Romanian Bridge Portal
·· 2024-02-25 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Declarant stramtorat  
Cristian Schioparlan

Iata o dona plina de invataminte pentru un jucator bun de flanc.
  A 3  
  A D V 10 4  
  R D V 10 2  
  8  
V 10 8 4 2   K 6
R 7 6 5   9 8 3
5 3   A 9 8 4
V 3   A 10 8 7
  D 9 7 5  
  2  
  7 6  
  R D 9 6 5 4  

Contract 3FA, declarant SUD, atacul a fost Valetul de pica, mic din mort, Riga de la EST, care a continuat trefla din urmatoarele doua considerente:

  • circulatia cu partenerul pentru eventualele levate de pica nu ar fi posibila decat pe trefla, caz in care flancul va dezvolta suficiente levate pe aceasta culoare;
  • daca nu se dezvolta levate de trefla, flancul va reusi sa deregleze circulatia declarantului cu mortul.

Declarantul castiga levata cu Riga si VEST furnizeaza ... Valetul de trefla!
Continuarea a fost pica la As (in acest moment se stie ca are Dama de pica si nu are doua carti de cupa, deoarece nu si-a folosit venirea in mana pentru a efectua in impas evident necesar) si Dama de caro. ESTUL castiga levata si returneaza nouarul de caro. Declarantul extrage caralele pentru urmatorul final:

  -  
  A D V 10 4  
  -  
  -  
10   -
R 7 6   9 8
-   -
3   A 10 8
  D 9  
  2  
  -  
  D 9  

NORD joaca Dama de cupa, iar VEST lasa levata sa curga. Abia acum se poate vedea de ce a deblocat VESTUL Valetul de trefla.
SUD ar putea continua cu Valetul de cupa, VEST ar fi obligat sa castige aceasta levata, va reveni pica si acum declarantul va juca trefla, castigand atat in situatia in care are Dama si zece de trefla, cat si in cea in care are Dama si noarul de trefla, deoarece mana se blocheaza la VEST, care va ceda ultimele levate de cupa.
Deblocarea Valetului de trefla asigura caderea in situatia in care declarantul are Dama si nouarul de trefla: EST va castiga ambele levate, avand A si zece de trefla.
Se poate remarca faptul ca daca declarantul are totusi Dama si zece de trefla, flancul nu are nimic de pierdut deoarece in momentul in care este adus in mana pe pica nu are nici o posibilitate mai buna decat aceea de a juca Dama de trefla in speranta capturarii valetului sec.
In schimb, in aceeasi situatie, daca declarantul detine Dama si zece de trefla si joaca finalul neglijent (si anume As si Dama de cupa in finalul de 5 carti), va avea surpriza sa castige ambele levate, fiind insa obligat sa joace si a treia cupa cu un efect autoschizant. El nu va reusi sa pastreze in finalul de doua carti atat Dama de pica cat si Riga in doi de trefla.alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro