Romanian Bridge Portal
·· 2024-06-16 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Intalnirea cu Iepurasul cel Trist  
Dorin Toparceanu

Adaptare dupa Victor Mollo
Multumiri domnului D.Topirceanu pentru traducere

Primul meu partener la "Griffins" a fost Karapet Djoulikyan, un armean liber, mic, brunet, ginditor, cu ochi mari si tristi, avea aerul cuiva, care fiind persecutat timp de generatii, banuia ca raul cel mare inca nu a venit.
Papa, grecul, era acum in West. Partenerul sau, foarte blond, cu obraji rumeni, cu parul gri cenusiu si un nas lung si mobil, era celebrul "Iepuras trist". Oscar mi l-a descris ca fiind probabil cel mai prost jucator din emisfera vestica si cu siguranta cel mai spilcuit. El a fost cel care s-a lansat intr-o veselie in slem cu mina anterioara. Iepurasul cel Trist avea deconcertantul obicei de a privi in gol si aveai astfel impresia ca era vag atras de trecut, sau poate de viitor, dar ca n-a avut inca timp sa revina in prezent. Linga el era un mic pahar de cherry brandy si o farfurioara plina cu biscuiti de ciocolata cu migdale.
Karapet mi-a impartit o mina care contribuie mult la incurajarea unui nou membru:

  Karapet  
  10 4 2  
  7 6  
  R 10 4  
  10 9 8 7 6  
     
  Victor Mollo  
  A R 9 8 7  
  A D  
  9 8 5  
  A R D  

Nu imi placea nici o deschidere, asa ca am ales deschiderea de 2 , ca cea mai putin penibila din toate relele si iata toata secventa:

SUD
VEST
NORD
EST
Victor Mollo
Papa
Karapet
Iepurasul cel Trist
2
PAS
2
PAS
2
PAS
3
PAS
4
PAS
4
PAS
PAS
PAS

Papa a atacat 2. Am jucat patru de la mort si valetul lui Iepurasului a cistigat levata. Dupa o pauza marcata de un murmur, care ar fi putut fi o incantatie magica sau poate o mantra hindusa, Iepurasul cel Trist, a revenit dama de caro la asul lui Papa. Un al treilea caro a fost capturat de regele de la mort, Iepurasul cel Trist, spre marea mea surpriza, defosind o cupa mica.
Pentru ca probabil nu voi mai fi niciodata la mort, am profitat de ocazie sa fac impasul de cupa. A esuat. Cedarea inevitabila a unui atu citeva secunde mai tirziu mi-a asigurat caderea. Dar cred ca a venit momentul sa privim cele patru miini:

  Karapet  
  10 4 2  
  7 6  
  R 10 4  
Papa 10 9 8 7 6 Iepurasul cel Trist
D 3   V 6 5
R V 5 4   10 9 8 3 2
A 7 6 3 2   D V
V 3 Victor Mollo 5 4 2
  A R 9 8 7  
  A D  
  9 8 5  
  A R Q  

Daca as fi fost invins de o aparare inspirata, as fi simulat spiritul sportiv remarcind cu voce tare ceva de genul: "Bine jucat !" spre Iepuras si poate chiar lui Papa. Dar urmariti ce s-a intimplat. Cel putin grecul avea o scuza pentru atacul sau ciudat. Din punctul sau de vedere totul parea foarte putin atragator, si, dupa cum voi descoperi imediat, el era de la natura inapt sa joace cartea corecta. Il scuz. Dar ce scuza poti avea pentru jocul sclipitor si de neiertat al Iepurasului? Daca ar fi taiat Riga de caro, cum ar fi facut orice flanc cu bun simt, n-as fi cazut. Atuurile ar fi fost eliminate in doua tururi si decarul mi-ar fi folosit ca venire la treflele mortului, dupa ce as fi tras A, R si D.
Cum se face ca Iepurasul cel Trist, care are cea mai proasta reputatie dintre "Grifoni", s-a aparat ca si cum ar fi avut dona tablata, ca si cum ar fi vazut prin carti - ne mai tinind cont ca acest fapt nu l-ar fi putut ajuta in mod normal intr-o prea mare masura.
Nu a trecut prea mult timp pina explicatiile au aparut la iveala. Iepurasul cel Trist nu a taiat pentru ca el credea ca se joaca 3NT. La inceput nu era sigur. Spiritul sau era inclinat spre situatiile vagi si atunci actioana in consecinta. Dar cind valetul sau a cistigat levata si cind Papa s-a dovedit a avea asul, nu a mai avut nici un dubiu. Nimeni nu ataca de sub as la contract pe culoare. Si de altfel, a explicat el, dupa o dechidere de 2 trefle de obicei se ajunge in 3NT.
Iepurasul cel Trist s-a scuzat ca n-a taiat Riga de caro si a fost foate multumit ca greseala lui nu mi-a dat dona. Aerul sau lugubru si tonul sau plingacios explicau porecla pe care o avea la "Griffins": Iepurasul cel Trist. Pina in acest moment, bineinteles, el nu stia ce s-a intimplat, nici cum a ajuns sa dea aceasta lovitura.
Eram inca marcat de aceasta nedreptate, cind armeanul care mi-a fost partener intervine si ma ia sa bem un pahar la bar.
- Iepurasul vostru cel Trist, am spus eu cu amarit, cu siguranta ca nu se plictiseste. Mai intii face un slem idiot pentru ca nu aude licitatia. Apoi bate un contract impotriva oricarui joc pentru ca e prea aiurit ca sa stie ce se joaca. Prost sa fii, noroc sa ai !
- Nu, nu! raspunde Karapet, parind si mai mic, si mai galben si mai melancolic decit inainte, nu este din cauza sansei lui. Este din cauza ghinionului meu. Stiti cit am pierdut martea trecuta?
Inainte de a-mi putea spune, soseste Oscar si ne intrerupe.
- Ce pacat ca trebuie sa plecati asa devreme, a spus el. As fi vrut totusi sa faceti o partida cu Porcul Spinos, cel mai bun jucator al clubului. El nu vine decit acum. Din nefericire, a avut doua invitatii la cina aseara si le-a acceptat pe amindoua. Azi nu este in cea mai buna forma. El da vina pe vremea de afara care nu se potriveste cu genul sau.

(va urma)


alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro