Romanian Bridge Portal
·· 2024-05-28 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Sa jucam cu Blue Team (3)  
Cristian Schioparlan

Untitled Document

Considerata cea mai buna echipa de bridge a tuturor timpurilor, supranumita Blue Team, nationala Italiei din anii50-60 a castigat cele mai multe titluri mondiale. De atunci Italia s-a impus ramanand mereu o forta in bridge-ul mondial.Vom vedea in aceasta rubrica cateva din donele de exceptie realizate "la masa de joc" de Pietro Forquet component de baza al Blue Team-ului. De altfel, echipa de vis avea urmatoarea componenta:

Walter Avarelli, Giorgio Belladona, Eugenio Chiaradia, Mimmo D`Alelio, Pietro Forquet, Gugliemo Siniscalco- capitan nejucator : C.Alberto Perroux. Mai tarziu aceasta echipa a fost intarita cu B. Garozzo

Remarcam prezenta lui G.Belladona considerat cel mai mare jucator din toate timpurile.

Acesti jucatori au dezvoltat pana la perfectiune sistemele bazate pe trefla tare multi considerand succesele lor un triumf al sistemului lor de licitatie asupra sistemelor oponentilor. Pentru a "contrazice"aceasta ideea sa-i vedem la joc:

DONA 3

Urmatoarea dona, ce a fost jucata in cursul unui campionat italian, este una din favoritele lui Guglielmo Siniscalco.

Vulnerabili:toti
Licitatia:

  V     N     E     S
     Chiaradia      Siniscalco 
  1    pas    2     3
  4    5    pas general

Vest ataca ♣7,
Care este planul de joc? Ganditi bine si temeinic fiindca aveti la ce!
Incercati sa rezolvati singuri dona, merita!

       N
    ♠ : 642 : V108
     : D8
    ♣ : AR542
     S 
    ♠ : RV7
     : -
 : ARV1096
    ♣ : D986

Daca nu ati vazut nimic special sa-l vedem la joc pe Siniscalco. Contractul pare banal daca declarantul isi poate incasa 5 trefle. Acest lucru pare problematic, dupa atac, ♣7 pare un singleton, asta nu-i nimic dar... NU SE POT INCASA TREFLELE!!! Daca nu ati gandit la asta .... Cum rezolvati problema? Sud trebuie sa evite sa fie blocat in mana cu a 4-a trefla. Siniscalco a gasit solutia la masa de joc: a castigat atacul cu ♣A la mort si a jucat V, Est a acoperit cu D, a taiat cu 9 de caro. A coborat din nou la mort pe 8 de carosi a jucat si10, Est a acoperit si cu R pe care declarantul l-a taiat cu Asul si a jucat caro spre Dama. Acum 8 nu a mai putut fi acoperit de Est si a defosat o trefla din mana!!!. Vest a "lovit" levata cu 9 dar nu l-a mai putut impiedica pe declarant sa incaseze cele 5 trefle, acesta fiind protejat si la returul de pica.Iata dona completa:


       N
      ♠ : 642
 : V108
 : D8
      ♣ : AR542
  V          E
 ♠ : AD9       ♠ : 10853
 : A97654      : RD32
 : 754       : 32
 ♣ : 7        ♣ : V103
       S 
      ♠ : RV7
      : -
     : ARV1096
      ♣ : D986

In legatura cu aceasta dona un expert oarecare a facut urmatorul comentariu: Siniscalco a riscat contractul daca pe langa R,D de cupa Est avea si 9 de cupa. Asta in cazul in care Dama de pica statea la impas iar atuul ar fi stat 4-1. Numai ca acest lucru pare imposibil. Expertul nu a observat ca Vest a deschis si asa avea doar 10 puncte de onor. De indata ce Est nu are decat un singur onor la cupa nu mai este nevoie decat de un tai de cupa si atunci dona se face si cu atuul 4-1. Acet plan de joc este cel mai bun, avand in vedere atacul, care, cu greu putea sa nu fie din singleton.

(VA URMA)alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro