Romanian Bridge Portal
·· 2024-05-28 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Asculta si ataca!  
Ioan Bob

Astazi, cand toata lumea liciteaza atat de bine, a gasi atacul ucigas devine din ce in ce mai important. Urmatoarea dona este un exemplu tipic:
Dona 19, Distribuitor SUD, Vulnerabili: Est-Vest
  A 8 3  
  10 4  
  A D 8 6  
  A 10 6 2  
D 7 4   V 10 9 6 5 2
9 8   A R D 6
V 9 7 4 2   -
K 9 7   D V 4
  R  
  V 7 5 3 2  
  R 10 5 3  
  8 5 3  

Contract 4

La majoritatea meselor unde Est a beneficiat de un atac pasiv de trefla sau cupa el si-a realizat contractul ori de cate ori a taiat comunicatia intre flancuri prin trei tururi (daca se va fi fost dovedit necesar) de trefla.
In meciul Austria-Norvegia, perechea austriaca Terraneo-Feichtinger, pe Nord-Sud folosesc o varianta de licitatie proprie sistemului Trefla Albastra:

SUD
VEST
NORD
EST
PAS
PAS
1
1
CONTRA
2
2NT
4
PAS
PAS
CONTRA
PAS
PAS
PAS

Atacand un caro mic pentru Asul Nordului si taiul declarantului, Terraneo, in Sud, a optat pentru o aparare prin care Estul urma sa piarda controlul atuului. Temandu-se de trei tururi de atu daca se atinge el de pica, declarantul a debutat cu As si Riga de cupa si o cupa mica pe care a taiat-o cu Dama, Sperand fie un miracol distributional, fie ca Sud sa posede Optul de pica. Asa cum stau cartile, Nord a surtaiat a patra cupa cu Optul, Estul fiind redus la 9 levate.
Rezultatul: 200 pentru austrieci.
O sansa mai buna decat aceasta prea sumara (dupa gustul meu) linie de joc este sa debutezi cu trefle. Tinand cont de licitatie si de atac, Nord trebuia sa posede 14-15 PO, cel mai probabil la caro A R(D) si cei doi Asi negri, deoarece a licitat 2FA liber. Cu numai 13 PO, A -R de pica , A -D la caro si doua culori complet descoperite Feichtinger ar fi pasat fara indoiala 2 pici. In acest caz, declarantul trebuie sa amane taiul si sa joace trefla pentru a buscula comunicatiile adverse, creandu-li-se, in acelasi timp, pe ale lui. Presupunand ca Nord nu preia nici Dama, nici Valetul de trefla, flancul va avea castig de cauza. Nu ma indoiesc ca Feichtinger s-ar fi dovedit suficient de intelept pentru a proceda ca atare.
Dar chiar si asa, declarantul putea sa-si realizeze contractul cu un Nord neglijent. Se mai joaca un tur de trefla si Est taie returul probabil de caro. Acum, un atu spre mort il obliga pe Terraneo sa forteze mana inca o data. Iata pozitia dupa al treilea tai de caro:

  A 8  
  10 4  
  D  
  10  
D 7   V 10
9 8   A R D 6
V 9   -
-   -
  -  
  V 7 5 3 2  
  R  
  -  

Declarantul continua cu As, Riga de cupa si tai de cupa cu Dama. Daca Nord suprataie, Est controleaza atuul si castiga ultimele levate.
Exista un atac care sa nu dea absolut nici o sansa declarantului, indiferent de eforturile sale?
Desigur, Riga de atu.
In mod cert, daca ar fi respectat licitatia partenerului, aceea de 2FA.
Din cate stiu, singurul declarant care a primit atacul de atu a fost un ceh impotriva Romaniei, dona a fost jucata de Vest, ceea ce a facilitat atacul de pica a lui Ekstein.
Cum s-a terminat dona pentru romani, aceasta este din pacate, o alta poveste.alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro