Romanian Bridge Portal
·· 2021-04-14 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Sa jucam aceste done impreuna  
Nicolae Vartosu

Un final neobisnuit

Jucand rober cu un partener cu obiceiuri oarecum imprevizibile, in pozitia a treia, mana mea arata asa:
R 10 9 6 4 A 8 8 6 4 3 A V
Nimeni in zona, partenerul meu e dealer, si deschide cu o cupa. Raspund o pica si partenerul reliciteaza un fara-atu. Deoarece jucam deschiderea de un fara-atu tare, inseamna ca partenerul meu are o mana limitata la 12-14 puncte. In acest moment, adversarul din dreapta mea intervine cu doua trefle.
Intentionam sa re-licitez 3FA, fara a avea siguranta ca vom face mansa. Interventia pare sa ne ofere sansa unui foarte probabil 300, sau a unui norocos 500. Deseori, contrele de penalizare cu scurtime in atu ies bine, deoarece declarantul va plasa eronat cartile cheie. Cu acest gand, dau contra la doua trefle.
Partenerul pleaca din contra si liciteaza doua pici. Cum nu am de gand sa raman intr-o partiala, cu 12 puncte in fata unei deschideri, ma duc in patru pici, care sunt pasate de toata lumea. Licitatia a fost:

SUD
VEST
NORD
EST
1
PAS
1
PAS
1NT
2
CONTRA
PAS
2
PAS
4
PAS
PAS
PAS

Vest ataca 7 de trefla, si partnereul pune un mort modic

  A D V
  10 7 4 3
  R 10 9
  D 8 4

  R 10 9 6 4
  A 8
  8 6 4 3
  A V
Deschiderea de o cupa, cu 10-le spanzurat in 4 imi da tremurici, si as prefera sa ma apar impotriva a doua trefle contrate, decat sa incerc sa fac mansa de patru pici.
Nu sunt decat 8 levatede varf si trebuie sa dezvolt o levata sau doua in caro. Deoarece s-ar putea sa doresc sa tai al patrulea caro in mort, e bine sa joc caro imediat.
Atacul de trefla curge pana la valetul meu, dupa care joc caro la 9. Est ia cu Dama, trage si Asul, si joaca o trefla mica, pe care o castig cu Asul, Vest raspunzand la culoare.
Est e cam botos acum. Fara indoiala, avea As si Dama de caro seci si se astepta ca partenerul sau sa taie trefla (doar am contrat doua trefle, nu?) si sa-I dea si lui un tai de caro.
Inca as mai putea sa tai al patrulea caro, conform planului. Daca Est are numai doua atu-uri, pot trage doua ture de atu, Riga de caro, in mana pe Asul de cupa si tai de caro cu ultimul atu in mort.
Dar, la al doilea tur de atu, Vest nu mai raspunde. Acestea sunt cartile ramase:
  V
  10 7 4 3
  R
  D

  R 10 9
  A 8
  8 6
  -
Nu pot sa continui cu Riga de caro, pentru ca Est va taia. Am o cupa perdanta. Ce pot face cu al patrulea caro?
Sa vedem. Est este foarte probabil 4-1-2-6. Deci, Vest are garzile de cupa si caro. Inca trei defose il vor deranja cu siguranta. Trag Valetul de pica, tai Dama de trefla, pentru a confirma distributia, si joc ultima pica. Vest a defosat, fortat, trei cupe. Acum, joc As de cupa si cupa iar zece-le de cupa din mort e castigator.

Post-mortem

Asa cum a mers apararea, mana nu a fost greu de jucat. Mi-a ramas in minte, pentru ca “schiza in cruce fara numaratoare” este o raritate. Aceasta este pozitia de 5 carti:

  -  
  10 7 4 3  
  R  
  -  
-   8
D V 9   R
V 7   -
-   10 9 3
  R  
  A 8  
  8 6  
  -  
Daca Riga de cupa ar fi fost jucat mai devreme si declarantul l-ar fi lasat castigator, am fi avut o schiza clasica in cruce, Sud avand in final de 3 carti As de cupa si 8 6 pe caro, iar mortul 10 7 pe cupa si Riga de caro. Finalul de joc a fost neobisnuit pentru ca o levata a fost pierduta dupa ce cartea schizanta a fost jucata.


alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro