Romanian Bridge Portal
·· 2024-04-18 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Alba ca Zapada si cei Sase Sans-Atout  
Horia Garbea

De cate ori imparateasa izbutea la bridge o dona reusita, se ducea la oglinda fermecata si intreba cu speranta: "Oglinda, oglinjoara, cine-i mai experta-n tara?".
Oglinda raspundea insa: "Joci binisor, craiasa, si cred ca ti-am mai spus. Dar Alba ca Zapada face chiar una-n plus!"
Atunci imparateasa cea rea turba de manie!
Ce-i drept, Alba ca Zapada juca zilnic partide de duplicat cu cei sapte pitici pentru ca erau opt cu totii, iar rivala ei, singura la palat, nu avea antrenament.
Intr-o zi insa, venind mai multi cavaleri la curte, Regina se aseza in Sud si juca maiastru mana de mai jos:
  D 10 8 3  
  6 5 4 3  
  D 6  
  9 7 4  
5 4   V 9 7 2
D V 10 9 8   2
8 7 2   10 8 5 3
D 6 2   V 10 8 3
  A R 6  
  A R 7  
  A R V 4  
  A R 3  
Se duse calare pe maturoi in 6 FA si primi atacul de Dama de Cupa. Mastera lasa dama castigatoare pentru a pregati schiza si lua a doua cupa cu Asul, trase si Riga. Est, stramtorat, trebui sa arunce doua trefle. Mandra craiasa trase repede si patru carale aruncand trefle de pe masa. Apoi juca trei pici iar Vest fu silit sa arunce si el o trefla pentru a se garda la cupa. In fine , ea trase triumfatoare Asul si Riga de trefla, iar 3 de trefla ramase major. Toti curtenii aplaudara in picioare triumful stapanei lor.
Dar ea se duse la oglinda si zise: "Acum ce mai ai de comentat?".
Oglinda raspunse astfel: "Esti buna jucatoare, dar tot mai am de zis: ca Alba ca Zapada te-ar fi picat precis".
Atunci regina se prefacu prin farmec intr-o babuta, puse cartile in desaga si pleca la drum. Cand ajunse la casuta piticilor, o si vazu pe Alba ca Zadada spaland rufe in curte cu un detergent obisnuit. Ceru un pahar de apa si o intreba daca nu vrea s-o ajute:
- Tocmai am jucat cu niste babe din sat dona asta. Eram in Vest, minti ea, si uite ce am patit: la 6 FA m-a schizat o femeie rea. Am atacat Dama de cupa si apoi Valetul. Oi fi gresit, maica?
Alba ca Zapada privi dona si rase:
- Sigur, maicuta. Se vede ca ai imbatranit si matale. La levata a doua, trebuia sa te schimbi pe trefla. Atunci declarantul nu mai poate sa arunce doua trefle pe carale pentru ca dupa cele trei pici nu mai are trefla sa vina in mana. Iar daca ar fi defosat in culorile rosii sau pica, nu mai avea cu ce sa va ameninte. Nu fi trista, mamaie, se mai intampla!
Auzind demonstratia prin care fetita i-ar fi distrus schiza, regina rea cazu lovita de dambla tocmai cand pe creasta dealului aparea, calare pe un cal alb, o mandrete de print.
alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro