Romanian Bridge Portal
·· 2024-04-18 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Cronica atomica (7)  
Cristian Schioparlan

Final incendiar in ultima etapa, in lupta pentru disputarea locurilor premiate pe luna martie. Pana la locul 10, inclusiv, competitorii erau indreptatiti de calculele hartiei sa aspire chiar si la locul 1. Singura certitudine era ... adjudecarea premiului decernat celui mai bun junior al lunii. Tiberiu Ungureanu nu mai putea fi ajuns. Cu toatea acestea ... el a luptat si aseara pentru consolidarea pozitiei in overall.
Desi aveam 3 puncte avans, parea ca am sansa a 3a la locul 1, tinand cont de forma exploziva aratata de axele Bontas-Gavriliu si Mincu-Dumitriu la "Cupa Baniei".
In aceste conditii speciale am apelat la "montrealezul" Calin Stirbu, "SHERIFUL"... pentru cei apropiati... cu care am stors ca pe lamai toate donele ...
In prima dona, domnul Gabriel Rosca ne-a jucat un 6NT+1, pentru o nota de 23% la noi ...sala juca pici... In aceasta "culoare" parcurgem primul sfert al concursului ajungand pe un spectaculos 38%. Din acest moment, fiindca "cartile au suflet", jocul nostru pragmatic ce a combinat rabdarea, logica si exploatarea psihologiei adversarilor ... a fost rasplatit. Am mai crescut 25 de procente, ajungand la 63% ocupand un merituos loc 2.
Iata un flanc care ne-a adus un top:
1. E-V pe rosu. Vest juca 3, iar Calin a atacat trefla
  V 10 9 x x  
  R 8  
  D 8 x x  
  x x  
D x   R x x x
A x x x x   D V 10
R V 9 x x x   -
-   A V 10 x x x
  A x  
  9 x x  
  A 10 x  
  R D 9 x x  
Declarantul a castigat la mort cu Asul de trefla defosand din mana o pica. A jucat pica de sub Riga, am sarit cu Asul, nu fara oarecare emotii... si am revenit atu! Declarantul a pus mic, Riga de cupa a castigat si s-a intors atu. Aici ... declarantul a mai facut o gafa, incercand sa mareasca maini... A ramas la mort pe Dama de cupa, a tras Riga de pica si pica taiata. Valetul de caro a fost plimbat in jurul mesei pana la Asul meu. Am intors atu si de aici pana la doua amenzi nu a fost decat un pas.
Castigatorul etapei, domnul Stefanescu, a jucat 4 cupe, realizand contractul, in aceasta dona. Este adevarat ca a primit un atac mai omenos, Valet de pica. Mic de la mort, Sud a sarit cu Asul si a intors dezastruos pica. Sa vedeti ce a urmat! Dama de pica, caro taiat. Riga de pica, tai, supratai si alt caro taiat. Inca o pica taiata (Sud nu a upercutat cu 9 de cupa) si Valet de caro "drumu". In mana cu Asul de caro, Sud nu a mai avut retur convenabil. S-au realizat 10 levate, cedandu-se doar cei doi Asi si Riga de cupa.

2. Cu cutitele pe masa, asa ar trebui intitulata povestirea despre dona urmatoare. Cu E-V pe rosu, pe o licitatie dramatica:
SUD
VEST
NORD
EST
1(1)
PAS
1
PAS
2
CONTRA
2
CONTRA
2
PAS
PAS
CONTRA
RECONTRA
PAS
PAS
2
PAS
PAS
PAS
   
Nu s-a "putut" prinde penalizarea la doua cupe (s-ar fi intrat pe un joc foarte riguros), dar "levata" lui Calin a consemnat tot 200 in coloana noastra.
  R V 10 x  
  A R 9  
  9 8 x x x  
  x  
9 x x   D x
V x x x x   D 10 x x
D V 10 x   x
x   A R D x x x
  A x x x  
  x  
  A R x  
  V 9 x x x  
Est a atacat Asul de trefla si, dupa ce a vazut mortul, a plonjat cu singletonul de caro pe masa. Declarantul a castigat cu Asul, a venit in mana pe Asul de cupa si a jucat caro! Est a taiat, revenind cupa. S-a ajuns la Riga de cupa, s-a taiat o cupa la mort, pica la Riga (cade Dama), deblocarea caroului, pica la 10, caro taiat cu Asul si trefla taiata(Vest nu poate taia), ultimul atu si carale mari.

3. Cu multe luni in urma consemnam un atac, care, la acea vreme, a facut furori... Atacul Bin-Laden ... il botezasem. El fusese facut de acelasi domn Stefanescu, care, ieri a recidivat. Este adevarat ... cu o forma derivata a atacului sus amintit. I-a atacat cuiva, care ... juca slem de cupa, atu. Culoarea era:
  V 9 8 x x
 
  A R x x
Declarantul a pus 9 de pe masa, 10 de la Est ... a castigat cu Riga. A coborat la mort de unde a jucat Valetul ... Mic de la Est, mic si....Dama atacatorului.

4. Iata si o dona disputata impotriva unui posibil contracandidat la locul 1 pe luna martie, Laurentiu Ciuhu.
Pe Rosu contra Verde:
  D 10 9  
  A R D 10  
  V  
  V 10 x x x  
A 8 x x   R
x x x x   V x x
x x   A D 9 x x x x
D x x   A R
  V 7 6 5 4  
  x x  
  R 10 x  
  9 x x  
Licitatia a decurs astfel:
SUD
VEST
NORD
EST
PAS
PAS
1
2
PAS
PAS
CONTRA
RECONTRA
2
CONTRA
PAS
PAS
Flancul ar avea 6 levate de castigat, dar ele nu se pot incasa, neexistand comunicatie. De data aceasta "Zeita Fortuna" a fost de partea noastra. Pe acceasi dona si d-l Bujor Bontas a incercat penalizarea la doua pici. Cu acelasi deznodamant.

5. 1 cupa pe stanga, 1 pica partenerul, pas dreapta si aveam:
  x
  V 10 x x
  A D x
  V x x x x
Am pasat, alegand varianta castigatoare pentru noi. Ar fi putut la fel de bine sa fie rau.

Ar mai fi de comentat cateva cateva levate, cativa declaranti si niste flancuri....de fapt, toate donele.
Odata cu instalarea zilelor de primavara autentica se declanseaza si lupta pentru overallul pe aprilie. Pana la concursurile de seara s-au incins deja adevarate ... "miute de bridge si yams"... pe terasa recent deschisa...


alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro