Romanian Bridge Portal
·· 2024-04-18 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Bridge in menajerie (4)  
Dorin Toparceanu

MATEMATICI SUPERIOARE

Iata o alta dona care m-a impresionat in aceasta dupa amiaza de joc. Al doilea la vorbire, Porcul Hidos a deschis cu o pica avind urmatoarea mina:

A R V 9
7 6 3
A 9 8 7
R 8

Papa acum in West, a pasat si Iepurasul cel Trist, din nou asociat cu Porcul Hidos, a licitat doua trefle. Am inceput sa simt tehnica Porcului Hidos asa ca dupa ce a spus doi caro mi-a venit ideea ca el pierde prosteste un tempo. Aceasta licitatie permite Iepurasului cel Trist sa anunte primul fara atu si el nu a scapat aceasta ocazie. Eram surprins ca un 'porc' asa garnisit, poate fi asa usor pacalit. Oscar, citindu-mi gindurile, a murmurat: "Cu un total de 18PO, Porcul Hidos nu va abandona asa usor."
- Evident, am remarcat eu, ati vrut sa spuneti 15.
- Nu, nu! a raspuns Oscar, dvs. n-ati ajuns inca la poarta matematicior superioare ale Porcului Hidos El isi mareste numarul de puncte cu 20% din valoarea lor obisnuita. Porcul Hidos pretinde ca cu 10PO, capacitatea lui in levate este cea a unui jucator mediu care are 13PO. Pentru a repune lucrurile la punct, el lui 10 ii spune 12. Asta face parte din lestul de 20% si mai lasa un punct disponibil pentru imprevizibil.
Simtind ca era prea tare pentru a pasa, sau ca Iepurasul cel Trist era prea nul pentru ca sa i se permita sa joace dona, Porcul Hidos a continuat cu trei pici. Probabi ca in mod analog marea si lungimea culorilor.
Iepurasul cel Trist a descoperit de o data ca avea cupe si le-a anuntat prima data la nivel de patru. Dupa doi de pas, Papa a contrat cu o voce de tunet si Iepurasul cel Trist, crispindu-se nervos, s-a refugiat in graba la patru pici. De data asta Papa a dat un contra mai moderat. Nu voia sa-si alarmeze peste masura prada ceea ce ar putea s-o precipite sa fuga spre trefle sau fara atu. Daca trebuie sa tragi doar in pasarile asezate, trebuie sa le incurajezi sa se aseze. Aceasta era credinta lui Papa si el era decis sa nu compromita in nici un fel perspectivele unui superb masacru.
Iata cele patru miini:

  Iepurasul cel Trist  
  4 3  
  D V 5 4 2  
  10  
  A D 10 9 7  
Papa   Karapet
D 10 8 7 6 5   2
A   R 10 9 8
R D V   6 5 4 3 2
V 6 5   4 3 2
  Porcul Hidos  
  A R V 9  
  7 6 3  
  A 9 8 7  
  R 8  

Si toata secventa de licitatie:

SUD
VEST
NORD
EST
1
PAS
2
PAS
2
PAS
2FA
PAS
3
PAS
4
PAS
PAS
CONTRA
4
PAS
PAS
CONTRA
PAS
PAS
PAS
PAS
PAS

Papa a atacat A dupa care a jucat trefla.
Porcul Hidos a cistigat la mort, a jucat caro la As si a taiat un caro. In continuare a venit in mina pe Riga de trefla si a mai taiat un caro, dupa care o trefla mare care din fericire a trecut si pe care a defosat ultimul caro.
Iata finalul de dona cu sase carti:

  Iepurasul cel Trist  
  -  
  D V 5 4  
  -  
  10 9  
Papa   Karapet
D 10 8 7 6 5   2
-   R 10 9
-   6 5
-   -
  Porcul Hidos  
  A R V 9  
  7 6  
  -  
  -  

De la mort se joaca o cupa si Papa, sufocat intre atuuri, a fost nevoit sa taie regele partenerului sau pentru a juca in mod rusinos atu in fursetele Porcului Hidos. Acesta a jucat ultima cupa si Papa a continuat sa taie impotriva vointei lui si a jucat inca o data atu spre Porcul Hidos
Un kibitz a remarcat ca Papa ar fi trebuit sa joace atu dupa Asul de cupa. Acest lucru nu-l interesa insa pe Porcul Hidos el jucase dona, scapase de moarte, si oare ce porc isi poate dori mai mult ?
- Dar ... a inceput Karapet. Avea ceva sfisietor si miscator in voce. Papa, de ce contrati cind jucati cu mine? Ar trebui sa stiti ca zarurile sunt intotdeauna trucate impotriva mea.
- In continuare, intorcindu-se catre mine, mi-a zis "Vreti sa va povestesc dona cea mai otravitoare din bridge? Mi-a fost distribuita miercurea trecuta. Aveam in mina ..."
Chiar in acel moment cineva ne-a intrerupt.

(va urma)alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro