Romanian Bridge Portal
·· 2024-04-19 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Bridge in menajerie (3)  
Dorin Toparceanu

Untitled Document

O SECVENTA SINISTRA

Un picollo trece pe linga noi purtind un platou enorm cu sandwich-uri pentru orice eventualitate. Din camera de alaturi se putea auzi o voce puternica si sonora spunind:
- Stiam ca trebuia sa joc cu dvs., dar vedeti ce bun perdant sunt.
- Este Porcul Hidos, a spus Oscar.
- Va implor, partener, a ajuns rugamintea la noi dupa un moment, lasati-ma pe mine sa joc dona. Va asigur ca e in propriul dvs. interes.
Nu se putea sa te inseli asupra acestui 'cri du Coeur' . Inca nu-l cunosteam pe Porcul Hidos, cu toate ca auzisem multe vorbindu-se despre el, dar nu puteam sa ma impiedic sa ma gindesc la cit de tare se insela.
Fara nici o indoiala, partenerul era o chiftea. Dar el juca mina evident in contul sau. Altfel de ce sa se perinde pe la club daca nu ca sa plateasca masa? Sigur nu pentru privilegiul indoielnic de a fi mort (numit asa bine de francezi). Evident ca el nu juca bridge pentru a trai deoarece continua sa supravietuiasca. Si daca juca de placere, de ce ar renunta la pacerea de a juca dona?
Sofismul frazei Porcului Hidos consta in supozitia ca interesele partenerilor sunt unice si indivizibie, ca ceea ce este bun pentru Nord este la fel de bun pentru Sud, si vice versa.
Aceasta afirmatie este totusi un semi-adevar. Nici Nord nici Sud nu vor sa piarda, dar a cistiga poate avea o mare importanta pentru Sud, si comparativ, mai putina importanta pentru Nord.
Lasind la o parte toate considerentele morale (si mai mult, oare si le-ar face cineva ?) este indiscutabil in interesul fiecarui jucator de a juca cit mai multe miini posibil. Fiecare partener la rindul sau are dreptul de a fura fiecare dona, atita timp cit o face politicos, fara a dezvalui prea evident motivul pentru care o face.
Cea mai mare parte a jucatorior sunt porci, asa ca la ce te poti astepta din partea lor. Dar ei sunt retinuti de onoare ca sa protejeze sentimentele inferiorilor pregatindu-si alibiurile in acelasi timp cu supralicitatia.
Cind totul merge bine, nu apar intrebari neplacute. Dar daca apar necazuri, este mai bine sa te retragi cu o remarca de genul: "Doream ca atacul sa vina spre A R D de caro din mina mea" sau "Nu am indraznit sa va sustin cupa cu regele meu in cinci pentru a nu incita adversarii sa liciteze picã."
Nu este nevoie sa fiti convingator atita timp cit aveti tact. Pe scurt, trebuie sa jucati mina de fiecare data cind este posibil, si nu trebuie sa-l lasati pe partener sa vada ce faceti.
Voi constata cu ocazia urmatoarei mele vizite la "Griffins" ca Porcul Hidos, nu-si facea probleme cu astfel de inhibitii. Asta era fara indoiala motivul poreclei sale de Porc Hidos.
Eram la a doua mea vizita la "Griffins" si am ajuns la momentul potrivit, in special pentru a-l urmari pe Porcul Hidos, unul din jucatorii cei mai respectati si temuti din regatul cluburilor.
- Aici ar trebui sa fie un loc bun de observatie, mi-a spus Oscar, decanul kibitzilor indicindu-mi un scaun in spatele lui Porcul Hidos.
Luind loc, am vazut in fata mea un git scurt si gros presarat cu fire de par aspre si roscate, deasupra caruia se afla o capatina cheala si lucitoare. Ea se potrivea perfect cu suprafata obrajilor stralucitori, proaspat rasi, udati cu un lichid astringent.
In continuare, in cimpul meu vizual intra conturul unui maxilar proeminent, o impozanta excrescenta convexa si o mina revendicatoare. Sosetele rosii, o cravata visinie si o camase crem, totul contribuia la accentuare aurei perfecte a unei personalitati profunde dar vibrante. Simteam ca in fata mea se afla un personaj sigur de el in cel mai mare grad, care nu suporta idiotii bine intentionati ... sau nu are impotanta ce individ strain. Exista ceva esential dinamic fara nimic binevoitor sau indulgent la marele artist de la "Griffins".
Porcul Hidos a distribuit cartile si a dechis cu o trefla cu urmatoarea carte:
D 9 6 3
7 5 2
A R D
A D 6

Karapet, care era in stinga lui, cu o figura posomorita a pasat si Iepurasul cel Trist, partenerul Porcului Hidos. a facut o licitatie forcing de 2. Dupa un pas de la Papa, Porcul Hidos a anuntat 3.
Karapet si-a ridicat trist sprincenele. Papa parea derutat. Oscar, miscindu-si capul de bufnita dintr-o parte in alta, mi-a murmurat: "Asa ceva nu-i in firea lui. Nemaiauzit." Probabil ca aveam un aer perplex, pentru ca s-a grabit sa-mi explice: "Trefla din deschidere este rutiniera si pregateste scena pentru ca partenerul sa nu care cumva sa joace mina. Asta este normal. Dar ca Porcul Hidos sa sustina culoarea partenerului este aproape fara precedent. Se pregateste ceva sinistru."
Iata secventa completa de licitatie:

Porcul Hidos
Iepurasul cel Trist
1
2
3
4
4
4
6FA
PAS

Si cele patru miini:

  Iepurasul cel Trist  
  A V 4 2  
  A R  
  10 4 3  
  R V 10 8  
Karapet   Papa
R 10 8 7 5   -
V 10 6   D 9 8 4 3
7 6 5   V 9 8 2
9 7   5 4 3 2
  Porcul Hidos  
  D 9 6 3  
  7 5 2  
  A R D  
  A D 6  

West, Karapet, a atacat V.
Probabil ca Porcul Hidos s-a simtit usurat cind a vazut mortul.
Trei levate de pica ajungeau pentru slem, si asta nu parea sa fie prea greu. Pentru a se proteja impotriva unui rege sec la Est, la a doua levata a tras As de pica. In momentul in care Papa a defosat, fara indoiala ca s-a felicitat pentru fericita nesansa, pentru ca asta demonstra ca contractul normal de 6 pici ar fi esuat din cauza vinovatei repartitii 5-0 la pica. Erau necesare doua greseli pentru a iesi la liman dar nu veti gasi niciodata un jucator reprosind acest lucru ... din moment ce dona s-a facut.
Porcul Hidos s-a apucat sa-si incaseze levatele mari. Armeanul trebuia sa gaseasca doua defose pe trefle. El s-a putut desparti de o pica, dar a doua defosa era fara indoiala stresanta. Daca mai arunca o pica, Porcul Hidos va ceda o pica si-si va majora doiarul de la mort pentru a 12-a levata. In mod fatal, el s-a despartit de o cupa, in contiuare Porcul Hidos a tras Riga de cupa si a jucat pica spre Dama plasindu-l pe Karapet in mina.
Iata pozitia finala cu trei carti, dupa ce s-a jucat si a doua cupa:

  Iepurasul cel Trist  
  V 4 2  
  -  
  -  
  -  
Karapet   Papa
R 10 8   -
-   D 9
-   V
-   -
  Porcul Hidos  
  D 9 6  
  -  
  -  
  -  

Resemnat si melancolic ca de obicei, armeanul s-a intors catre mine: "Sunteti surprins pentru un moment, dar asta evident pentru ca sunteti nou aici. Pentru cei care il cunosc, era clar ca, din momentul in care Porcul Hidos a sustinut culoarea partenerului, contractul final va fi 6NT. Care altul ar fi putut sa fie? Evident ca Porcu Hidos nu-i putea permite Iepurasul cel trist sa joace dona. Daca totusi el a sustinut pica partenerului, acest lucru nu avea decit un sens: ca imediat ce ii va fi posibil sa continue in fara atu. Si daca si-a asumat riscul ca Iepurasul cel Trist sa anunte mansa inaintea lui, asta demonstreaza in mod evident ca el era hotarit sa anunte slemul."
Cu o figura trista, necazul marcat pe cele doua sprincene sumbre si groase, armeanul a continuat:. "Nu este oare ceva nelinistitor in norocul adversarilor mei? Contractul este evident de 6 pici. Picile stau 5-0 si ei, nu se stie de ce, au aterizat in chip misterios in 6NT. De ce? Cum? Coborind vocea, m-a intrebat: "Credeti in fortele raului ?" Si mai incet, a adaugat: "Stiti ce mi s-a intimplat martea trecuta?"

(va urma)alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro