Romanian Bridge Portal
·· 2023-03-25 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Cronica atomica (4)  
Cristian Schioparlan

De ore tarzii orologiul bate in casa, dar cronica atomica nu ma lasa...Nu ma lasa sa nu va spun despre seria de slemuri cazute... Si, ca sa fie invatatura de minte, ele vin etapa de etapa, saracele, dar nu ne lasam. Jucam slem si intram. Magia slemurilor va scuza, ar spune unii ... cumsecade cu noi ...
Salutam prezenta domnului Zara a carei rigurozitate in licitatie si nu numai, l-a condus la castigarea etapei, alaturi de doamna Sanda Enciu, desigur, o partenera cu care oricine ar juca cu mare placere...
Sa luam cateva mostre care au facut deliciul jucatorilor.
1. Partenerul liciteaza slem, flancul ataca cel mai potrivnic... pentru a nu ma lasa sa execut o linie usoara:
Contract 6
Atac R
  V 7 6
  A D 9 8 6 5
  A V
  A 4
   
  A R D 9 8
  3
  D 7 6 4
  V 9 5
Acum nu se poate majora decat mortul. Sunt doua variante: cupa 3-3 cu Riga la impas sau cupa 4-2 ori 2-4 cu Riga in 2 oriunde, dar cu impas de caro pentru a 12a levata si circulatie. Aceasta varianta este superioara probabilistic. Zis si facut As de trefla, As de cupa si caro la Valet ... necastigator si amenda. Cupa era 3-3 cu Riga la impas. Probabilitatile nu tin intotdeauna cu indraznetii...
2. In Sud aveti cartea :
  D x x
  R D
  A V x x
  9 x x x
Iar licitatia decurge astfel:
NORD
EST
SUD
VEST
1 (I)
PAS
1(II)
PAS
2
PAS
3 (III)
PAS
4(IV)
PAS
4NT(V)
PAS
5(VI)
PAS
6(VII)
PAS G.
unde:
I = trefla tare
II = 3 controale
III = am mai mult, vreau slem
IV = AM AUZIT, nu ma intereseaza
V = totusi, cate carti cheie ai?
VI = am 3, totusi am deschis cu o trefla tare...
VII = stiu eu dona si am mult mai mult...
Dar ce ai mai mult, in afara de cele doua dame promise, astfel incat sa nu ma lasi? Aha, distributie puternic debalansata, culori lungi si singletoane. Scuze, ca eu le vad in continuare. S-a atacat si baldabacul de rigoare. Nu exista nici o sansa, nici macar 0,001% , sa se castige 12 levate. Dupa 4NT si aflarea cartilor cheie, macar acum, in ceasul al 12lea Sud, zic eu, ar fi trebuit sa liciteze 5 PICI. As fi reevaluat inca odata cartea si as fi pasat, fiindca aveam 17 PO cu 5-3-3-2 si nici o veleitate si am fi intrat si noi in randul oamenilor cu bun simt.
Seria slemurilor intrate continua. E o saga trista, dar e o SAGA. Ca doar nu e desaga. Si nici de SHAGÃ. Slemurile se prabusesc intocmai ca edificiul lui Alexis Zorba. Numai ca noi nu "traim" din arta. Tabela de marcaj ne aduce cu cruzime cu picioarele pe pamant. Dar nu ne lasam. In nebunia noastra trecem la urmatoarea dona.
3. Zonalitatea care ne place: verde la rosu. Dupa o secventa halucinanta in care parca se juca cu doua pachete de carti atingem mansa pe secventa:
NORD
EST
SUD
VEST
1
2(I)
2NT
3
GANDIRE SI PAS
4
PAS
PAS
PAS
(I) = bicolor major
S-a atacat trefla si aveam de jucat:
  A R x x x
  R x x x x
  D x
  4
   
  V x
  x x x
  10 9 x x
  A D x x
Auzind licitatia naturala de 2NT a unui om, pentru care niciodata ea nu a insemnat nimic altceva decat ceea ce scrie pe anuntul biding-box-ului, m-am gandit ca nu anunt mai mult decat fitul de 3 carti si puncticelele pe care le detineam. Partenerul a reevaluat mana si ce si-a zis: cu 3 perdante imediate pe minore, poate "se inchid" majorele. Fara atacul de trefla dona este de nefacut. A mai stat si pica 3-3 cat si, bineinteles, expasul de cupa! Am aliniat cele 10 levate, dar mai bine nu povesteam dona. Nu de alta, dar sa nu o ia razana cei pe care avem pretentia ca-i initiem in tainele jocului. Asta imi aminteste despre caracterizarea lui Dragos Luca, facuta bridge-ului autohton. "Se joaca mult prea impins". Probabil ca o astfel de dona ne-ar fi adus un zero pe 3000 de sali cu stil de joc riguros.
4. Pe rosu contra verde, partenerul deschide 1pica = majora in 5, flancul intervine cu 2 cupe si prezentati:
  R D V 10 x x
  x
  10 x x
  10 x x
In aceste situatii este bine sa nu bruscati licitatia. Barajul va veni automat. Chiar si asa, deocamdata nu se stie cine pe cine bareaza. Am contrat timid asteptand reactii omenesti in licitatie. Credeti? Furtuna in desert e putin spus. Au venit instantaneu 3cupe/4 trefle/4cupe si licitatia a ajuns din nou la dvs. Acum s-a clarificat cine are forta. Se pare ca partenerul, suntem pe rosu si a anuntat tricul 4 de trefla. Ce urmeaza ? 4 pici, ca doar picile le-ati apelat! He, he..
Just facute. Bun barajul de cupa si la tricul 6. Si a venit dona urmatoare, si dona urmatoare...timpul le omoara pe toate...dar nu si pe noi care nu ne lasam.
5. Jucam in continuare... Slemuri utopice, manse de cardiaci, atacuri peste rand, salturi mortale... un bridge nebun, ce mai!


alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro