Romanian Bridge Portal
·· 2024-04-18 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Cand aveti 4 atuuri adverse  
Dan Enescu


CAND AVETI PATRU ATUURI, LUATI IN CONSIDERARE SI CONTRA DE PENALIZARE.

"Al patrulea atu" este un fenomen foarte subapreciat in bridge. In capitolele anterioare, am analizat diferenta dintre un fit de opt carti si unul de noua, si am vazut semnificatia sustinerii de patru carti fata de cea de trei carti, in termenii efectului considerabil pe care il are in impartirea Levatelor Totale intre cele doua axe.
Analog, patru atuuri intr-o mana din aparare este deseori o surpriza urata pentru axa declarantului. Repartitia 4-1 are deseori ca efect micsorarea numarului de levate pe care le banuie declarantul. Chiar daca sunt patru atuuri mici, tot vor fi deseori o suparare - generand tot felul de probleme de manevrare.
Aceeasi repartitie 4-1 care ia o levata de la adversari, va aduce o levata daca jucati dona. Repartitia 4-1 bineinteles ca nu reduce numarul de Levate Totale, ci deseori trece o levata in favoarea axei care se apara. Daca joaca ei dona si atuurile stau 3-2 (sa spunem ca avem x x x pe x x), atunci axa noastra va avea doua perdante in culoare daca jucam noi dona. Totusi, cu x x x x pe singleton axa noastra nu mai are decat o perdanta, deci o levata in plus. Cum numarul de levate totale este fix, o levata pentru noi in ofensiva inseamna ca adversarii vor lua cu o levata mai putin daca joaca ei dona si repartitia este 4-1.
Existenta a patru atuuri intr-o mana ar trebui deci, sa va puna in garda ca adversarii au mai multe sanse sa cada contractul. Pare un drum prea periculos ceea ce vom enunta acum, dar regula ar fi:

De cate ori aveti un al patrulea atu, trebuie sa luati in considerare si o contra de penalizare!

Sa aruncam o privire la cateva done care demonstreaza acest principiu. Un rezultat frecvent al lungimii de patru carti in atu este faptul ca contractul in alte conditii normal sfarseste cu mai multe caderi datorita problemelor cauzate de proasta repartitie. Se creeaza astfel ocazia unui profit frumos prin contra dat cu al patrulea atu.

Est distribuitor si Nord-Sud vulnerabili.
  8 6 2  
  A 9 3  
  A V 9 2  
  10 9 2  
A 9 4 3   R D V 7 5
10 7 5 4   6
D 6   R 7 4
A 7 5   D 6 4 3
  10  
  R D V 8 2  
  10 8 5 3  
  R V 8  
VEST
NORD
EST
SUD
McCallum
Martin
1
2
3
4
PAS
PAS
CONTRA
PAS
PAS
PAS

In aceasta dona echipa lui McCallum a castigat 11 IMP (si a castigat meciul cu 6 IMP) in drumul spre finala Grand National Team din 1985 de la New York. Multi jucatori in pozitia Vest ar fi tentati sa anunte patru pici, incantati ca functioneaza totul din mana lor in fata unui partener scurt de cupa. Un contra cu patru atuuri trebuie sa fie luat in considerare. Partenerul nu poate fi sicana de cupa (ar fi licitat cu siguranta patru pici), si ne putem astepta ca declarantul sa aibe tot felul de probleme in manevrarea repartitiei 4-1. In dona, apararea a jucat pica cu fiecare ocazie iar declarantul nu a reusit sa ia decat opt levate pentru -500. Perechea de pe Est-Vest din sala cealalta a jucat patru pici cu o cadere.
Un alt lucru bun care se poate intampla cand contrati cu patru atuuri este faptul ca declarantul se trezeste intr-o pozitie precara in privinta controlului mainii. El se poate decide sa nu riste jucand la un procentaj mic pentru a face dona daca risca sa cada de doua sau de trei ori (mai ales in vulnerabil), ceea ce ar fi facut daca nu era contrat. Sa ne uitam la urmatoarea dona de la Campionatul Mondial din 1972 de la Miami Beach:

Est distribuitor si Est-Vest vulnerabili.
  R 8 4 2  
  D 8 5 4 3  
  9 7  
  4 3  
A D V 7 5   10 6 3
A 10 9   R 2
2   V 8 6 5 4 3
A D 10 7   9 2
  9  
  V 7 6  
  A R D 10  
  R V 8 6 58  
VEST
NORD
EST
SUD
Jacoby
Forquet
Wolff
Garozzo
PAS
1
CONTRA
1
PAS
2
2
PAS
3
PAS
4
CONTRA
PAS
PAS
PAS

Forquet, gandindu-se ca nu sunt suficiente atuuri in pachet pentru ca adversarii sa ia zece levate, a incercat un contra cu patru atuuri. Mainile Est-Vest s-a intamplat sa se potriveasca foarte bine, asa ca se parea ca acest contra o sa fie cu dus-intors. Dar n-a fost asa.
Forquet a atacat noua de caro, castigat de Garozzo, care a continuat atu. Jacoby a preluat cu asul, s-a dus jos pe regele de cupa si a trebuit sa ia o decizie ... Dupa cum noi putem sa vedem, daca face un impas adanc de trefla, face patru pici contrate. Totsi, daca noua de trefla pierde la Valet, Nord va clarifica atuul si Est-Vest vor ceda 500. Jacoby, temandu-se sa-si asume un risc asa mare, s-a decis sa-si asigure cateva taiuri la mort. A jucat o cupa la as, a taiat o cupa si a jucat trefla la dama. A urmat asul de trefla, trefla taiata - cedand in final o trefla si doua levate de atu, pentru o cadere. Contra cu patru atuuri poate genera un swing de meci.alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro