenii sunt asa cum ti-ai dori sa fie, ca multi au rautate si cuvinte dure cand nu te astepti. Si dupa ce in primul articol v-am povestit despre placerea de a juca bridge si despre satisfactiile pe care vi le poate aduce, am aflat si ce inseamna sa fii jignit la masa de joc. Doare si te face sa crezi ca tot ce ai invatat pana atunci e inutil. Dar mai stiti ce va spuneam? E greu pana incepi...apoi devine din ce in ce mai greu. Alegerea e a ta: te poti lasa doborat si calcat in picioare sau poti sa razi si sa mergi mai departe. Iar daca reusesti sa faci asta, la un moment dat vei simti soarele dupa furtuna si vei sti ca „tot ce nu te omoara te intareste” si ca trebuie sa lupti in continuare; sa nu uiti de lucrurile de care-ti pasa si sa nu renunti la principiile tale numai pentru ca nu toate lucrurile din jurul tau sunt asa cum le credeai; doar ca e mai greu sa continui. Dar in viata, cele mai multe lucruri bune se intampla oamenilor care insista si nu se dau batuti atunci cand isi doresc ceva. Oare merita intotdeauna insa? Sper sa aveti si voi atatea lucruri frumoase datorita bridge-ului incat sa spuneti ca merita...

Jocul cu atu

Am vazut in cele doua exemple din „Arta conversatiei” cat de important este sa ai multe atuuri, cum poti cu ajutorul lor sa realizezi un contract avand putine puncte de onor, sau cum ii puteti impiedica pe adversari sa faca un contract, chiar daca au multe puncte. Atuul devine util atunci cand in una din cele doua maini ale axei nu mai sunt carti din culoarea atacului si avem voie sa taiem. Astfel 2 de atu se dovedeste de multe ori mai folositor decat un as din alta culoare, daca avem o distributie potrivita a cartilor. Reamintesc numai ca daca nu mai aveti sa puneti la culoare, nu sunteti obligati sa puneti atu.

Este clar ca atunci cand jucam un contract cu atu, este bine sa avem cat mai multe atuuri pe axa si ca, indiferent cate am avea, atuurile adversarilor reprezinta o amenintare, pentru ca atunci cand reusiti sa va majorati o culoare, s-ar putea ca adversarii sa nu mai aiba carti din acea culoare, sa taie cu atu si sa castige o levata pe care o credeati sigura. Si atunci de multe ori este bine sa jucati atu cat mai devreme, pentru a scoate din joc atuurile adversarilor. O sa spuneti: „da, dar ca sa scot din joc 2 atuuri de-ale lor, trebuie sa renunt la doua ale noastre, iar avantajul jocului cu atu era ca pot sa mai tai si eu niste levate...”, lucru adevarat, numai ca se presupune ca pe culoarea atuului aveti mai multe carti decat ei (am zis data trecuta ca e bine sa aveti fit de cel putin 8 carti ca sa alegeti culoarea ca atu) si atunci o sa mai aveti atuuri pe care sa le folositi pentru taiat si dupa ce adversarii n-or sa mai aiba. In alte cazuri, cand nu aveti culori pe care sa le puteti majora la inceput si sunt multe carti mici pe care doriti sa le taiati, nu este o idee buna sa scoateti atuurile din joc. Si o sa vedem in continuare exemple pentru ambele cazuri.

Uneori e bine sa scoatem atuurile adversarilor din joc

Sa vedem un exemplu de situatie in care e bine sa scoatem imediat atuurile:

Sa presupunem ca la masa de joc au fost impartite cartile astfel:

Nord

8 6 4 3

Q 6

10 8 5 4

A 9 7

Vest

Est

A 7 5 2

9

J 8 3

10 4

3

Q J 9 7 6 2

K Q 5 4 3

J 10 8 6

Sud

K Q J 10

A K 9 7 5 2

A K

2

Se joaca un contract pe cupa (spre exemplu 4 , deci cupa este atu) si atacul este 3 de caro de la vest. Sudul joaca contractul, pune 4 de caro de la mort, estul pune valet de caro si sudul ia levata cu asul. Ce ar trebui jucat in continuare? Am vazut ca atunci cand avem mai multe carti pe o culoare, e bine sa incercam sa majoram cartile din culoarea respectiva. Am putea incerca acest lucru cu pica (ne gandim ca daca dam popa si adversarii iau cu asul, celelalte carti pe pica vor fi castigatoare). Da, dar am uitat ca atuul este cupa! Sa presupunem ca jucam acum pica, sa vedem ce se intampla: vestul va lua mana cu asul (la care estul va pune 9, singura sa pica). Vest continua cu pica, pe care estul este liber sa o taie cu atu. Cum atacul initial a fost de caro, putem presupune ca estul va continua cu caro; vest nu mai are caro si poate taia cu atu. El stie ca partenerul sau nu mai are pica (doar a taiat putin mai devreme o mana de pica) deci va continua tot pica, pe care partenerul sau o va taia cu atu. In acest moment adversarii au castigat deja 4 levate, deci nu mai putem realiza contractul de 4 cupe.

Ati vazut ce amenintare pot reprezenta atuurile adversarilor? Care este solutia? Sa scoatem atuurile din joc inainte sa apuce ei sa taie. Asadar, dupa ce ati luat prima levata cu asul de caro, in loc sa jucati pica, jucati cupa. Ce cupa? Pai am convenit ca jucam mai intai cartea mare din mana care are cupa mai scurta, pentru a putea juca trei maini de cupa fara a ramane blocati la mort. Asadar jucam 2 de cupa, pe care il luam cu dama de la mort; in continuare jucam 6 de cupa, pe care il luam cu asul de cupa de la sud. Dupa aceste doua maini de atu observam ca la adversari mai exista inca un atu (au iesit din joc 8 carti de cupa si la noi, in mana sudului, mai sunt inca 4, asadar, din cele 13 cupe, ramane una la ei). Mai dam atunci inca un atu (popa de cupa), la care vestul pune valetul de cupa, noi dam de la mort 4 de caro, iar estul, nemaiavand atu, pune, sa presupunem, 2 de caro. In acest moment putem rasufla usurati pentru ca adversarii nu mai au atuuri si atunci putem face ceea ca doream la inceputul jocului: majoram pica. Punem popa de pica. Daca vestul nu pune asul, atunci castigam levata si jucam pica in continuare pana cand vestul va pune asul de pica. Daca vestul pune asul, atunci castiga el levata si indiferent de ce culoare este cartea pe care o pune in continuare, noi vom castiga levata (cupa nu mai are, daca pune pica avem Q, J sau 10 de pica, daca pune caro avem A si K de caro, iar daca pune trefla, avem asul de trefla). Din acest moment, cate levate castigam? Am luat deja 3 cupe si mai castigam 3 levate pe pica, mai avem A, K de caro, A de trefla si cele 3 cupe ramase, indiferent in ce ordine le jucam. Castigam astfel 12 levate.

Cateva observatii legate de jocul de mai sus:

  • Cand jucati un contract cu atu si atuurile adversarilor reprezinta o amenintare, incercati sa scoateti atuurile adversarilor din joc (daca aveti destule atuuri incat acest lucru sa fie posibil, fara a risca sa ramaneti voi fara nici un atu).
  • Ati remarcat ca vestul a atacat 3 de caro, care era singleton si cum estul a retinut culoarea in care a atacat partenerul sau, de indata ce a castigat prima levata, a dat caro si astfel i-a dat posibilitatea sa taie cu atu. Retineti ca atunci cand adversarii joaca un contract cu atu, e o idee buna sa atacati dintr-o suita care este singleton (nu atu, desigur). A ataca dintr-o suita lunga este recomandat la un joc de fara atu, nu la unul cu atu.
  • In acest caz, observati ca asul de pica ar fi fost un atac chiar mai bun decat treiul de caro, pentru ca , dupa ce ar fi castigat levata, ar fi putut da tot pica, pe care estul sa o taie, deoarece nu a avut initial decat o singura pica. Si atunci adversarii ar castiga 2 levate, spre deosebire de situatia de mai sus, cand pot castiga o singura levata, daca declarantul joaca asa cum este corect. Numai ca vestul nu avea de unde sa stie ca partenerul sau are singleton pe pica si acest atac ar fi putut sa aiba numai rezultatul de a majora picile declarantului. In general, evitati sa atacati asul dintr-o culoare fara alte carti mari.

Pentru ca atuul in aceasta dona este distribuit in asa fel incat axa nord-sud are asul, popa si dama si nu exista mai mult de trei atuuri la un adversar, declarantul va castiga toate levatele pe cupa. Dar daca unul dintre adversari are 4 atuuri? (spre exemplu in situatia de mai jos)

Nord

Q 6

Vest

Est

8

J 10 4 3

Sud

A K 9 7 5 2

Incercand sa scoata atuurile din joc, declarantul joaca pe rand, dama, popa si asul de atu, pe care vestul va pune 3, 4, respectiv 10 de atu. Dupa 3 maini de cupa, sudul va mai avea 7, 5 si 2, iar estul va mai avea valetul. In acest moment nu are nici un rost sa mai dea inca o mana de cupa pentru a scoate valetul din joc, deoarece valetul este major acum si estul va castiga oricum o levata cu ajutorul lui, fara sa fie nevoie ca noi sa „cheltuim” un atu pentru asta.

Sa ne folosim de puterea atuurilor – sau cateva motive pentru care uneori nu e bine sa scoatem imediat atuurile:

  • pentru „tai incrucisat”:

Sunteti sudul si jucati un contract cu trefla ca atu:

Nord

7

A 4

9 7 5 4 3

Q J 9 7 2

Vest

Est

A J

K Q 10 9 3

Q 6 5 3

J 10 9 8 2

A K Q J 10

8 6

4 3

5

Sud

8 6 5 4 2

K 7

2

A K10 8 6

Atacul este 3 de cupa de la vest pe care sa presupunem ca il luati cu asul si de la sud dati 7 de cupa. Sa incercam sa jucam ca mai sus, sa scoatem cat mai repede atuurile: observati ca pentru a face acest lucru avem nevoie sa jucam 2 maini de atu. Jucam asadar 2 de trefla, luam cu asul si jucam si popa de trefla, pe care estul arunca 8 de cupa. In continuare, ne gandim ca pe 2 (2 de caro) oricum vom pierde, asa ca nu strica sa il jucam (pe urma nu vom mai avea carouri si vom putea taia). Levata o castiga Vest cu A, punem 3 de la mort si est pune 6. Vest continua cu A (la care se pun 7, 3, respectiv 2) si apoi cu popa de caro: se pun 4, 8, iar de la sud taiem cu 6 de atu. Jucam 4, pe care il taiem cu 9 de la mort. De aici jucam 5, taiat cu 8 din mana, 5 taiat cu J (la care vest, nemaiavand pica, arunca 5), 7 taiat cu 10, 6 taiat cu Q, 4 pe care il luam cu K de la sud. Jucam ultima carte, 8, pe care Est o castiga cu K. Am pierdut 3 levate: doua pici si un caro, asadar am realizat 10 levate (adica un contract de 4 ).

Am fi putut juca altfel? Sa vedem: atacul de 3 il luam cu as si jucam 7, pe care vest il ia cu asul. Joaca A (3, 6, 2). Continua K, pe care il taiem cu 6 de la sud. Jucam K pe care il castigam si apoi incepem sa taiem ca mai sus, fara sa mai scoatem atuuri: 4 taiat cu 2, 5taiat cu 8 si asa mai departe, pentru fiecare din cartile ramase avem cate un atu cu care sa le taiem, atu mai mare decat cele ale adversarilor (adica nu exista pericolul sa taie dupa noi cu atu mai mare). Pierdem astfel numai o pica si un caro. Am realizat deci cu o levata in plus jucand asa, adica un contract de 5 .

De retinut aici, daca jucati in aparare si observati ca declarantul are pe axa atuuri multe si culori scurte, jucati atu cat mai repede, pentru a-i reduce din numarul de atuuri si a-l impiedica sa taie de prea multe ori.

  • pentru a taia carti perdante

Aceasta se refera la o situatie de genul urmator:

Nord

A 6 4 3 2

8 7

4 2

7 5 4 3

Sud

9 7

A K Q J 10 9

A K 5

8 6

Jucati un contract de 4 cupe si atacul este as de trefla. Atunci cand jucati un contract cu atu,e bine sa va uitati de la inceput cate carti pierdeti oricum (vom numi aceste carti perdante) si sa va ganditi daca puteti sa reduceti din numarul de perdante. Pe pica avem o perdanta, pe cupa nici una, pe caro o perdanta (5) si pe trefla doua. Asta inseamna deja 4 levate pierdute si pentru a face 4 nu avem voie sa pierdem decat 3. Sa incercam sa transformam una din perdante in levata castigatoare, si anume 5de caro.

Vest castiga prima levata cu A si continua cu K, apoi cu 5, pe care il castigam cu as de pica. Daca scoatem imediat atuurile, ei au 5 atuuri, deci avem nevoie de cel putin 3 levate de cupa, dupa care la mort nu vom mai avea nici un atu. Castigam astfel sase cupe, apoi as si popa de caro (9 levate) si ne raman 5 de caro si 9 de pica. Pe oricare din cale 2 carti am juca-o, vom pierde ultimele 2 levate si nu realizam contractul propus.

Alta varianta ar fi: dupa ce am castigat a treia levata cu as de pica, in loc sa scoatem atuurile, jucam 2 si castigam levata in mana (la sud) cu asul. Jucam apoi K si in continuare 5. Nemaiavand caro la mort, taiem cu 7 de cupa. Acum putem sa scoatem atuurile si castigam inca 6 levate pe atu, iar ultima carte, 9 de pica, o vom pierde. Am castigat astfel 10 levate si contractul a reusit. De ce? Pentru ca am avut la mort un atu cu care sa taiem caroul perdant, datorita faptului ca nu am scos imediat atuurile.

  • Pentru a avea o venire in plus in cealalta mana - daca vrem sa „scapam” de perdante pe alte carti majore sau sa facem un impas.

In dona urmatoare se joaca un contract de 4 pici.

Nord

8 7

6 5 4 3

K 10 9 8 4 3

4

Sud

A K Q J 10 9

A Q 2

A

A 3 2

Sa vedem ce se intampla daca scoatem atuurile:

Atacul este 2 de la vest , pe care il luam cu as de caro de la sud. Scoatem atuurile (asadar avem 6 levate de pica asigurate). In acest moment mai castigam doua levate: asul de trefla si asul de cupa. Ne raman la sud 3, 2, Q, 2. Observati ca popa de caro de la nord este major, dar nu mai avem cum sa ajungem la el. Orice carte am da dintre trefla si cupa, adversarii au carti mai mari pe acea culoare (spre exemplu, daca jucam 2, adversarii pot lua cu J sau alta cupa si le ramane K mai mare decat dama). Am luat numai 9 levate si am ratat contractul de 4 .

Am discutat mai devreme ca la un joc de atu trebuie sa ne uitam mai intai cate perdante avem si sa vedem daca nu le putem transforma in levate castigatoare. Acestea sunt: Q, 2, 3, 2. Observam mai intai secventa „A Q” pe cupa. Asa cum am jucat, ea ofera numai o levata. Poate oferi ea doua? Amintiti-va lectia trecuta despre impas! Putem incerca impas la cupa si daca acesta reuseste, atunci castigam si dama de cupa. Da, dar pentru asta stim ca levata trebuie sa inceapa de la nord. Dar cum putem ajunge acolo (cand cartile de la sud sunt mai mari decat cele de la nord)? Simplu: fara sa scoatem atuurile. Dupa ce am castigat prima levata cu as de caro, jucam A si apoi 2, pe care il taiem cu 7 de la mort. Daca tot am ajuns aici, ar trebui sa jucam si popa de caro, ca sa nu ne mai aflam in situatia precedenta, cand devenise inutil. Ce aruncam de la sud pe popa de caro? Scopul e sa reducem daca este posibil numarul de perdante, asa ca aruncam 2. Facem apoi impasul la cupa. Daca acesta reuseste, am castigat cu dama, dam 2 pe care il taiem cu 8. Jucam apoi 3 pe care il taiem din mana si apoi scoatem atuurile si jucam si asul de cupa, pe care il castigam. Am realizat astfel 13 levate. Iar daca impasul nu iese, adica daca vest ia cu popa de cupa, el se poate gandi sa dea atu (pentru ca a vazut ca am taiat o trefla si vrea sa ne impiedice sa mai taiem inca una). In acest caz, vom realiza numai 11 levate (mai pierdem acea trefla pe care nu avem cu ce sa o mai taiem). Indiferent daca iese sau nu impasul, contractul este realizat (pentru ca nu am scos imediat atuurile).

Puteam totusi evita pierderea unei levate pe trefla daca nu iese impasul la cupa? Da, daca am fi taiat a doua trefla inainte sa facem impasul (dupa ce am aruncat 2 pe K, venim in mana – la sud - taind un caro, taiem apoi cea de-a doua trefla perdanta cu 8 si apoi facem impasul).

Sa recapitulam: Cand jucati un contract cu atu, dupa ce s-a facut atacul, va numarati perdantele si va puneti problema sa scoateti atuurile adversarilor din joc. Daca puteti reduce numarul de perdante prin unul din procedeele de mai sus, amanati scoaterea atuurilor.

Exercitii:

  1. Se da urmatoarea dona:

Nord

-

A K J 2

Q 6 3 2

A 10 7 6 3

Vest

Est

A 8 6 4

K Q 7 5 3

8 6 4

Q 10 5

10 8 7 5

A K 9

8 2

9 4

Sud

J 10 9 2

9 7 3

J 4

K Q J 5

Sunteti nord, sunteti declarant si jucati un contract de 5 .

Atacul este A de la est , continuat cu K si apoi cu 3, la care vest pune A. Cum jucati in acest moment pentru a realiza contractul?

  1. Tot un contract de 5 trefle, sudul este declarant.

Nord

10 8 7

Q 8 6 4

10

K J 8 4 3

Vest

Est

J 6 5 4

K Q 9 2

A 9 5 3

10 7 2

A Q 8 2

K J 7 5

7

10 5

Sud

A 3

K J

9 6 4 3

A Q 9 6 2

 

  • Atacul este A de la vest, continuat cu 3. Cum jucati pentru a face 11 levate?
  • Are vestul ce sa puna in loc de 3, pentru a va impiedica sa faceti contractul indiferent ce ati juca dupa aceea?

Daca doriti, imi puteti trimite raspunsurile la exercitii (cele de azi sau de pana acum) pe adresa laura@bridge-club.ro .

alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro