Romanian Bridge Portal
·· 2023-12-07 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Forcing PAS!?  
Cornel Matei

Distribuitor W, vulnerabil: Nimeni, Echipe

  A 8 7
  R 6 4 3
  A 9 2
  7 6 5

 
NORD
EST
SUD
VEST
3
3
5
??


Mai multi membrii ai juriului isi pun problema daca pasul lor ar fi sau nu ‘forcing pas’ in pozitia mai sus mentionata. Nu stiu exact ce intelegeri are fiecare axa in parte, dar, pentru a evita neintelegeri ce pot duce la dezastre, e bine sa se stabileasca foarte clar ce defineste o situatie de pas forcing. Parerea mea este ca pasul devine forcing doar cand este clar stabilit cine este in atac si cine este in aparare. Ori situatia este departe de a fi clara. Poate ca pentru sud este clara. Dar daca sud va pasa, nord, care poate a facut deja un efort, va fi imposibil sa realizeze ca partenerul poseda 3 carti cheie. Chiar presupunand ca partenerul gaseste resurse sa revorbeasca, vom fi intr-o situatie extrem de delicata, nemaiputand exprima cele 3 carti cheie. Nu, trebuie sa luam o atitudine acum. Care sa fie insa aceasta atitudine, asta este o problema. Am putea desigur sa contram. Este licitatia de maxima securitate. Probabil ca adversarii nu vor realiza acest contract si atunci de ce sa riscam la tricul asta? Partea proasta este ca partenerul va pasa si cu maini cu care un slem este ‘tabla’, caci va presupune ceva pe trefla. Este foarte adevarat ca interventia lui de 3 pici poate sa nu fie tare, ci distributionala si tricul 5 sa fie prea sus. Daca totusi nu agream contra cu 3 carti cheie si 5 controale plus fit, oricat de riscant ar fi tricul 5, ce posibilitati ar avem?. O solutie ar fi licitatia de 5 caro, aratand o disponibilitate pentru slem. Peste un eventual 5 cupe s-ar licita 5 pici. Dar oare nu este cam slaba mana pentru aceasta licitatie? Nu impune oare slemul, daca partenerul are control de trefla? Greu de spus. Parca m-as teme de o asemenea interpretare din partea partenerului. Ar fi pacat sa esuam intr-un slem, eventual fara sperante, doar pentru ca nu avem perdante directe, iar din mana sudului nu se intrevad resurse. Daca nu contrez, eu as prefera 5 pici, fara sa caut perfectiunea la acest tric. S-ar putea sa pierd un slem ‘cautat’, dar nu risc o neintelegere. Si oricum, 5 pici nu este tocmai o licitatie slaba.
Juriul s-a impartit in doua, ca in majoritatea problemelor. 10 contreaza, 11 supraliciteaza si unul paseaza (??).

COTATII

Dbl. -100 Puncte
5 caro - 80 puncte
5pici -30 punctei
pas - 10 puncte

Majoritari sunt cei care contreaza.
Il desemnez pe Sorin Pleacoff ca purtatorul lor de cuvant:”…adversarii vor sa ma convinga ca partenerul meu e plin de pici si cupe, care, cu ce am eu, ar putea produce un slem. Insa partenerul nu a contrat, nu a anuntat un bicolor major(4D), nici nu a licitat direct 4pici. Daca dreapta ar fi pasat, licitam linistit 4 pici. Am vreun motiv sa cred ca suntem in siguranta la 5 pici? Cred ca nu.”
Da, nu zici rau! Iar Radu Mihai adauga:”…A incerca tricul 5 mi se pare un gambling si o tactica gresita intr-un meci de echipe. Ar fi fost interesant de stiut daca 5 trefle era o indicatie de atac sau daca asta dorea Est sa joace…” Cam asa este. Cat despre ce a vrut Est, asta pare ca nu o putem afla in turul asta de licitatie. Si Gabi Nita regreta ca “…nu exista o licitatie forcing, care sa lase deschise ambele optiuni: a penaliza sau a juca 5 pici”. Daca exista, care mai era problema? Freddy Chang ne spune cam acelasi lucru, cu speranta:”…Partenerul este inca la masa si poate licita, daca crede necesar” , ceea ce considera si Radu Gliga. Nu cred ca partenerul va mai gasi ceva de zis, caci nu are cum stii ca numai la trefla nu avem nimic. Alex Lucaciu isi pune problema (cel putin excentrica, as zice) ca daca Est e vreun Zia, sau macar un Nicki Diaconescu, pe care il saluta cu aceasta ocazie “…ar putea avea sicana de trefla si indica partenerului sa intoarca trefla dupa ce ia (eventual) prima levata cu A de caro. Consecinta ar fi ca partenerul poate avea trefla plina, deci un bicolor negru care se inchide …” Am inteles, ai avut un sezon greu si vezi monstrii. Daca totusi lucrurile stau asa, zic si eu ca tine in incheiere “Chapeau!”.

Opt jurati ‘ridica panzele’ cu 5 caro, in drum spre un eventual slem. Sa vedem de ce:
Max Rotaru: “…contra de penalizare nu dau nici mort, ca ultima oara cand am dat-o mi-au fluierat aia tricul 5 in asa zisul baraj…consider ca am mai mult decat 5 pici direct” Cateodata mai ai si ghinion si iti fac adversarii o mansa neasteptata, dar daca zici 5 caro pare ca il cauti cu lumanarea.
Dragos Luca ne spune:”Sper ca partenerul sa nu creada ca licitatia promite si control de trefla”. Dar sa spere ca ai mai multa carte ar putea, nu? Daca-l are el este suficient?
Sau Andrei Varlan:”In mod normal, 5 trefle este o licitatie care cere atac de trefla, cu fit de caro. Dar culmea este ca Est este la atac…Partenerul trebuie sa inteleaga ca am fit de pica, control de caro dar NU DE TREFLA, deci va trebui sa spuna 6 doar daca il are el” OK, sa zicem ca intelege. Dar, cu riscul de a ma repeta, o fi suficient? Interesanta este observatia Andei Enciu: “ Sunt inclinata sa cred ca partenerul are 4 carti de cupa. Sansele slemului de cupa (nu si de pica) sunt destul de mari.” Crezutul e liber, dar aici chiar ai mirosit-o bine. Si cum sa facem? Sa presupunem ca partenerul zice 5 cupe. Acum ce faci, zici 6? Si daca 5 cupe a fost doar un cue-bid, obligatoriu in context? O solutie ar exista. Sa zici 5S si sa pasezi 6H, daca partenerul le liciteaza. Dar trebuie ca partenerul sa aiba cupa buna si distributia in flanc sa fie prietenoasa. Incontrolabil.

Trei jurati se ‘multumesc’ cu 5 pici.

Doi dintre ei, Valeriu Gheorghe si Serban Draghicescu se tem ca 5 trefle, respectiv 5 carouri se pot face, eventual pe un atac ratat. Serban isi propune chiar sa liciteze acum 5 cupe, pentru a evita un atac de pica in sicana prezumptiva din est, urmat de defose de cupa pe ARD de trefla. Cosmar. Nu zic ca e absurd, poate putin tras de par. Si Sam Lev sustine aceasta licitatie:”Cred ca facem 5 pici dar nu am nici un motiv sa ma gandesc la 6, adica sa pornesc cu un cue-bid de caro. E posibil chiar ca 5 pici sa nu se faca, dar adversarii sa continue barajul” Cu asta nu mai sunt de acord. Doar daca sunt sonati. Nici macar nu stiu daca nu erau deja prea sus.
Solitar in opinie, este Ira Rubin:” Nimic nu pare corect, pentru ca pasul nu este forcing. Dar 5 pici poate fi prea sus iar 5 caro un overbid. Vreau sa-mi las partenerul liber sa actioneze dupa cum crede de cuviinta, asa ca pasez in tempo si spun o rugaciune…”
Sunt de acord ca pasul nu este forcing si ca s-ar putea sa nu se faca 5 pici si ca 5 caro este un overbid. Dar ce te faci daca partenerul paseaza si el ‘in tempo’? Scrii 100(150) in loc de 300(500) daca dai contra sau 450 daca supralicitezi. Dar ma rog, daca zici ca spui o rugaciune… Poate scrii 100 + 50 pe partea cealalta la 5 pici cu o cadere.


POST MORTEM
Dona s-a jucat in divizia C a Campionatului National de Echipe 1992 si ne-a fost raportata de Florin Dobrin. El a zis 5 caro, iar partenerul lui 5 cupe. Acum Florin a considerat ca partenerul trebuie sa fie mai tare si cu cue-bid de trefla, altfel trebuind sa se multumeasca cu 5 pici. Oare? Eu nu sunt de acord. 5 Caro este imperativ. Cere cue-bid de cupa, daca acesta exista. Sud poate avea toata cartea din lume, fara control de cupa. Florin a decis direct 6 pici, exagerat, as zice. Partenerul avea: RDVxxx,ADxx,xx,R. Nu s-au facut. Problema lui Florin era cum se ating 6 cupe. Raspunsul meu ar fi: pai nu prea poti. Cum spuneam, la nivelul asta nu poti fi perfect. Si v-o spun din practica. Orice licitatie ‘ciudata’ a unei culori noi pe tricul 6 risca sa fie interpretata gresit. Mai bine o mansa civilizata decat vreun slem fara sanse.alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro