Romanian Bridge Portal
·· 2024-10-10 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Levate totale, corectii negative  
Dan Enescu

CORECTII MAJORE (Corectii negative)

Sa incepem cu factorii de Corectie Negativi, care sugereaza ca sunt mai putine levate decat atuuri.

1. Puritate Negativa -onori minori in culoarea adversarilor

Prin onori minori intelegem dame, valeti, si uneori decarii si chiar nouarii. D V 9 este un Factor de Corectie Negativ cam in jumatate din cazuri. D 10 x este alta structura care valoreaza deseori o levata in aparare, dar nu in ofensiva. D x x nu este chair asa negativ ca D V 9; totusi ea produce des o levata in aparare, dar nu in atac. Chiar V 9 x sau V x reprezinta ceva - mai ales cand partenerul are dama.
Mai departe in acest capitol veti gasi un tabel detaliat cu onorii minori care creeaza probleme dar, deocamdata, este de bun simt sa consideram ca D V 9 genereaza o problema mai mare decat D x x. Ne-am hotarat ca pentru D V 9 sa facem o corectie de jumatate de levata. Pentru structuri mai putin substantiale cum ar fi D x x sau bineinteles V x, nu este cinstit sa punem tot jumatate de levata.
De ce sa ne facem probleme cu diferenta dintre un sfert si o juatate cand noi trebuie sa ne decidem daca sunt 17 sau 18 atuuri? Tot ceea ce trebuie sa facem este sa fim constienti de ceea ce este un FACTOR NEGATIV sau POZITIV, astfel incat sa putam decide daca ne indrepta spre 17 sau spre 18.
Chiar si un rege poate fi un onor minor. Probabil ca ati trecut prin experienta urmatoare: Aveti R x de pica si s-a produs o licitatie competitiva salbatica. Se pare ca aveti un fi de zece carti, iar adversarii au 10 sa 11 pici. Licitatia a ajuns la un nivel ridicat si banuiti ca asul de pica este in dreapta (Adversarul din dreapta a deschis cu o pica). Nu se intampla destul de des ca regele de pica sa faca levata in aparare dar nu si in atac? Poate ca va lipsesc cativa asi, ca in diagrama urmatoar

  3  
  A 8 6 3  
  R D 9 5 3  
  V 10 7  
8 6 5 4 2   A D V 10 7
9 7   4
A 8 6 4   V 7
8 4   A 9 6 3 2
  R 9  
  R D V 10 5 2  
  10 2  
  R D 5  

In aceasta dona fiecare axa are zece atuuri dar nu sunt 20 de levate. Nord-Sud trebuie sa cedeze trei asi si fac zece levate. Est-Vest cedeaza cate o levata in fiecare culoare, luand deci noua levate, in total 19 levate.
Regele de pica valoreaza o levata intreaga in aparare dar nici una in atac. Daca Est-Vest se sacrifica in patru pici peste patru cupe, Sud va trebui sa se decida daca sa se duca sau nu in cinci cupe. Daca este in stare sa foloseasca REGULA, indiferent de cate atuuri crede ca sunt, va inclina spre numarul mai mic datorita regelui de pica, si va fi tentat sa se apere in loc sa liciteze mai departe.

2) Lipsa cartilor medii in culorile proprii.

Acesta este doar o submultime a factorului anterior. Ne spune ca trebuie sa fim foarte fericiti daca culoarea noastra de atu este "solida", de exemplu, R D 10 x pe A V 9 x - dar mai putin fericiti cu A x x x pe R V x x. De asemenea trebuie sa realizam ca de obicei exista un factor de corectie negativ daca avem o culoare de genul R 6 5 4 3 2 si nu una R 10 9 8 7 6. In timpul licitatiei, va trebui sa facem o scadere a numarului de levate daca ne lipsesc cartile medii (in special valeti, decari si nouari), atat in culoarea de atu cat si in celelalte culori cheie pe care le putem folosi ca sursa de levate.
Stim ca D V 10 9 x x pe R x este o culoare solida de atu si nu necesita corectii negative, dar cu D x x x x x pe R x este o alta poveste.
Iata o dona in care lipsa cartilor intermediare in pica determina modificarea numarului de levate:

  D 6  
  10 7 4 2  
  8 5  
  A 7 4 3 2  
R 10 4   A 9
A 9 5   8 6 3
10 9 4 2   A D V 7 3
R 10 5   D V 8
  V 8 7 5 3 2  
  R D V  
  R 6  
  9 6  

Nord-Sud are opt pici si Est-Vest noua carouri, in total 17 atuuri. Sun 17 levate ?
Est-Vest va pierde doua levate de cupa si cate o levata in fiecare minora, deci are noua levate.
Nord-Sud are de dat TREI levate de pica si cate o levata in celelalte culori, deci are numai sapte levate. Lipsa cartilor intermediare are ca efect reducerea numarului total de levate la 16. Daca zecele (sau poate chiar nouale) de pica ar fi fost la Nord-Sud, ar mai fi aparut o levata in dona.

Inainte de a merge mai departe pe tabel cu Factorii de Corectie Negativi, sa ne asiguram mai intai ca stim asupra caror culori se aplica aceste corectii. De cele mai multe ori, "culoarea lor" se referea la culoarea lor de ATU - culoarea pe care va astepati sa o joace. Totusi, este de asemenea important sa realizam ca, daca adversarii au mai licitat o alta culoare, si detineti o structura de genul D V 9 in aceasta a doua culoare, din nou apare sugestia unei corectii.
Deseori veti sti ca adversarii au fit in doua culori Poate ca partenerul a aratat un bicolor minor si aveti in mana o multime de minore, deci veti sti ca au fit pe ambele majore. Chiar daca ei lupta doar cu pica, stiti ca D V 9 in cupa reprezinta un factor de corectie negativ.
Problemele din culoarea de atu sunt decisive - nu se poate "defosa" o perdanta de atu. Pe de alta parte, o problema intr-o culoare auxiliara este numai uneori o problema reala.
Chiar daca (de exemplu) lipsesc cartile intermediare ceea ce are ca efect micsorarea numarului de levate intr-o anumita culoare, numarul total de levate poate ramane nemodificat - raman inca suficiente carti majore (sau defose) in alte culori in asa fel incat numarul levatelor sa ramana constatnt. De exemplu:

D V 9 7 A R 10 8
5 4 A R 2
D 10 9 8 A R V
A V 2 10 5 3

Aceste doua maini genereaza 12 levate pe atu pica - problema onorilor de trefla nu este un factor.
Acum sa consideram urmatoarele doua maini:

D V 9 7 A R 10 8
5 4 A R 2
D 10 9 A R V
A V 4 2 10 5 3

Aici, problema onorilor de trefla o sa aiba probabil ca efect cedarea a doua levate. Daca treflele ar fi fost insa A V 10 2 pe 5 4 3, atunci ar fi fost o sansa mult mai buna pentru 12 levate. Dupa cum stim deja A V 10 x este o culoare mult mai buna sau mai pura decat A V x x sau A V x. Este o problema, sau un factor negativ, sa ai culori sparte, sau goale. Recunosc, nu intotdeauna exista o diferenta (priviti numai exemplele de mai sus), dar uneori trebuie sa tii cont de ele.
Cand luam decizia cate atuuri (levate) sunt, intotdeauna trebuie sa tineti minte ca s-ar putea sa existe corectii negative (sau pozitive). Fiti mai ales atent la onorii din culoarea lor de atu, dar de asemenea sa tineti minte ca daca aveti vreo problema, sau culori "impure" cum ar fi A V x, trebuie sa va indrepte spre numarul inferior de atuuri.

De asemenea, fiti atent cand analizati o dona din punctul de vedere al REGULII, daca nu se potriveste cu o levata, este pentru ca exista probleme cu onorii mici. Cand veti deveni un adept al REGULII, fara indoiala ca veti incerca sa va convingeti prietenii s-o foloseasca si ei. Acestia o sa fie innebuniti sa vina la dumneavoastra cand o sa gaseasca o dona in care REGULA sa nu se potrivesca cu o levata sau doua. Va trebui sa intelegeti bine problemele onorilor mici pentru a explica de ce nu sunt suficiente levate. Va trebui sa cititi mai departe despre Factorii de Corectie Pozitivi pentru a vedea de ce uneori sunt prea multe levate.

3) Misfitul

Misfiturile sunt clar factori negativi cand incercati sa decideti daca licitati sau va aparati. O privire a cartilor din Est si Vest din dona de mai jos ilustreaza ca exista tendinta de a fi mai putine levate decat atuuri daca mainile nu se fiteaza bine:

  R V 7 2  
  D V 4  
  V 10 9 4  
  A 8  
A D 10 6 5 4   8
9   A R 8 7 5 3 2
R D 7 5   3
V 2   9 5 4 3
  9 3  
  10 6  
  A 8 6 2  
  R D 10 7 6  

Nord-Sud poate sa ia cel mult sapte levate pe atu caro - ei cedeaza asul de pica si un tai de pica, doua cupe, si cel putin inca doua carouri. Est-Vest poate fi limitat la numai sapte levate pe atu cupa atacand atu (sase levate de cupa si asul de pica). Faptul ca atat Est cat si Vest are scurtime in culoarea partenerului are ca rezultat micsorarea levatelor in ofensiva. Acelasi factor reduce si numarul de levate pentru Nord-Sud daca joaca ei dona (pentru ca Est-Vest obtine taiuri).

4) Mana plata

Prin mana plata intelegem mainile foarte regulate - fara singletoane sau sicane. Distributiile variaza intre 4-3-3-3 si 5-3-3-2. Daca aveti o distributie plata, probabilistic exista sanse destul de mari ca si celelalte maini sa fie la fel. Daca toate maiinile sunt regulate, deseori scade numarul de levate. Totusi, distributiile plate nu afecteaza negativ numarul de levate asa des ca problema onorilor mici. Este bine insa sa tineti minte ca, daca aveti o mana plata, si trebuie sa decideti daca licitati sau nu, presupuneti ca numarul de levate este mai mic.

 



alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro