Romanian Bridge Portal
·· 2021-03-06 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Bridge cu Andrew Robson (2)  
Andrew Robson

Fara-atu-ul Neobisnuit (unusual notrump) poate duce de multe ori la sacrificii profitabile, si uneori chiar la contracte facute. Daca insa axa care l-a folosit nu reuseste sa castige contractul final, informatiile pe care le-a furnizat pot conduce la realizarea unui contract altfel greu de facut de catre adversari. Sa vedem dona de astazi, avandu-l in prim-plan pe jucatorul australian Ishmael del'Monte.

Dealer S
Vuln: None

10 8 7
K 5
K 7 6
K J 7 5 4
 
4
4
Q 10 8 5 4 3
A 9 8 6 3
 
A K 5
Q J 10 7 6 2
9 2
Q 10

Contract: 4
Atac: 4

Q J 9 6 3 2
A 9 8 3
A J
2
 

Sud

Vest

Nord

Est

1

2NT(1)

dbl(2)

3

pas

pas

3

pas

4

pas

pas

pas

1) NT Neobisnuit - arata o mana minim 5-5 in cele mai ieftine doua culori nelicitate (aici minore)
2) Arata valori, de obicei cu dorinta de a penaliza

Licitatia de 3 cupe a estului - in loc de o preferinta, cum pare mai normal - a marcat vestul cu singleton. Declarantul a castigat asadar cu K de la mort, si a jucat o pica, fiind imperativa eliminarea atuurilor de la Vest, pentru a-l preveni pe acesta sa taie asul de cupa.

Est a castigat riga, si s-a aparat foarte bine atacand apoi asul de atu si inca un atu, impiedicandu-l astfel pe declarant sa-si taie la mort perdantele de cupa. Declarantul a castigat in mana, si la tricul al cincilea a jucat o trefla mica spre mort. Vest nu poate juca acum Asul, pentru a nu dezvolta doua levate de trefla ulterior, drept pentru care pune mic. Interpretand corect situatia, Ishmael del'Monte a castigat cu K, si apoi a taiat o trefla in mana, izoland treflele - singurul care controleaza aceasta culoare fiind Vest.

In acest moment, conditiile sunt aproape perfecte pentru o schiza, singurul "inconvenient" fiind ca declarantul are 2 perdante si este necesara rectificarea numaratorii. Lucrul acesta se realizeaza usor jucand o cupa mica, castigata de Est. Acesta a contraatacat acum caro, castigat de declarant cu A, si urmat de ultimele doua atu-uri si asul de cupa.

La levata a 11-a, Vest s-a vazut nevoit sa defoseze din Q 10 si A, vazand mortul care prezinta K 7 si J. Defosa de trefla promoveaza valetul. La masa de joc, Vest a ales sa defoseze 10, declarantul despartindu-se de J si castigand ultimele 2 levate cu carourile din mort. 10 levate si jocul bine facut: o schiza simpla, perfect executata, care ar fi functionat ca o schiza dubla daca Est ar fi avut un caro mai mult.

andrew.robson@thetimes.co.ukalte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro