Romanian Bridge Portal
·· 2024-10-16 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Frati cu pas-ul: IMpasul si EXpasul  
Laura Stefan (2004-12-26)

Untitled Document

Our lives improve only when we take chances - and the first and most difficult risk we can take is to be honest with ourselves. (Walter Anderson)

Impas si expas

Impasul

Stim deja ca o suita de forma A K pe o culoare va asigura doua levate castigatoare, indiferent cum le-ati juca, iar o suita de forma K Q , o levata. Dar secventa A Q (cand ne lipseste popa)? Nu poate fi la fel de buna ca prima combinatie, in schimb este clar mai buna decat cea de-a doua (avem asul in loc de popa). Spunem ca aceasta secventa valoreaza cam o levata si jumatate. Spre exemplu, intr-o dona au ramas urmatoarele carti si este randul nordului sa puna o carte:

 

Nord

 

 

2 3

 

Vest

 

Est

5 8

 

K J

 

Sud

 

 

A Q

 

El pune 2 si acum estul trebuie sa hotarasca daca sa puna K sau J. Sa presupunem ca se hotaraste sa puna popa. Sudul va lua levata cu asul si va juca in continuare dama, castigand astfel 2 levate. Daca in loc de popa, est decide sa joace valetul, observati ce se intampla daca sudul pune dama. Va castiga levata si apoi va pune asul, deci si in acest caz combinatia A Q i-a adus 2 levate castigatoare (observati insa ca daca sudul nu pune dama peste valet, ci asul, nu mai castiga decat o levata).

In aceasta pozitie, avantajul axei nord-sud a fost acela ca nordul se afla la mutare. Daca sudul ar fi fost cel care ar fi trebuit sa puna primul cartea, combinatia n-ar mai fi adus decat o levata, astfel: daca sud pune mai intai asul, est va pune valetul si va castiga a doua levata cu popa, iar daca sud pune mai intai dama, o va pierde, estul luand cu popa.

Cu alte cuvinte, combinatia A Q in exemplul de mai sus aduce 2 levate, din doua motive: pentru ca prima carte nu o da sudul, ci nordul si pentru ca popa se afla in mana inaintea sudului.

Sa vedem acum ce se intampla daca schimbam cartile estului cu ale vestului:

 

Nord

 

 

2 3

 

Vest

 

Est

K J

 

8 5

 

Sud

 

 

A Q

 

La fel ca mai sus, nordul pune 2 de pica, estul pune 5 si urmeaza sudul. Daca acesta pune asul, vestul va pune valetul, iar levata urmatoare o va castiga cu popa. Daca in scimb, sudul pune dama, vestul ia cu popa si levata urmatoare o castiga sudul cu asul. Deci indiferent ce carte joaca sudul, tot pierde o levata.

In concluzie: o astfel de secventa ofera 2 levate castigatoare in jumatate din cazuri (in cele in care popa se afla in mana dinainte) si ofera una singura in cealalta jumatate din cazuri (cand popa se afla in mana de dupa).

Acest procedeu (prin care se joaca mic dintr-o mana a axei catre mana cu as, dama si se pune asul in caz ca apare popa si dama in caz ca nu, in speranta ca popa se afla inaintea asului) se numeste impas.

Expasul

Sa consideram acum alta aranjare a cartilor si sa presupunem ca este tot randul nordului.

 

Nord

 

 

2 3

 

Vest

 

Est

J 9

 

A Q

 

Sud

 

 

K 5

 

Sa vedem daca cu aceste carti axa nord-sud are vreo sansa sa realizeze macar o levata: nord pune 2 de cupa, estul poate sa puna asul sau dama. Daca pune asul, sud pune 5 si va castiga levata urmatoara cu popa. Daca pune dama, sud ia levata cu popa si o cedeaza pe urmatoarea, pe care estul o va castiga cu asul. La fel ca mai sus, e important ca prima carte nu fie data din mana sudului (priviti ce s-ar intampla in acest caz: daca sudul pune popa, estul ia cu asul si a doua levata o castiga tot ei, cu dama, iar daca sudul pune 5, est ia cu dama si apoi castiga si a doua levata cu asul).

Asadar, aceasta situatie asigura sudului o levata, pentru ca: nordul pune primul cartea, nu sudul si pentru ca asul se afla inaintea popii.

Sa schimbam acum cartile estului cu ale vestului:

 

Nord

 

 

2 3

 

Vest

 

Est

A Q

 

J 9

 

Sud

 

 

K 5

 

si sa lasam ca si pana acum nordul sa puna doiul de cupa. Est pune 9 si ajungem la sud, care are o mare problema in acest moment: indiferent ce pune, tot nu este bine: daca pune 5, vestul ia levata cu popa si o castiga si pe urmatoarea cu asul, iar daca pune popa, vestul ia cu asul si castiga din nou ambele levate.

Cu alte cuvinte, sansa ca sudul castige o levata este de 50% si anume numai in jumatate din cazuri, acelea in care popa se afla dupa as.

Acest procedeu (prin care se joaca mic dintr-o mana a axei catre mana cu popa si se pune mic in caz ca apare asul si popa in caz ca nu, in speranta ca popa se afla dupa as) se numeste expas.

In ambele exemple de mai sus, am folosit notiunile de impas si expas legate numai de as si de popa. Dar aceste tehnici de joc le puteti aplica oricarei carti care va lipseste,atunci cand carti imediat superioare sau inferioare se afla la adversari. Spre exemplu daca intr-o mana avem popa si valet, dar ne lipseste dama, putem pune mic spre mana cu K si J, si daca Q nu apare, punem valetul in speranta ca aceasta se afla la adversarul dinainte - facem astfel impas la dama.

Daca impasul (sau expasul) reuseste, el poate fi repetat. Spre exemplu, aveti:

Nord

2 3 4

 

Sud

A Q J

Ati jucat mic de caro catre sud si ati castigat cu dama. Asta teoretic inseamna ca popa de caro se afla la est (daca s-ar fi aflat la vest, acesta nu ar fi avut de ce sa nu puna popa si sa ia levata). Se poate intampla ca vestul sa aiba popa si sa hotarasca sa o pastreze dintr-un motiv sau altul, dar acestea sunt situatii rare. Si atunci, daca ati stabilit ca popa e la est, ne ducem din nou in mana nordului (castigand acolo o levata pe alta culoare) si jucam din nou mic spre sud, punand valetul in caz ca nu apare popa. Castigam astfel 3 levate cu aceasta secventa de carti.

Acelasi lucru il puteti face si la expas:

Nord

2 3 4

 

Sud

K Q 5

Ati jucat mic spre sud si ati castigat cu popa. Din nou puteti presupune ca asul se afla la est, altfel teoretic vestul nu v-ar fi lasat sa luati levata. Va duceti inapoi in mana nordului si dati din nou mic spre sud, punand dama in caz ca nu apare asul. Castigati astfel doua levate cu aceasta secventa.

Sa vedem acum o situatie in care nu este bine sa incercati impasul.

In primul exemplu am incercat sa facem un impas avand asul si dama in aceeasi mana. Dar daca asul si dama sunt in maini diferite ale axei? Este vreo diferenta intre mainile urmatoare?

Nord

 

Nord

3 5

 

Q 3

 

si

 

Sud

 

Sud

A Q

 

A 5

Am vazut ca prima situatie aduce doua levate daca reuseste impasul. In cea de-a doua situatie insa, daca incercati impasul punand dama, daca popa este la vest oricum veti pierde o levata, iar daca popa este la est, va pune popa vazand ca nu aveti alt onor pe caro in afara de dama, pentru a majora valetul daca acesta se afla la ei. Voi puneti popa, ati castigat levata, dar cea de-a doua levata o va castiga axa est-vest cu valetul de caro. Daca in schimb jucati 3 de caro spre as, adversarii vor pune mic si castigati cu asul, dar levata urmatoare o iau ei cu popa. Cu alte cuvinte, cu aceasta secventa de carti, nu are nici un rost sa incercati “impasul”, pentru ca si daca va iese popa, tot o singura levata o sa obtineti. Singura sansa (e drept, foarte mica) de a obtine doua levate, ar fi sa jucati Asul de caro, in speranta ca unul dintre adversari are popa in singleton si o veti scoate din joc printr-o singura levata, majorandu-va astfel dama.

Daca in schimb ati fi avut si valetul:

Nord

Q J

 

Sud

A 5

atunci merita incercat impasul: jucand dama spre sud, daca estul pune popa, luati cu asul si in acest moment valetul este major si va mai asigura o levata. Daca estul nu pune popa, incercati impasul, punand 5.

Cu alte cuvinte, o secventa de genul:

Nord

 

Nord

Q J

 

2 3

 

este echivalenta din acest

 

Sud

punct de vedere cu:

Sud

A 5

 

A Q

Un expas la dama

Au ramas intr-un joc urmatoarele carti:

 

Nord

 

 

Q 4 3

 

Vest

 

Est

K J 10

 

9 8 7

 

Sud

 

 

A 2

 

Axa nord sud are nevoie de inca doua levate. Poate reusi acest lucru? Am vazut deja ca nu are nici un rost sa inceapa de la nord cu dama de trefla, deoarece chiar daca impasul reuseste, vor ramane celelalte carti (J, 10) majore la adversari. Si atunci ce putem face? Dam mai intai asul (in speranta ca popa este singleton, ceea ce este putin probabil) si ies din joc, 10, 3, respectiv 7. Apoi jucam 2 de trefla spre dama, in speranta ca popa se afla la vest. Daca vestul pune popa, punem 4 de la nord si levata urmatoare o castigam cu dama, iar daca nu apare popa de la vest, punem dama. Vom castiga astfel doua levata daca popa se afla la vest (daca se afla la est, nu putem castiga oricum decat o levata).

Impasul la dama. Regula “8 ever, 9 never”.

Un exemplu de impas la dama ar fi urmatorul:

Nord

2 3 4

 

Sud

A K J

Jucati 2 de cupa, daca apare dama, puneti asul si ati realizat 3 levate; daca nu apare dama, puneti valetul, in speranta celei de-a treia levate. Observati insa ca nu este nevoie sa faceti impasul din prima levata. Puteti da o mana de cupa pe care sa o luati cu asul indiferent daca apare dama sau nu. Va puteti duce apoi inapoi la nord, de unde faceti impasul. Este vreo diferenta? Impasul, daca reuseste, are acelasi efect si daca il incercati de la inceput si daca nu. Avantajul de a lua prima levata cu asul este ca va feriti de o situatie de genul:

 

Nord

 

 

2 3 4

 

Vest

 

Est

Q

 

10 9 8 7 6 5

 

Sud

 

 

A K J

 

In care dama se afla la vest, dar este singleton. N-ar fi pacat sa puneti valetul la prima levata si sa castige ei cu dama, cand punand mai intai asul, va iese dama din joc si aveti 3 levate sigure?

Dar daca mutam10 de cupa la vest?

 

Nord

 

 

2 3 4

 

Vest

 

Est

Q 10

 

9 8 7 6 5

 

Sud

 

 

A K J

 

Cum ar trebui jucat? Dupa prima mana pe care o luam cu asul, sudul mai are in mana popa si valetul, iar vestul numai dama. Avem doua posibilitati: sa incercam impasul sau sa jucam mic spre popa si sa luam levata cu popa. In aceasta situatie a doua varianta este cea castigatoare, pentru ca impasul nu va reausi, iar dama fiind in doubleton, va iesi la a doua mana de cupa. Numai ca intr-o dona voi nu vedeti cartile adversarilor, asa cum le vedem noi acum, iar sansa ca dama sa stea la vest si in 2, atunci cand ne lipsesc 7 carti pe cupa, este destul de mica, asa ca jocul corect aici este sa incercati impasul, chiar daca in situatia data planul nu va functiona. Cand aveti numai 6 carti pe culoare si va lipseste dama, veti reusi in mai multe done sa castigati trei levate daca incercati impasul a doua oara decat daca jucati asul si popa.

Dar daca aveti 8 carti pe culoare? Dar 9?

Nord

 

Nord

5 4 3 2

 

5 4 3 2

 

 

 

Sud

 

Sud

A K J 10

 

A K J 10 9

O vestita “regula” din bridge spune “8 ever, 9 never”, adica “la 8 carti da, faceti impas, la 9 carti nu”:

  • Daca aveti pe axa 8 carti pe o culoare si va lipseste dama, jocul corect este sa incercati impasul, dupa ce dati o mana pe care o luati (cu asul sau cu popa).
  • Daca aveti 9 carti si va lipseste dama, atunci jocul corect este sa nu faceti impasul, pentru ca aveti mai multe sanse sa iasa dama daca jucati asul si popa.

Cred ca ati remarcat ca am scris “regula” intre ghilimele. De ce? Va mai amintiti, sper, ca nimic nu e batut in cuie la bridge…Vor fi situatii in care din licitatie sau din jocul adversarilor veti avea o informatie in plus despre pozitia damei, sau in care este riscant sa incercati impasul pentru a nu da mana adversarilor la un anumit moment in joc, cand acest lucru v-ar fi defavorabil si atunci nu veti mai aplica aceasta regula. Ea va va aduce in schimb castig pe termen lung – veti observa ca in majoritatea donelor acesta este jocul corect.

Alte combinatii in care lipseste dama

 Exercitiul 1:

Aveti urmatoarele carti pe axa:

J 4 6

 

A K 2

Sunteti declarant si aveti pe celalalte culori cartile in asa fel incat va puteti duce in oricare dintre maini. Cum jucati trefla? Faceti impas pentru dama? Cate levate puteti obtine? Dar daca aveti:

J 10 6

 

A K 2

Cum jucati acum? Este vreo diferenta?

Sa vedem acum o combinatie de carti in care popa si asul se afla in maini diferite:

Nord

K 4 2

 

Sud

A J 3

Cum jucam? Facem impasul, dar in ce directie? Daca ati fost atenti mai sus, atunci stiti ca nu putem face impasul decat inspre mana cu A J 3. Luam prima levata cu popa, apoi jucam mic de trefla spre sud si daca nu apare dama, punem valetul si daca dama este la est, castigam trei levate. Daca am incerca sa facem impasul in cealalta directie – adica sa jucam valetul spre popa, chiar daca impasul e reusit si adversarul pune dama, vom fi obligati sa luam cu popa, vom mai castiga o mana cu asul, iar a treia levata o pierdem sigur, deoarece zecele a devenit major si se afla la ei.

Iata un exemplu in care puteti incerca impasul in orice directie:

Nord

K 10 2

 

Sud

A J 3

Daca din licitatie sau din jocul de pana acum, aveti vreo indicatie ca dama s-ar afla la vest, atunci jucati mai intai asul, apoi jucati catre mana cu popa – valet si faceti impasul. Daca voi credeti ca dama se afla la est, atunci jucati mai intai popa, si apoi dati spre mana cu as valet si incercati de asemeni impasul. Asadar, ca sa puteti face impas in orice directie, trebuie ca asul si popa sa se afle in maini diferite ale axei, la fel J si 10.

Exercitiul 2:

In fiecare din cele doua cazuri de mai jos, sunteti declarant si jucati un contract fara atu. Cum jucati pentru a obtine cat mai multe levate?

a.

 

Nord

 

 

A 6 5

 

 

Q 7 4

 

 

7 5 3 2

 

 

4 3 2

 

Vest

 

Est

Atac: J

 

 

 

Sud

 

 

K Q 4

 

 

A 3

 

 

A K Q J 10

 

 

A K 6

 

 b.

 

Nord

 

 

A K

 

 

7 5 4 3

 

 

A K 3

 

 

6 5 3 2

 

Vest

 

Est

Atac: Q

 

 

 

Sud

 

 

4 2

 

 

A K J 10

 

 

8 6

 

 

A K J 10 9

 

Inca nu stiu cand o sa apara pe site acest articol, probabil ca in perioada sarbatorilor, asa ca o sa profit de el sa va urez un an mai bun, multa iubire in suflet si oameni langa voi care s-o merite…

alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro