Romanian Bridge Portal
·· 2021-04-10 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Mici scapari  
Nicolae Vartosu

“Sa jucam aceste done impreuna” – Terence Reese

Dona # 8 – “Mici scapari...”

Intr-un turneu de perechi, toti in mansa, am urmatoarea mana ca dealer:

Q 10 3
A
A K J 9 6 4
A K 7

Jucand Acol, deschid cu 2, forcing un tur. Partenerul ma sustine, cu 3. Acest fit direct garanteaza un as, asa ca avem sanse de slem. De obicei, aratam controalele in mod economic, asa ca fac un cue-bid cu 3. Partenerul ma sustine cu 4, ceea ce nu ma incalzeste deloc; poate ca licitatia mea de 3 nu a fost o alegere buna. De vreme ce nu a aratat asul de pica, pe care stiu deja ca il are, probabil ca partenerul meu are o mana minimala. Totusi, probabil ca avem zece levate la fara-atu, asa incat nu e cazul sa lancezim in 5. Spun, decis, 6, si toata lumea paseaza. Licitatia a fost:

Sud

Vest

Nord

Est

2

pas

3

pas

3

pas

4

pas

6

pas

pass

pass

Vest ataca 3, si mortul nu arata prea incurajator.

Nord
A 6
9 6 4 3
Q 8 5
10 8 4 2
 
Sud
Q 10 3
A
A K J 9 6 4
A K 7

Est pune dama de trefla si castig cu asul. La prima vedere, am doua perdante certe in culorile negre. Cu numai zece levate de varf, nu prea vad o sansa de a-l plasa, in final, pe Vest, chiar daca controleaza in ambele culori negre.

Pentru ca sansele legitime de a face jocul sunt minuscule, trebuie sa incerc o pacaleala. Sa presupunem ca joc imediat mic de trefla din mana: daca Vest avea J9xx e o buna sansa ca va plasa Riga de trefla la partener si va pune mic, pentru a ma impiedica sa majorez decarul de trefla cu un tai.

Joc, asadar, 7 de trefla, si, aproape fara gandire, Vest pune mic. Pun decarul si fac levata. Bun. Am trecut de un obstacol, dar mai am inca de facut ceva cu picile. Dupa inca un tur de caro, la as, cartile arata asa:

Nord
A 6
9 6 4 3
Q 8 5
8 4 2
 
Sud
Q 10 3
A
K J 9 6 4
K

Daca atu-ul e 2-2, nu mai am probleme; daca insa e 3-1, nu vreau sa dau prilejul flancului sa joace al treilea tur de atu. Ideea este de a juca dama de pica din mana. Daca Est castiga, nu mi-e frica de un tai de trefla. Daca dama e acoperita de riga, atunci pot sa trag dama de caro si sa joc pica, catre 10 3, facand jocul in cazurile in care Est are ori riga, ori valetul de pica. Deci, in pozitia de mai sus, joc dama de pica.

Vest, care e cam botos dupa levata a doua, acopera cu riga, intr-o maniera care imi sugereaza cu claritate ca nu are K J. Acum, imi permit sa joc dama de caro, pentru ca nu ma deranjeaza daca Est va castiga levata urmatoare la pica, cu valetul, si va returna al treilea atu. Est furnizeaza pe dama de caro, iar Vest defoseaza o cupa. Cand joc pica din mort, Est cade intr-o mica “sedinta”. In cele din urma, joaca mic, sperand ca partenrul sau sa poata castiga levata si sa ii dea un tai de trefla. Cand colo, zecele meu de pica face levata, ultima pica o tai in mort, si inchei, astfel, cu o levata in plus. Dona completa era:

 
A 6
9 6 4 3
Q 8 5
10 8 4 2
 
K 8 5 2
Q 8 7 2
7
J 9 5 3
 
J 9 7 4
K J 10 5
10 3 2
Q 6
 
Q 10 3
A
A K J 9 6 4
A K 7
 

Est trecu la atac:” Ce s-a intamplat cu valetul de trefla?”. “Acelasi lucru care s-a intamplat valetului de pica”, marai Vest. “Nu l-am facut”.

Post-mortem

Au fost cateva manevre instructive in aceasta dona – returul imediat de trefla mica din mana, jocul de evitare in pica, timingul jocului la atu.

Manevra de la tricul 2 poate fi incercata si cu alte combinatii, asa ca e bine sa fiti pregatiti.

  10 8 5 2  
Q 9 7 3   K 4
  A J 6  

La tricul 1, Sud castiga riga cu asul. Daca va intoarce imediat sesarul, Vest il va plasa pe partenerul sau cu K J 4. Dupa ce castiga tricul 2 cu deacrul din mort, Sud poate defosa perdantele din aceasta culoare.

  J 9 5 3  
Q 7 6 4   10 2
  A K 8  

La fel, declarantul castiga decarul Est-ului cu asul. Un retur prompt de optar din mana va castiga aproape sigur levata.alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro