Romanian Bridge Portal
·· 2023-03-26 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  In lupta cu campionii (1)  
Eduard Munteanu

Lupta cu campionii (1)

Lupta cu campionii (1)

Walter Alvarelli


Din ce aluat sunt facuti campionii? Sunt hainele de campion pe masura dumneavoastra? Incepand de astazi, impreuna cu marele expert italian Pietro Forquet vom face cate un pas in lumea campionilor.

Drumul va fi greu si plin de obstacole, si de multe ori veti fi nevoiti sa va folositi toata inteligenta pentru a va descurca cu problemele si capcanele care va asteapta in fata, si s-ar putea sa apara momente in care o sa doriti sa fi stat acasa. Totusi, daca aveti gustul aventurii, va promitem ca merita calatoria, iar la capatul drumului veti fi cu cativa pasi mai aproape de bastonul dumneavoastra de maresal.


Astazi stati in scaunul lui Walter Avarelli, o legenda a vremii sale, partenerul de lunga durata a lui Giorgio Belladonna si membru al neuitatei Blue Team, echipa care a adus Italiei un sirag de trofee intre 1950 si 1970.


Declarant: Sud, Vul: E/W

8742
A104
K632
75AK6
2
AQJ9875
K6


West

North

East

South
Avarelli


 

 

 

1


2

2

Pass

3


3

4

4

5


All Pass

 

 

 


Ce plan de joc faceti la 5 pe atacul de K? Randul vostru (atuurile sunt 1-1).


Din moment ce A este in mod sigur prost plasat, contractul nu este usor. Dar vedeti o sansa: daca picile se impart 3-3, ar fi posibil sa majoram a 4-a pica de pe mort fara a da mana Estului, al carui retur de trefla ar omori imediat contractul.

Cum jucati pentru a atinge acest obiectiv?

Dati drumul la K! Apoi, castigati returul Vestului, scoateti atuurile, amandoi adversarii raspunzand, jucati Asul si Regele de pica, Q la Rege, defosati o pica pe A, si taiati o pica cu mare.

Daca picile se impart, intrati pe mort cu 6, datorita lui 5 pastrat cu mare grija, defosati o trefla pe pica majorata si tablati.

Excelent! Bravo! Ce jucator! Ce indemnare!
Hmmm . . . stati o secunda, ceva nu e in regula . . . Vest a licitat 2 si apoi 3 la vulnerabilitate nefavorabila cu distributia 3-4-1-5 ? Asta e foarte improbabil, cred.

Gandind in acelasi fel, Avarelli a ales o linie diferita de joc. Care?

Dupa ce a castigat atacul cu A, a taiat o cupa cu mare, si a jucat A si A, toata lumea raspunzand, a ajuns la urmatoarea pozitie:

874
10
K63
75

K6
--
J9875
K6

Cum continuati? Daca Vest are J pe langa Popa si Dama, incercati sa-l plasati. Jucati K (in caz ca Vest a inceput cu dubleton de pica), apoi jucati Q incalecata cu K si jucati 10, defosand ultima pica. Plasat pe J, Vest este fortat sa joace trefla sau sau intoarca in tai defosa.


Vedeti o linie mai buna ?

Iata dona completa:

8742
A104
K632
75

10
KQ983
10
AQJ832

QJ953
J765
4
1094

AK6
2
AQJ9875
K6Dupa cum vedeti, Valetul de cupa este in Est, si de aceea plasarea planuita cu grija este destinata esecului. Dar Avarelli (ca si tine?) a vazut o linie mai buna.


Daca considerati ca distributia probabila a Vestului este 1-5-1-6, nu este necesar sa trageti K. Dimpotriva, va duceti pe mort si jucati 10. Daca Est joaca mic, atunci defosati o pica, plasandu-l pe Vest ca mai sus. Dar daca Est joaca J, taiati mare ajungand la pozitia:
874
-
63
75

-
Q9
-
AQJ83

QJ9
7
--
1094

K6
-
QJ5
K6

Ati gasit mutarea castigatoare?Daca tu, la fel ca Avarelli, ai jucat 6 pentru ca ai zarit aceasta pozitie de la prima levata, poti fi mandru: poti chema comisia de selectie pentru echipa nationala si sa-I intrebi cum isi permit sa nu te convoace.

Este simplu si eficient: daca Vest ia si trage A, dupa aceea trebuie sa joace in tai defosa; daca East castiga prima trefla si revine pica, pur si simplu puneti K si dati mana Vestului pe K , apoi tablati.


Asta a fost Walter Avarelli, Blue Team Magic Moments. Pana la urmatorul pas, numai bine.
alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro