Romanian Bridge Portal
·· 2024-04-18 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Cronica atomica (6)  
Cristian Schioparlan

Primavara a pogorat cu mantia impodobita cu done de exceptie, rasplatind competitorii acerbi in lupta pentru overallul lunii martie. Una mai interesanta decat cealalta, donele au facut deliciul celor prezenti joi in Arhitectura. Nici nu stiu la care sa ma opresc. Am sa incep cu una mai "pamanteana", in care, jocul neglijent al flancului a facut cadou un top declarantului.
1. Pe o licitatie relativ limpede:
SUD
VEST
NORD
EST
1(1)
PAS
1(2)
PAS
1NT
PAS
2(3)
PAS
2
PAS
3
PAS
3NT
PAS
PAS
PAS
(1) trefla tare
(2) negativ
Atacati 2 si vedeti

  6
  R 9 6
  9 8 4 2
  R 10 8 5 2
A V 7 2
D 8
R 6 5
D V 9 4
Declarantul castiga cu Riga de pica si joaca cupa la Riga si trefla. De la partener apare 7 declarantul pune Asul si rejoaca trefla. Ce puneti acum?
Evident mic si s-au dus pe apa sambetei levatele de trefla!
La masa de joc Vest a pus Dama si a fost lasat sa castige, nemaivand retur satisfacator pentru amendarea contractului (Sud avea si Dama de pica si 3 trefle).
2. Intr-o alta dona, ceva mai dificila, mi s-a deschis pe dreapta cu 1NT natural, s-a facut invitatie si s-a acceptat. Am atacat cupa (declarantul a raspuns la Stayman 2 pici, negand ca ar avea cupa in 4) si iata ce am vazut:
  R D 3
  V 10 6
  10 9 4
  D 8 5 2
7 2
D 8 7 6 5
R V 5
R V 9
De la mort s-a pus mic, partenerul a acoperit cu Riga si Sud a castigat cu Asul. S-a coborat la mort pe Riga de pica de unde s-a jucat 10 de caro plimbat in jurul mesei pana la dvs care "loviti" levata cu Valetul. Ce intoarceti acum?
Faptul ca aveam prea multe reprize m-a pus pe ganduri. Nu am vrut sa fac o eventuala rectificare a numaratorii asa ca am revenit mic de cupa! Acum declarantul a fost pierdut. A jucat picile drept amendandu-se de 2 ori.
La o alta masa Tavi, care era declarant, a primit acelasi atac si ajucat identic. Numai ca Vest acum i-a jucat Dama de cupa si cupa. Sa vedeti ce a patit. Tavi a tras de la mort si Dama de pica si a jucat pica la 10 care a facut levata, Vest defosand o trefla. Cand declarantul a tras si Asul de pica in finalul:
  -
  -
  9 8 4
  D 8 5
-
7 6
R 5
R V
  A
  -
  A 6
  A 7 6
Vest a fost pierdut, alegand sa defoseze cupa. A fost plasat pe caro si a revenit de sub unul din cei doi Rigi. Ar fi fost mai inspirat daca ar fi aruncat caro, lasandu-l pe declarant sa ghiceasca.
3. O alta dona in care Tavi a jucat declarantul pe licitatia:
SUD
VEST
NORD
EST
1
1
PAS
PAS
3
PAS
4
PAS
Contract 4
Atac D
  A 10 x x x x
  D x
  R D x x
  x
  -
  A R 10 9 x x x
  x x x
  A x x
Daca se taie si cu Dama de atu se poate promova Valetul in 3 si se mai cedeaza Asul de caro.
Declarantul a profitat de interventia de 1 pica a Vestului si s-a aparat de atuul 3-1 (cu Valetul la 3 carti) si caroul 4-2 jucand astfel. As de pica (cu defosa de trefla) pica taiata si caro. Vest nu a intercalat Asul pentru a nu furniza doua levate drepte de caro si au urmat: pica taiata, As de trefla trefla taiata, pica taiata, trefla taiata cu Dama si caro de la mort spre A-R-10 de atu in finalul de 3 carti. (Valetul de atu fusese in 3 la Est, din acest motiv multi nu au luat decat 11 levate).
4. O alta dona instructiva, care arata ceea ce NU trebuie sa faci la bridge, in care am primit un ajutor netarmurit din partea flancului, este utila pentru exemplificarea pasului forcing. Sa zabovim putin asupra licitatiei (N-S vulnerabili):
SUD
VEST
NORD
EST
1(1)
1
CONTRA(2)
3
3
PAS
4
5!?
PAS (3)
PAS
5
PAS
6
PAS
PAS
CONTRA!?
Dupa (1) peste 17 PO si (2) raspuns de mansa Est s-a aflat intreaba cu 3 carale neincomodand pe nimeni, din contra, atatand slemul advers. Licitatia de 5 carale arata inconsecventa absoluta, care a oferit posibilitatea (3) care arata interes de a juca mai mult, iar acum pe 5 cupe am refacut licitatia si am inteles ca slemul este pe masa. Contra de "nervi" a depasit inconsecventa absoluta. S-a atacat si aveam de jucat:
  A V x x
  V x x x
  10 x x
  V x
  D x
  A R D 10 x
  -
  A D 10 9 x x
Inutil de zis ca statea impasul de trefla. Concluzia o trageti singuri.
5. O dona complet originala, pe rosu la rosu, a fost construita pe licitatia:
SUD
VEST
NORD
EST
1
PAS
2
2*
CONTRA
PAS
?????
In Nord aveti:
  D
  R
  A V 9 x x x x
  V 10 x x
Contra partenerului arata clar tendinta de a penaliza. Veti sta in doua pici cand partenerul le va contra? Decizia este destul de dificila. Daca nu veti sta, poate este mai bine sa va hotarati acum asupra continuarii licitatiei... Va astept pe FORUM cu parerile voastre...


alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro