Romanian Bridge Portal
·· 2023-12-07 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Expert Game (2)  
Cristian Schioparlan

Nu am pretentia de a epuiza toate caile si toate analizele posibile, ar fi si absurda o astfel de pretentie despre un joc infinit de complex. Este bine de stiut, citeste de invatat, "despre cum gandesc expertii". Pentru inceput sa vedem cum isi face planul de joc un jucator in flanc sau un aparator, daca vreti.

Iata ce ne spune Terence Reese:
Un aparator care are de jucat intr-o pozitie delicata trebuie sa selecteze cea mai buna linie tinand cont de urmatoarele item-uri:
1.Este ceva neobisnuit in jocul partenerului care nu se incadreaza in imaginea completa a donei, pe care ar trebui sa se bazeze returul meu?
2.Este ceva in jocul declarantului care nu se potriveste cu imaginea mea completa despre dona?
3.Am numarat tricurile posibile pe care le poate realiza declarantul si sunt satisfacut de jocul pe care-l am in minte, atat de bine, incat nu exista nici un risc daca joc acum asa?

Urmatoarea mana este ceva mai dificila. "Clue-ul" nu este "substantial" si este valabil doar cu un partener de prima clasa.


        N
      ♠ : D653
 : R842
 : A
      ♣ : RV104
  V           E
 ♠ : 74        ♠ : ARV102
 : DV        : 9
 : 8632        : V1095
 ♣ : A9852       ♣ : 763
       S 
      ♠ : 98
      : A107653
     : RD74
      ♣ : D

La cele mai multe mese, intr-un concurs de perechi, Sud juca 4 dupa ce Nord a deschis cu 1♣ si Est a intervenit cu pica. De obicei atacurile au fost ♠7 iar Est a castigat de fiecare data cu 10, a continuat cu ♠R urmat de ♠A . Sud a taiat in majoritatea cazurilor mare si a defosat o trefla pe Dama de pica majorata. N-ar fi fost bine pentru Est sa returneze nici pica mica la levata a 3-a, fiindca Sud ar fi defosat direct trefla perdanta. La o masa, un expert a realizat ca era necesar sa se incaseze o trefla inainte de jucarea celei de a 3-a pici. Asa ca, dupa ce a castigat cu 10 de pica a intors trefla catre Asul partenerului. Acum insa Vest, in loc sa returneze pica pentru upercut, a avut alta idee. Daca Est a fost singleton de trefla? Explicatia Vestului a fost destul de plauzibila:"de vreme ce castigi cu 10 de pica si intorci trefla trebuie sa fii singleton. E asa de evident de continuat pici?"Vedeti care este slabiciunea acestui argument?
Raspunsul este simplu. Daca Est ar fi avut singleton de trefla si ar fi vrut retur de trefla ar fi castigat prima levata cu Asul de pica
si ar fi intors trefla. Jocul Asului ar fi sugerat ca nu exista viitor in pici.

(va urma)alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro