Romanian Bridge Portal
·· 2024-03-29 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Schiza dubla, cat se poate de natural  
Catalin Doras (2006-01-19)

Q J 9 5
J 9 6
10 8 4 2
A 7
A K 7
K 8 2
7 6 3
K Q J 4
8 6 4
A 7 5
K Q J 5
6 5 2
10 3 2
Q 10 4 3
A 9
10 9 8 3
N
E
S
W
pas
1NT
pas
3NT
pas
pas
pas

Se ataca Q si se asterne mortul. Vest are 8 levate si cu siguranta ar ajunge la 9 daca i-ar sta favorabil una din culorile minore.
Preia cu A si continua la J si As. Sud intoarce 10 lasat sa ia levata si continua mica luata cu K de Vest. Se continua J luat cu Asul de catre Nord, care isi trage ultima pica, pe care din mort se defoseaza o trefla, sud arunca o cupa iar Vest arunca caro-ul. Nord continua cupa, luata de declarant cu popa. Acesta continua caro la K pozitia la care s-a ajuns este:

  -
J 9
10 8 4
-
 
-
8 2
-
K Q 4
  -
A 7
Q 5
6
  -
10 4
-
10 9 8
 

si jocul este facut, indiferent de modul in care stau culorile. Q de caro forteaza defosa de cupa de la sud, Vest defoseaza si el o cupa. continua trefla la K iar Q de trefla il schizeaza pe Nord in cupa si caro.


A facut Vest ceva neobisnuit pe dona? NU, el si-a jucat in mod natural culorile. Pozitiile de schiza dubla sunt de cele mai multe ori cat se poate de naturale, ele apar din mersul firesc al jocului, atunci cand s-au cedat deja suficiente levate flancului. Pentru a prinde pozitia de schiza dubla, Vest trebuie sa cedeze
4 levate flancului, pentru asa numita "rectificare a numaratorii".

Pe acesta dona Vest nu are cum sa faca rectificarea. De asta s-a ocupat insa Nord, tragand a 4-a pica... Acesta a fost momentul cheie al donei. Fara continuare de pica, Vest nu are cum sa faca jocul, pentru ca nu are decat 8 levate. Vest nu trebuia sa vada pozitia de schiza, pentru ca jocul a decurs natural. Cel care putea sa schimbe ceva pe dona a fost Nord, el este cel care putea sa vada pericolul si sa nu traga ultima levata de pica. Problema dificila a fost in flanc, nu in jocul declarantului.

Sigur, Sud se poate considera o victima, el nu am fi tras niciodata ultima levata de pica, am fi mirosit pozitia si s-ar fi sucit direct pe cupa. Totusi, Sud si-a controlat singur destinul la un moment dat. Dupa ce 10-le de pica a luat levata, el poate simti in egala masura pozitia de schiza dubla. Desigur, daca s-ar putea trage toate picile, ar fi ridicol sa nu continue pica, dar este improbabil ca declarantul sa fi jucat asul la primul tur daca nu mai avea nici un stop. Un retur in alta culoare ar putea sa il impiedice pe partener sa isi majoreze ultima pica, mai mult, un retur de trefla, ar face acest lucru imposibil...
Nu era simplu nici pentru nord, si mai ales nici pentru Sud...

Un jucator excelent, trebuie sa cunoasca pozitiile de schiza, pentru a le identifica nu numai atunci cand este declarant ci si din flanc. De multe ori flancul beneficiaza de retururi care pot distruge aceste pozitii.



alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro