Romanian Bridge Portal
·· 2024-04-18 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Sa jucam cu Blue Team (4)  
Cristian Schioparlan

Considerata cea mai buna echipa de bridge a tuturor timpurilor, supranumita Blue Team, nationala Italiei din anii50-60 a castigat cele mai multe titluri mondiale. De atunci Italia s-a impus ramanand mereu o forta in bridge-ul mondial.Vom vedea in aceasta rubrica cateva din donele de exceptie realizate "la masa de joc" de Pietro Forquet component de baza al Blue Team-ului. De altfel, echipa de vis avea urmatoarea componenta:

Walter Avarelli, Giorgio Belladona, Eugenio Chiaradia, Mimmo D`Alelio, Pietro Forquet, Gugliemo Siniscalco- capitan nejucator : C.Alberto Perroux. Mai tarziu aceasta echipa a fost intarita cu B. Garozzo

Remarcam prezenta lui G.Belladona considerat cel mai mare jucator din toate timpurile.

Acesti jucatori au dezvoltat pana la perfectiune sistemele bazate pe trefla tare multi considerand succesele lor un triumf al sistemului lor de licitatie asupra sistemelor oponentilor. Pentru a "contrazice"aceasta ideea sa-i vedem la joc:

DONA 4

UN TOP ABSOLUT

Sa realizezi un contract de 3NT cu 2 levate suplimentare, atunci si cand 9 levate sunt problematice, reprezinta fara dubii un rezultat exceptional. Acest lucru a fost realizat de Giorgio Belladona in turneul de la Palma de Mayorca din 1967.

Vulnerabili: toti
Licitatia:

Est    Sud    Vest    Nord
     Belladona       Avarelli
1♠      pas     pas     DBL
pas    2NT     pas     3NT
pas general.

Vest ataca ♠6.Cum ati fi continuat daca ati fi fost in 
locul lui Belladona? Ati fi castigat prima levata? Si 
cum ati fi manevrat caroul?
Iata cartile "vazute":
     N
    ♠ : A5 : ADV
     : D653
    ♣ : R1094
     S 
    ♠ : R83
     : 109
 : R1042
    ♣ : A875

Belladona a crezut oportun sa castige atacul cu Asul, ♠8 putand fi util pentru o plasare in final de joc. Acum trebuie sa rezolvati caroul sau trefla. Asul de caro ar trebui localizat in Est (a deschis) si cel mai bun mod de a juca caroul, in situatia data, este mic de caro de la mort catre R din mana si mic din mana spre mort. Daca Vest nu acopera cu Valetul, Nord trebuie sa puna mic. Aceasta linie de joc este castigatoare in cazurile in care Est a avut initial A9, A8, A7, A98, A97, A87 si este perdanta numai in cazurile in care Est avea initial AV9, AV8, AV7. Belladona a jucat caro mic si a castigat cu R continuand culoarea punand mic de la mort. Est a castigat cu Asul de caro si a intors ♠D. "Vrajitorul" Giorgio a castigat levata cu ♠R, a incasat cele 2 carale castigatoare ramanand in mana. Pe primul caro Est a defosat fara ezitare o cupa, dar, pe al doilea caro gasindu-se in dificultate ....a ezitat..... si a mai defosat o cupa, vrand sa pastreze, probabil , cele.3 pici majorate. Iata dona completa:


       N
      ♠ : A5
 : ADV
 : D653
      ♣ : R1094
  V           E
 ♠ : 762        ♠ : DV1094
 : 76532      : R84
 : V98        : A7
 ♣ : 32        ♣ : DV6
       S 
      ♠ : R83
      : 109
     : R1042
      ♣ : A875
Contra unui alt jucator aceasta manevra ar fi putut fi incununata de succes, dar contra lui Belladona a avut efectul unui bumerang. Giorgio a profitat de ezitarea Estului si a jucat cupa la As!!! R a cazut secerat, declarantul incasand ulterior si D si V pe care Est a mai trebuit sa faca inca doua defose. A trebuit sa arunce 2 pici pentru a conserva garda la trefle. (Nu era mai bine sa le arunce mai devreme?) A rezultat astfel finalul urmator:

       N
      ♠ : -
 : -
 : -
      ♣ : R1094
  V            E
 ♠ : nu conteaza   ♠ : V
 :             : -
 :             : -
 ♣ :           ♣ : DV6
       S 
      ♠ : 8
      : -
     : 
      ♣ : A87

Belladona a jucat acum de pe mort ♣10 pe care Est a trebuit sa-l acopere cu onor. Dupa ce a castigat cu ♣A, a jucat abia acum ♠8 plasandu-l pe bietul Est si obligandu-l sa revina in furseta de trefla. 3NT+2.TOP ABSOLUT!!!

(VA URMA)alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro