Romanian Bridge Portal
·· 2023-09-28 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Done "nationale"  
Cristian Schioparlan

Multe done interesante au starnit adevarate dispute titanice intre combatantii returului diviziei A la echipe. Pana la urma s-au impus echipele formate din axe"rodate" in focul altor lupte bridge-istice. Iata cateva exemple, chiar daca generatorul nu a dat multe done "ca de manual", sau in care sa existe ceva special. Voi incepe cu o dona usoara:
1. Dupa licitatia:
SUD
VEST
NORD
EST
1
PAS
1NT
2
3NT
PAS
PAS
PAS
Sunteti la atac, in Est, cu urmatoarea carte:
  6 4 3
  9 6 5 2
  A R V 10 4 2
  5
Ce atacati?
Dupa licitatie Nord pare ca nu ar avea majore, iar stopul de Dama de caro, fiind atribuit lungimii, mai degraba se afla la el. Se pune problema jucarii unui onor mare de caro sau nu la atac. Desigur, daca partenerul are singleton in culoare si Dama de caro nu cade, ati izolat definitiv caroul in linia dumneavoastra. In acest caz ar trebui sa gasiti o traversare rapida cu partenerul pentru a putea juca acesta culoarea de caro. Jucand onor mare la prima levata se poate prinde si Dama de caro la mort in doi sau chiar la declarant daca partenerul ar avea 3 carti, licitatia Sudului fiind un soi de "mini"gambling. Punand in balanta toate posibilitatile, ar trebui atacat Riga de caro! Se va vedea mortul si posibila traversare, ca si numarul de carti ale partenerului...Cu toate acestea in minte, eu am atacat "rau" urmarind nu stiu ce "inspiratie"... Partenerul avea doua carale si traversare imediata...
2. Iata si o dona mai grea... la care nimeni nu s-a "priceput"... pe licitatia:
SUD
VEST
NORD
EST
1
2
CONTRA
PAS
2
PAS
3
PAS
4
PAS
PAS
PAS
Sunteti Vest, atacati Riga de trefla vazand:
  R D 3
  R 10 9 6 4
  D 6 4
  V 8
V 2
A 5
R V 5
R D 10 9 7 5
De la partener apare 6 de trefla, declarantul castigand cu Asul. Acesta joaca apoi trei randuri de atu ramanand in mana (partenerul a raspuns de 3 ori) de unde joaca Valetul de cupa.
Cum reactionati?6-le partenerului, din treflele care se vad, pare a fi din 2 sau 4 carti. Sa analizam fiecare situatie in parte. Daca partenerul are doua trefle atunci declarantul are atunci 3. Din licitatie a "marcat" 5 pici si 4 carale. Asa ar avea Valetul sec de cupa. Ar fi jucat insa asa declarantul, lasandu-se "descoperit" cu doua perdante de trefla? Putin probabil. Daca ar avea 5 carale nu ar risca un over-trick inainte de dezvoltarea caroului, fiindca ar pierde controlul la atu.
Daca a avut Asul sec de trefla, ce este de facut? Nu este nici o graba in castigarea levatei cu Asul. Se vor castiga oricum doua cupe si un caro. Insuficient pentru a amenda contractul. Mic de cupa, declarantul ar fi facut levata cu Valetul si ar fi jucat cupa in continuare. Acum ar fi fost totul limpede. Pe cele doua cupe de la mort ar fi "zburat" doua carale din mana, iar declarantul ar fi aliniat 10 levate. Singura sansa ar fi sa gasim la partener A-9-8 de caro! As de cupa si Valet de caro!!! Iata intreaga distributie:
  R D 3  
  R 10 9 6 4  
  D 6 4  
  V 8  
V 2   7 6 5
A 5   8 7 3
R V 5   A 9 8
R D 10 9 7 5   6 5 4 3
  A 10 9 8 4  
  D V 8  
  10 7 3 2  
  A  
3. Iata si "un declarant" care a pus probleme multor jucatori:
Contract 4
Atac 8
  D 9 x x
  R x x x
  x x
  A x x
  A R x x
  x x
  A R V x x
  D x
Puneti mic de la mort, Est catiga cu Riga si revine culoarea. Castigati cu Dama de trefla.
Cum continuati?Cea mai buna linie de joc este aceea de a opta pentru pica 3-2 si caroul nu mai rau de 4-3. Nici nu mai conteaza expasul de cupa.
Jocul este simplu: As si Riga de caro, caro taiat cu Dama. As de trefla cu defosa de cupa. As si Riga de atu, caro taiat, iar mana nu mai cedeaza decat o cupa si un atu. Total 10 levate.


alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro