Romanian Bridge Portal
·· 2024-04-18 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Legea Junglei si schiza lui Baloo  
Horia Garbea

Intr-o zi, Ursul Cenusiu Baloo a decis ca trebuie sa-l invete pe micul Mowgli bridge. De aceea l-a invitat sa asiste la o partida in care Bagheera-Pantera si el jucau pe axa N-S contra a doi maimutoi, dintre care in Vest se gasea insusi King Louis, Regele maimutelor.
  N/Bagheera  
  4  
  A D 3  
  A D V 9 6 5 3  
V/King Louis 10 8 E/O gorila
V 8 6 3   D 9 7 5 2
R V 10   8 7 4 2
8 7   2
A D 6 5 S/Baloo 9 4 3
  A R 10  
  9 6 5  
  R10 4  
  R V 7 2  

In dona pe care o vedeti, Ursul deschise cu o trefla si apoi licita 2FA ("Strictul necesar ca sa-mi arat forta si distributia"). Pantera zisese 2 Caro, apoi 3 Caro. Dupa ce Baloo ii dadu fitul cu 4 Caro, Mowgli auzi 4 Cupe de la Pantera si 4 Pici de la Urs.
I se explica: era vorba de cue-bid-uri care semnalau prezenta asilor. Apoi, peste 5 Caro de la Nord, Baloo declara 6 Caro, un slem aparent plauzibil. Dar King Louis, in Vest sari pe craca: "Contra!", Baloo se gindi nitel si zise 6 FA. Maimutoiul - "Contra".
Deci 6 FA contrate. Pantera ii facu reprosuri ursului: Legea Junglei nu da voie sa iesi din contra ca sa mergi... unde? Nici sa zici 6 FA cu 27 de puncte!
- Stai putin, zise ursul, ca e buna si contra la ceva. Ia sa vezi cum fac jocul!
Maimutoiul ataca 8 de caro. Atunci batrinul urs se apuca sa joace repede in timp ce ii explica lui Mowgli:
- Dupa licitatia lui Louis, voi gasi la el "strictul necesar" pentru slem, adica K-J-10 la cupa si treflele mari, As-Dama, care, e drept, stau prost pentru mine. Dar acum il pot pune in schiza. Defilez caralele mari si-mi arunc cele 4 trefle cu Riga cu tot, ca n-am ce face cu ele. Regele-Maimuta trebuie sa dea caralele, doua trefle si trei pici. Acum joc A-R de pica si l-am tras de coada! Trebuie sa arunce ori o cupa, ori Dama de trefla.
Zis si facut! Maimutoiul ramase cu o singura levata, iar Baloo cu admiratia lui Mowgli. Numai Bagheera tacea incruntata.
- Ce nu ti-a placut? zise Baloo. Poate voiai sa joc numai 5 Carale, nu?
- Sigur ca da. Esti batrin si n-ai minte! Daca in Vest, in loc de acest cimpanzeu, ar fi fost un jucator, ar fi atacat de la inceput pica si ti-ar fi luat din vreme posibilitatea sa faci schiza ta grozava. Ti-a dat jocul din atac!
Si in timp ce maimutoiul se dadea cu capul de un cocotier, Pantera adauga:
- Legea Junglei trebuie respectata intocmai!


alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro