Romanian Bridge Portal
·· 2024-02-24 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Cronica atomica (5)  
Octavian Dutu

Am jucat luni multe done interesante, m-am oprit la doua dintre ele care mi s-au parut mai interesante.
Intr-una din donele prezentate de Cristi pe mine nu m-au lasat sa joc 4 pici, am ajuns sa joc 5 pici contrate, peste barajul advers de 5 cupe.
Contract 5
Atac R
  R D V 9 8 x
  x
  10 x x
  9 x x
   
  A 10 7 x x
  A x x
  A
  R V 8 x
Jocul te duce cu gandul la o eliminare a culorilor rosii si apoi la jucarea treflei de la mort. Zis si facut. Am castigat atacul cu Asul, am deblocat Asul de caro si am jucat atu spre mort. Vest a defosat. Nu este nici o problema, voi lasa un atu "afara". Au urmat: caro taiat, cupa taiata, ultimul caro taiat si ultima cupa taiata pentru finalul:
  D V 9
  -
  -
  9 x x
   
  A 10
  -
  -
  R V 8 x
Acum trefla spre Valet iar Vest este fara retur: trefla, imi rezolva culoarea, orice altceva in tai defosa, Est nemaicontand la joc cu atuul sau mic. Finalul se obtine usor aplicand un timing corect.
Intr-o alta dona, pe o licitatie zbuciumata, am ajuns sa joc 4 trefle contrate pe care, jucand usor superficial, nu le-am facut decat juste. Iata intreaga licitatie, dupa ce am deschis cu o trefla:
SUD
VEST
NORD
EST
1
1
2
2
CONTRA
PAS
3
3
CONTRA
PAS
4
CONTRA
PAS
PAS
PAS
Aveam de jucat
Contract 4
Atac D
  R x x x
  10 x x
  -
  R D 10 x x
   
  x
  A R x
  R V x x
  A V 9 x x
Sa ne oprim putin asupra licitatiei. Vest are cinci cupe, are si ceva la caro (a pasat 2 caro) iar Est pare ca a dat punct cu doubleton.Trebuie jucat in consecinta, trebuie descoperit unde este Asul de pica. As de cupa si pica! Mic de la Vest, Riga castigat de Est cu Asul care revine atu. Prea tarziu pentru a impiedica alinierea celor 12 levate. Pare ca Vest a intervenit cu mai nimic la pica, mai nimic la cupa, nimic la trefla, ar trebui sa aiba Asul de caro (in 3 dupa licitatie). Pica este 4-4, altfel Vest ar fi trebuit sa intervina cu pica sau Est sa liciteze pici in loc de carale.
Pica taiata, caro taiat, pica taiata, caro taiat, ultima pica taiata, caro taiat (ar fi cazut Asul) de la Vest si acum, jucandu-se deja double-dummy, cupa la Riga, Riga de caro vest defosand (fusese 4-5-3-1) defosa de cupa de la mort si ultimele doua levate din dublu tai cu atuuri mari, Est subtaind dupa plac.


alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro