Romanian Bridge Portal
·· 2023-03-26 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Misiune imposibila  
Cristian Schioparlan

Cand il auzi pe Tavi povestind done de bridge iti aduci aminte, ca prin vis, de Seherezada ... de farmecul inegalabil al inocentei tineretii si optimismului sau, impins pana in "naivul" frumos si ideal... Desi ... am auzit dona povestita de "n" ori, l-am rugat pe Tavi sa mai povesteasca o data dona si pentru voi.

Jucam cu Pisica. Era acu` multi ani. Tocmai o intrebasem cum continuam dupa 2 trefle tari si ea mi-a raspuns:
"Lasa ... ca vedem noi!"
Vine prima dona din concurs. Ma uit in carti, si, desi aveam o deschidere pe care as fi putut-o asimila mai usor cu 2 NT, am deschis cu 2 trefle, special, sa vad cum reactioneaza Pisica, care ... nu vrusese sa punem nimic la punct, pe aceasta secventa.
Eu aveam:
  R 10 x
  A x x
  A R
  A R 10 9 8
Bineinteles, 2 carale ... negativ, de la Pisica. Noi jucam Canape, si, neavand ceva mai bun, am licitat 2 pici cu Riga in trei incercand sa tin licitatia deschisa.
Ce crezi ca a licitat Pisica? 4 pici, evident!
Pe aceasta secventa se impunea atac de atu, pentru a preveni taiurile de la mort (si eu as fi atacat atu)... asa ca micul de atu a aparut pe masa si aveam de jucat:
Contract 4
Atac 2
  V x x
  x x x
  D V x x
  V x x
   
  R 10 x
  A x x
  A R
  A R 10 9 8
Dezastru, eu as fi putut avea 4 carti de pica (Canape) si Pisica imi daduse fit cu 3 carti!?
Am pus mic de la mort, 9 de la Est si am castigat cu 10 in mana. Parea ca Vest atacase de sub Asul de pica in 3 (Est avusese deja o mica grimasa de insatisfactie vis-a-vis de atac, fiindca i se "dibuise" Dama in 4)
Ce este de facut?
Dupa ce ca nu avea 4 carti de pica ... mai avea si o mana "puternic debalansata", tipica pentru contract la culoare. Ce sa faci, acu` trebuie sa-ti incerci sansele...
Daca atuurile erau cum am estimat eu, trebuia sa deblochez caroul si sa simulez ca vreau sa cobor la mort pe Valetul de atu, pentru ceva defose. Zis si facut As si Riga de caro (adversarii semnalizau disciplinat) si mic de atu. Vest s-a napustit cu Asul de atu si revenit Riga de cupa (o alta grimasa de la Est), mic de la mort mare de la Est si mic din mana pentru ruperea comunicatiilor. Singura sansa sa mai fac jocul era ca Vest sa fi debutat cu 5 cupe conduse de R-D si sa cada Dama in doi de trefla (tot de la Vest), pentru a putea cobora pe masa. Cupa mica, a insistat Vestul. Am luat cu Asul.Riga de atu, a raspuns toata lumea (ultima grimasa de la Est)..As si Riga de trefla (a cazut Dama de la Vest). Am coborat pe Valetul de trefla. Dama de caro cu defosa de cupa si am tablat, spunand ca mai dau un atu! Sa fi vazut acum grimasa ... Vestului.
Iata si dona completa:
  V x x  
  x x x  
  D V x x  
  V x x  
A x x   D x x x
R D x x x   V 10
x x x   x x x x
D x   x x x
  R 10 x  
  A x x  
  A R  
  A R 10 9 8  

Aceasta dona a fost jucat impotriva ... se stiu ei... Nu as fi vrut sa fiu in pielea lor. Bietii oameni au avut reactii firesti. Intamplator, chiar pe aceasta dona, au intalnit un jucator ca Tavi, care nu se lasa niciodata si care si-a jucat sansa putand fi acuzat de adevarata ... "vrajitorie". Nici vorba de asa ceva. Vorba lui Tavi:
"Am fost ogligat sa joc asa, cartile nu puteau sta altfel ... astfel incat sa relizez contractul!"
Mai poti sa-i zici ceva!?


alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro