Romanian Bridge Portal
·· 2024-06-16 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Slemuri europene  
Cristian Schioparlan

In asteptarea rezultatelor simultanului european, am sa va prezint doua done superbe (chiar daca fac parte din categoria celor de manual, simple...), care au facut parte din "delicatesele" cu care au fost rasplatiti participantii la concursul de luni de la Simultanul Atomic.
In prima, desi majoritatea axelor a atins contractul de sase pici, jocul de levata a fost deficitar, inregistrandu-se, de fiecare data, o amenda sau doua ... dupa "pricepere".
Contract 6
Atac D

  D V 10 9
  R D V x
  A R x x
  x

  A R x x
  A x x
  x x
  A x x x

Amenzile se explica, probabil, din incercarile declarantilor de a majora ambele maini, procedand la taiuri de trefla si caro.
Jocul de siguranta, pentru adjudecarea tuturor levatelor, cu conditia ca atuul sa nu fie distribuit 5-0 in flanc, iar caroul nu mai rau de 4-2, este: As de trefla, caro la As, cupa la As, caro la Riga (aceasta manevra este necesara pentru a impiedica un eventual tai de caro la turul 2 din partea Vestului), caro taiat cu Asul, pica la 9, caro taiat cu Riga, pica cu eliminarea atuurilor in 4 tururi, ramanand la "masa mare". Aceasta tehnica, destul de uzuala, poarta numele de mort inversat.

Intr-o alta dona, in care foarte multe axe au atins si au si realizat contractul de 6 pici, s-a executat o eliminare si o plasare, ce a rasplatit cu un procentaj de 70% pe cei ce s-au avantat in slem.
Contract 6
Atac

  A R V x
  R D x
  x x x
  A x x

  D x x x
  A x x
  A D 9
  R D x

Se elimina atuurile in trei tururi, apoi treflele si cupele ramanand la mort de unde se joaca caro si se acopera economic orice carte intercaleaza Estul. Daca atuul este 3-2, aceasta linie este de 100%.
Iata dona completa:

  A R V x  
  R D x  
  x x x  
  A x x  
x x x   x x
x x x   V x x x
R 10 x   V x x x
V x x x   x x x
  D x x x  
  A x x  
  A D 9  
  R D x  

Tavi s-a "cocotat" in 6 NT care, asa cum sunt distribuite cartile, este un contract imparabil, cu conditia sa se ghiceasca distributia adversa.
A jucat 4 tururi de pica, Vest s-a despartit de o cupa. Apoi a continuat cu 3 tururi de cupa, ramanand la mort, Vest despartindu-se de o trefla. A eliminat acum si treflele ajungand in finalul de 3 carti de caro in ambele maini. Acum a functionat aceeasi plasare cu caro la 9. Daca mai devreme Vest s-ar fi despartit de un caro, ar fi trebuit gasita pozitia caroului, As urmat de un blanc in culoare.alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro