Romanian Bridge Portal
·· 2023-12-07 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Cronica atomica (9)  
Cristian Schioparlan

Unii, mai suparati decat altii, pe motive de scrisuri si inscrisuri, uita, cred, ca toti gresim. De cele mai multe ori arat jocurile bune ale unora sau altora si, vrand, nevrand..."se ofenseaza" cineva. Ce sa fac? Nu suntem toti campioni. Dar, ceea ce este mai grav, se uita ca pana si campionii gresesc. Aceasta este tragedia. Neacceptarea realitatii este potrivnica progresului in sport, la fel ca in orice alta competitie...
Altii, care nu se regasesc, cu jocurile lor spectaculoase, in randurile mele, sa fie convinsi ca toti ne-am bucura de "loviturile" lor, daca le-am sti...Bucuria "povestirilor buclucase" vine din impartirea admiratiei, uimirii... Donele se amesteca la masa. As zice ... ca vietile si destinele... Chiar daca am sti dinainte distributiile, nu am sti cum vor reactiona jucatorii la licitatie, levata sau flanc...
Donele pe care le scriu le-am trait pe viu la masa mea, la iesirea din club, in statia de autobuz...
Puteam eu sa stiu ca Ilan Carmi a intrat la 6 cupe, Enescu a facut 6 carale recontrate pe atac de As de cupa si Laurentiu a barat cu 7 trefle daca nu ar exista bucuria comunicarii?
Deschideti cu "vorbirea" cea mai tare din sistem, si adversarul din stanga dumneavoastra, deloc infricosat, anunta direct micul slem de trefla. Pare a fi un baraj, care profita de vulnerabilitatea favorabila. Partenerul contreaza si licitatia ajunge din nou la dumneavoastra. Sunteti pe rosu la verde avand:
  A
  A D V 9 6 2
  A R V 10 5 2
  -
Sa presupunem ca sunteti optimist si vreti sa supralicitati, sperand ca veti gasi la partener putinul, de care e nevoie, pentru realizarea slemului. Ce culoare alegeti? Caroul pare mai bun, mai existand si alternativa rectificarii partenerului in cupe. Slabe sperante ca va pricepe. Pas, pas... contra, adversarul din dreapta! Recontra, spuneti, nu din lacomie, ci pentru a arata si o alta culoare de joc. Credeti ca va pricepe partenerul, de data asta ar trebui...Toata lumea paseaza linistita, iar Vest ataca o pica mica...
Sa recapitulam:
SUD
VEST
NORD
EST
1(1)
6
CONTRA
PAS
6
PAS
PAS
CONTRA
RECONTRA
PAS
PAS
PAS
Contract 6**
Atac x
  R V 9 x x
  8 7
  9 8 7
  R D x

  A
  A D V 9 6 2
  A R V 10 6 2
  -
Vest a intuit ca sunteti manque de trefla si a atacat potrivnic. Ce este de facut?
Stim ca Vest detine un puhoi de trefle, iar Est a contrat, probabil cu Dama de caro in 4, ajutand, ca de fiecare data in astfel de situatii, declarantul. Cu Dama in 3 ... poate nu ar fi vrut sa "o devoaleze" prin contra.
Lipsa de circulatie obliga la o decizie grea.
Pentru a va proteja si de prezenta Rigii de cupa in lungime la Est, cel mai intelept ar fi sa jucati Asul de cupa!
Vest defoseaza acum o trefla.
Jocul a devenit acum un double-dummy. Nu unul foarte usor.
Jucati si Dama de cupa, Est castiga cu Riga si nu mai are retur:
  R V 9 x x  
  8 7  
  9 8 7  
  R D x  
D x x x   10 x x
-   R 10 5 4 3
-   D 5 4 3
A V 10 x x x x x x   x
  A  
  A D V 9 6 2  
  A R V 10 6 2  
  -  
Daca Est revine trefla se joaca in dublu tai, jucandu-se la un moment dat un caro mare de la mort, Riga de pica fiind suficient pentru a 12a levata. Totul este ca timingul sa conduca in finalul in care se va juca de la mort spre A-R-V de caro.
Daca Est revine atu pozitia este echivalenta. Se castiga cu 7 de caro. Riga de pica cu defosa de cupa, pica taiata, Valet de cupa, cupa taiata, trefla taiata (pentru ca Est sa nu poata defosa cupa!) ultima cupa taiata si finalul amintit.

O alta dona ce a incercat imaginatia flancului a fost urmatoarea. Pe o licitatie simpla:
SUD
VEST
NORD
EST
1NT
PAS
6NT
PAS
PAS
PAS
   
Se ataca 10 de trefla:
  A R V x  
  D x x  
  A R x  
  x x x  
x x x   x x x
x x x   V 10 x x
D x   V 10 x x x
10 9 8 x x   D
  D x x  
  A R x  
  x x x  
  A R V x  
Declarantul a defilat repede cel 4 pici castigatoare, pe care Vest a trebuit sa faca o defosa. El ar fi trebuit sa arate distributia la cupe, altfel, in finalul de 6 carti, Est ar fi trebuit sa ghiceasca ce garda sa tina in culorile rosii. Uneori, devoalarea numaratorii este favorabila declarantului. Nu era cazul acum.

O alta dona salbatica, ce a starnit din nou patima, a fost urmatoarea:
  R D x x  
  V x x  
  R D x  
  A R x  
-   A 10 x x x
A x x x   R D 10 x x x
A x x x   x x
10 9 x x x   -
  V x x x  
  -  
  V x x x  
  D V x x x  
Asezat in Sud, am asteptat cat am asteptat, si, profitand de vulnerabilitatea favorabila, verde contra rosu, am decis ca ar fi bine sa barajez, pe licitatia:
NORD
EST
SUD
VEST
1NT
2
PAS
3
PAS
4
4NT
CONTRA!?
5
PAS
PAS
CONTRA!?
PAS
PAS
La masa s-a criticat contra Vestului la 4NT, ca fiind descurajatoare pentru supralicitare. Cu toate acestea Est ar fi vrut sa joace, in continuare, tricul 5, dar, Vest a decis din nou rau si contra finala. N-S nu pot fi amendati decat de 3 ori, in timp ce E-V fac 6 cupe!

Sa vedeti ce a patit Tavi.
Pe licitatia:
NORD
EST
SUD
VEST
-
-
1
CONTRA
1NT
PAS
PAS
CONTRA
2
PAS
PAS
CONTRA
PAS
PAS
PAS
Contract 2*
Atac R
  R V x  
  x x x  
  x x  
  V 10 8 x x  
A D x x   x x x
R 10 x   D x x
A R x x x   V x x
9   R x x
  10 x x  
  A V 9 x  
  D 10 x  
  A D x  
Dupa ce a facut prima levata cu Riga, Vest a revenit cupa la Dama si As. Pica la Valet, Valet de trefla castigator, caro la 10, luat cu Asul, retur Dama de pica (pentru a crea repriza partenerului, pentru fructificarea cupei!?) Riga de pica, trefla la Dama, Dama de caro cu defosa de pica, pica taiata si cupa, plasandu-l pe Vest, pentru finalul:
  -  
  -  
  -  
  V 8  
x   -
-   -
x   -
-   R x
  -  
  x  
  -  
  A -  

Acum Tavi a tablat si a spus: "indiferent ce jucati acum, partenerul dumneavoastra este prins in "coup du diable", tai la mort, daca subtaie defosez cupa, daca taie cu Riga il supratai!"
Nu mica i-a fost mirarea lui Tavi cand Est a taiat cu 9 de trefla!!!
Ce se intamplase in realitate?
Vest avusese 6 de trefla sec si,Tavi, va imaginati, cand pluteste in aer o asa lovitura, este in culmea bucuriei. Pentru prinderea unui coup du diable la masa, oricine ar fi incantat. Intamplarea aceasta imi aduce aminte de jocurile acelea stupide de pe calculator, in care, atunci cand ratezi iti afiseaza pe display : Nice try...!
Credeti ca a fost bucuros ca a realizat contractul contrat si ... odata cu el ... un top? Nici vorba. A fost amarat toata seara pentru acel 9 de trefla.

Tavi nu se dezminte niciodata!alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro