Romanian Bridge Portal
·· 2023-09-28 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Cand ai dubii ... liciteaza mai departe  
Dan EnescuCAND AVETI DUBII, LICITATI IN CONTINUARE IN DONE DEZECHILIBRATE.

Asta este o regula pe care multi jucatori de bridge o invata la inceputul carierei lor. Unii dintre ei insa o interpreteaza gresit, pur si simplu de genul "Cand aveti dubii licitati in continuare", in orice dona! Evident ca asta este o violare grosolana a REGULII. De fapt jucatorii de bridge se fac mai des vinovati de supralicitatii decat de sublicitatii, mai ales in done de partiale.
Majoritatea donelor din aceasta carte par a puncta exact aceste erori. Asta din cauza ca jucatorii licita intotdeauna trei-peste-trei doar cu 16 atuuri, sau se lupta la nivelul cinci cand nu sunt suficiente atuuri.
Tot aspectul se schimba insa cand sunt done dezechilibrate (Vezi FACTORI DE CORECTIE POZITIVI). Prin asta intelegem ca trebuie sa marim Numarul de Levate Totale din dona. Vom introduce de asemenea si fitul dublu ca factor de majorare. Daca sunt mai multe sicane, mai multe culori lungi, fara sa mai spunem de dublu fit, putem sa avem un factor de ajustare de pana la patru sau cinci levate!
Este o treaba foarte imprecisa incercarea de a ghici cate levate sunt intr-o dona distributionala. Daca aveti impresia ca stiti cate atuuri sunt, cate sicane si cate culori lungi sunt, atunci succes! Cand sunteti in dubiu, folosirea principiului de a mai licita o data in done distributionale este o treaba buna de tinut minte.
Din pacate, REGULA LEVATELOR TOTALE nu poate lua in considerare dificultatea alegerii atacului corect. REGULA presupune cel mai bun joc si cea mai buna aparare - ceea ce implica si cel mai bun atac. In donele distributionale atacul este deseori esential. Decat sa incerci sa ghicesti atacul corect, de obicei se dovedeste mai bine sa mai licitezi o data.
Sa ne uitam un pic la cateva done "distributionale" celebre din istoria Campionatelor Mondiale.
Aceasta dona faimoasa (Bob Hamman nu ar fi de acord cu aceasta apreciere) este de la finala Olimpiadei de la Valkenburg din 1980, SUA contra Franta:

Vest distribuitor si toti vulnerabili.
  10  
  R D 9  
  A 10 9 8 3 2  
  R 9 8  
D 9 5 3 2   A R V 8 7 6
V 8 5 4   A 10 7 6 3 2
D 6 4   -
7   2
  4  
  -  
  R V 7 5  
  A D V 10 6 5 4 3  
SALA DESCHISA
VEST
NORD
EST
SUD
Perron
Rubin
Lebel
Solowai
PAS
1
1
2
4
PAS
5
6
PAS
PAS
6
CONTRA
5
PAS
PAS

 


SALA INCHISA
VEST
NORD
EST
SUD
Wolff
Mari
Hamman
Chemla
PAS
1
2
2
4
4FA
5
6
PAS
6
6
7
PAS
PAS
CONTRA
PAS
PAS
PAS

In sala deschisa, Est a jucat sase pici contrate cu o cadere, cedand cate o levata in trefla si cupa. Este adevarat ca pe atacul unei trefle mici s-ar mai fi obtinut un tai de cupa si deci doua caderi.
In sala inchisa, Hamman a atacat cupa, suficient de logic, impotriva a sapte carouri contrate. Declarantul a ghicit bineinteles atuul si a facut dona!
Doar ca sa ne amuzam putin, sa vedem cum functioneaza REGULA in dona asta. Impotriva celei mai bune aparari, Est-Vest pot lua zece levate pe pica. Nord-Sud pot face 12 levate pe caro pentru un total de 22 de levate. Sunt 11 pici si 10 carouri pentru 21 de atuuri. Totusi exista sicane, fituri duble, culori lungi, etc. (fara sa mai remarcam ca Nord - Sud au 11 carti de trefla, culoarea lor cea mai lunga, si pot face cui usurinta 11 levate pe acest atu).
Asa ca, folosirea REGULII nu prea are sens intr-o dona ca asta - si cu toate astea principiul "cand ai dubii, mai liciteaza o data" se aplica fara indoiala.
Urmatoarea dona cu trei sicane s-a jucat la prima Olimpiada de echipe, care s-a tinut la Turin, Italia 1960.

Vest distribuitor si Est-Vest vulnerabili.
  R D 9 4  
  -  
  10  
  R 10 9 7 6 5 4 3  
V 10 6   -
R 9 8 6 3   A D V 5 2
D V 5   R 9 8 7 2
A V   D 8 2
  A 8 7 5 3 2  
  10 7 4  
  A 6 4 3  
  -  

Cand dona s-a jucat in meciul dintre Anglia si SUA iata ce s-a intamplat:

SALA INCHISA
VEST
NORD
EST
SUD
ANGLIA
SUA
ANGLIA
SUA
Allinger
Flint
Mathe
Swimer
PAS
PAS
1
1
3
4
5
5
PAS
PAS
PAS
PAS

 

SALA INCHISA
VEST
NORD
EST
SUD
SUA
ANGLIA
SUA
ANGLIA
Schenken
Schapiro
Ogust
Reese
1
2
2FA !!
PAS
3FA
4
4
CONTRA
PAS
PAS
PAS

In sala inchisa, Nord-Sud au castigat contractul la nivel de cinci pici. In sala deschisa, psihicul Estului de doi fara atu a bulversat dona si Est-Vest a castigat contractul cu patru cupe contrate!
Nord-Sud nu pot face mai putin de sapte pici - trefla se majoreaza prin doua taiuri. Est-Vest au 12 levate pe cupa (doar daca nu joaca Vest dona si primeste atac de trefla), cedand numai asul de caro.
Deci, dona asta cu 20 de atuuri, cu dublu fit, culori lungi si sicane produce 25 de levate!

Care este morala ? Care alta - cand dona este distributionala, liciteaza mai departe!alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro