Romanian Bridge Portal
·· 2017-11-24 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  BBO World Class  
Radu Valentin

Zilele trecute m-am certat pe BBO cu un arbitru, drept pentru care, pentru a nu fi "vanat" in competitii, m-am hotarat sa imi creez o noua identitate. Zis si facut. Dar odata cu noua identitate, m-am hotarat ca nivelul meu de joc nu trebuie sa fie mai mic de world class.

Acestea fiind premisele naratiunii ce urmeaza, ma trezesc eu intr-un concurs cu urmatoarea carte:

-
A K 10 2
A 9 3 2
K 9 8 6 5

Partenerul meu, aflat in pozitia 1, deschide cu 1, natural. Am raspuns cu 1 de 4 carti, si am auzit 2. A urmat 3 - Splinter, si partenerul a cue-bid-at trefla. Am spus 4 pentru a arata asul, si mi s-a raspuns 4. Pe tricul 5 am ales sa imi arat riga de , si partenerul a spus 5. Am spus atunci 5, caci mi se terminasera cue-bid-urile, si partenerul meu a declarat slemul mic.

Se ataca K, si ma trezesc in urmatoarea situatie:

Sud
A 4 3 2
Q 9 8 6
K 6 5
A 2
 
Nord
-
A K 10 2
A 9 3 2
K 9 8 6 5

Pe atac am pus asul, si apoi am jucat As de trefla si trefla la K, in ideea ca voi majora o trefla pentru a arunca perdanta de caro. Surpriza, insa, K se taie, si se returneaza atu. Aceasta actiune "necontrolata" a Estului m-a bagat in sedinte. Eram totusi jucator world class.

Dupa cateva zeci de secunde de gandire, mi-am dat seama ca nu era totul pierdut. Inca mai puteam sa fac o schiza. Si cum teoria spune ca la orice schiza trebuie sa faci rectificarea numaratorii, putem considera ca levata pierduta a fost tocmai aceasta rectificare. Am preluat returul de atu cu 8 din mort, si am jucat pica spre mana, taiata cu 10. Apoi tai de trefla, tai de pica din nou o trefla taiata si pica spre tai, pe care W o subtaie. Acum am jucat mic de caro la Riga, si am ajuns la urmatorul final:

 
-
Q
65
-
 
x
(x)
x(x)
-
 
-
(x)
H(x)
Q
 
-
-
A 9
9
 

Daca W a inceput cu distributia 3235, atunci mai are in acest moment doua carouri si un onor mare de trefla. Daca a inceput cu 3325, mai are un atu (dar atunci de ce a subtaiat ?), un caro, si un onor de trefla. A doua varianta este total improbabila din cauza subtaiului petrecut cu doua levate in mana, deci W are in mod cert doua carouri, si onorul de trefla. Joc ultimul atu de la mort, si W este schizat caro-trefla, iar eu pot tabla 12 levate.

Post mortem: Un prieten, incepator in ale bridge-ului, vazand cartile mele si ale mortului, a propus urmatoarea linie de joc: Se taie atacul in mana, se da un blanc de caro, se castiga returul, se trag atu-urile, se trage AK de trefla, si trefla taiata, si cand vezi ca a stat trefla 3-3, tablezi 12 levate. Daca n-a stat trefla 3-3, tragi AK de caro, si cand vezi ca a stat caroul 3-3, tablezi 12 levate. "sigur" - i-am raspuns ascunzandu-i faptul ca ambele minore ar putea sa stea 4-2 de mult mai multe ori decat 3-3 - "dar eu eram un jucator world class si trebuia sa fac un joc in consecinta".

Iata dona completa:

 
Nord
-
A K 10 2
A 9 3 2
K 9 8 6 5
 
Vest
8 7 5
7 5
Q J 10
Q J 10 7 3
 
Est
K Q J 10 9 6
J 4 3
8 7 4
4
 
Sud
A 4 3 2
Q 9 8 6
K 6 5
A 2
 


alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro