Romanian Bridge Portal
·· 2024-04-18 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Sa jucam cu Blue Team (2)  
Cristian Schioparlan

Considerata cea mai buna echipa de bridge a tuturor timpurilor, supranumita Blue Team, nationala Italiei din anii50-60 a castigat cele mai multe titluri mondiale. De atunci Italia s-a impus ramanand mereu o forta in bridge-ul mondial.Vom vedea in aceasta rubrica cateva din donele de exceptie realizate "la masa de joc" de Pietro Forquet component de baza al Blue Team-ului. De altfel, echipa de vis avea urmatoarea componenta:

Walter Avarelli, Giorgio Belladona, Eugenio Chiaradia, Mimmo D`Alelio, Pietro Forquet, Gugliemo Siniscalco- capitan nejucator : C.Alberto Perroux. Mai tarziu aceasta echipa a fost intarita cu B. Garozzo

Remarcam prezenta lui G.Belladona considerat cel mai mare jucator din toate timpurile.

Acesti jucatori au dezvoltat pana la perfectiune sistemele bazate pe trefla tare multi considerand succesele lor un triumf al sistemului lor de licitatie asupra sistemelor oponentilor. Pentru a "contrazice"aceasta ideea sa-i vedem la joc:

DONA 2 La festivalul de la Marbella din 1967 "Blue Team" intalneste in semifinala turneului danez echipa Spaniei. La sfarsitul primei parti meciul parea compromis. In partea a 2-a lucrurile au mers ceva mai bine pentru Italia, dar mai trebuia ceva. Spre sfarsitul meciului a aparut urmatoarea secventa nebuna:

Licitatia: EST SUD VEST NORD Forquet Garozzo 1♣ pas 1NT pas 2♠ pas 3♦ pas 3 pas 4♠ pas 4NT pas 5♣ pas 7♠ pas general Dupa 5♣ de la partener Forquet a sperat sa gaseasca mai mult decat cei doi asi in Nord...., in cel mai rau caz si-a zis, probabil, ca slemul va sta in impasul de trefla. Se stie ca nu se joaca mare slem la echipe pe un impas. Vest ataca R si se etaleaza mortul: N ♠ : 53 : A8654 : 875 ♣ : A104 S ♠ : ARD1086 : 7 : ARD ♣ : RV3 Ce urmeaza acum? Prevazator, Forquet a pus A si a taiat o cupa in mana pentru a se apara de Valeul in patru de atu la Est. Ati fi fost la fel de prevazatori ca si italianul? Au urmat apoi As si Riga de pica iar Vest a defosat. Precautia nu s-a dovedit a fi inutila! Acum jocul are o turnura obligatorie pentru a scurta mana si a captura ♠ V. Trei tururi de caro, toata lumea raspunde.Acum impasul de trefla este obligatoriu pentru a se crea o venire suplimentara la mort pentru inca un tai de cupa. A urmat trefla la 10, castigatoare, inca o cupa taiata, ♣R si ♣A iar furseta D 10 de pica captureaza Valetul. Oarecum satisfacut de realizarea sa, la egalizare Forquet a povestit colegilor. Numai ca Pabis-Tici i-a replicat promt:"La masa noastra jucatorul spaniol a jucat la fel ca tine. Numai ca, spre final, cand a jucat trefla mica spre mort am intercalat Dama!!!" Asa s-a dus venirea suplimentara la mort si Blue Team a mai castigat un meci detasat. Iata dona completa: N ♠ : 53 : A8654 : 875 ♣ : A104 V E ♠ : 2 ♠ : V974 : RDV3 : 1092 : V964 : 1032 ♣ : D865 ♣ : 972 S ♠ : ARD1086 : 7 : ARD ♣ : RV3 (VA URMA)

 

 alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro