Romanian Bridge Portal
·· 2023-09-28 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Cronica atomica (3)  
Cristian Schioparlan

Farmecul jocului de perechi, in care "totul e permis", a rasplatit cu done demne de o adevarata antologie... participantii concursului de aseara de la Arhitectura. Sa luam cateva exemple:
1.Sunteti Vest, pe rosu contra verde, avand:
  A V 8
  A 10 7 6 5
  8 6
  8 4 3
si asistati la licitatia:
SUD
VEST
NORD
EST
PAS
PAS
1*
1NT**
2
???
1 = pregatitor
1NT**=13-15
Cum reactionati acum? Aveti doua posibilitati: pas, sperand ca toata lumea va pasa si-l veti amenda de 1000 de ori sau contra. In acest din urma caz nu este limpede ca Nord-Sud nu-si vor gasi un fit mai bun si veti fi pus intr-o situatie delicata. Daca ati pasat, toata lumea va pasa fericita, dar ati pierdut dona, fiindca dumneavoastra faceati 4 cupe sau 3 NT.
Iata dona completa:
  x x x x  
  x  
  A D x x x  
  R x x  
A V 8   D 10
A 10 7 6 5   D V 8
8 6   R V 10 x x
8 4 3   A D 10
  R x x x  
  R x x x  
  8 6  
  V x x  
Laurentiu Ciuhu a deschis intr-a 3a si, neavand altceva mai bun in sistem, m-am hotarat sa zic 2 cupe, incercand sa gasesc un fit bun pe o majora. Fit n-am gasit ... dar dona am castigat-o! Nota bene, n-am intrat decat de 3 ori, batand si toate partialele adverse!

2.Sunteti acum pe verde contra rosu si licitati cu incredere 4 cupe, avand o mana in care nu mai intereseaza pe nimeni levatele totale, haosul trebuie declansat:
SUD
VEST
NORD
EST
1*
PAS
1
PAS
2
CONTRA
4
PAS
PAS
PAS
Se ataca 2 si aveti de jucat:
  R x x
  10 8 6 5
  R D 9 x
  A 4
   
  8
  A D V 5
  V x
  10 9 x x x x
Contabilizand levatele, tocmai ma felicitam pentru decizia de a licita 4 cupe, considerand ca daca Riga de cupa este bine pus fac jocul, iar, daca nu este, 4cupe a devenit acum un baraj exceptional, cu o singura amenda. Mai era o problema. Sa nu fiu scurtat de prea multe ori in mana pe retururi repetate de pica, dar avand Riga de pica la mort, eram oarecum linistit. Asa ca am pus mic, de la Est a aparut Dama. Acesta a revenit mic de pica !!! Adi Socaliuc atacase diabolic de sub Asul de pica si mi-a naruit tot planul de joc! Curios este ca, in aceasta dona, nimeni nu a mai licitat 4 cupe, axele fiind "speriate", probabil, sa nu-i "arunce" in mansa pe adversari.

3.In Sud fiind pe verde conta rosu, asistati la licitatia:
SUD
VEST
NORD
EST
1*
PAS
1
2
4
PAS
6
PAS
PAS
CONTRA
PAS G.
Si sunteti la atac avand:
  V
  R 6 5
  D 10 9 8 3 2
  R 4
Partenerul a contrat, nu pare a fi o contra lightner, mai degraba o contra de forta, asa ca atacul este liber. Atu pare interzis si decat sa atac de sub unul din cei doi Rigi m-am decis asupra 10-lui de caro, poate a contrat partenerul, totusi, lightner. Dezastru! Numai atacul de cupa ar fi amendat contractul! Declarantul ar fi cedat Asul de cupa si Riga de trefla.

4.Pe urmatoarea secventa de licitatie:
SUD
VEST
NORD
EST
PAS
1*
PAS
1**
PAS
3NT
PAS
PAS
PAS
   
1 = tare
1 = 0-6 PO
Partenerul ataca 6 de trefla si, in Vest, dumneavoastra vedeti:
  D x x x x
  x x
  x x x
  D V x
R V x x  
D V 10 x x x  
10  
A 9  
Castigati cu Asul, dar ce reveniti?
Este limpede ca declarantul nu a avut interes in majore, dar, daca va hotarati sa reveniti cupa, v-a facut sase, daca reveniti curajos pica l-ati tinut la juste.

5. Din nou sunteti pe verde contra rosu, in Est, iar licitatia decurge astfel:
SUD
VEST
NORD
EST
1
1
1
3NT
PAS
PAS
???
Aveti urmatoare carte:
  A 9 8 x x x
  -
  R x
  V 8 4 3
Este cel putin bizara licitatia Sudului. Nu cumva miroase a fit bogat de cupa? Manque-ul in culoare ar trebui sa va dea de gandit. Aveti urmatoarele optiuni: contra, testand licitatia Sudului, pas, in acelasi scop, 4 pici in baraj, sau 4 trefle in cautarea unui fit. Dintre toate, cel mai intelept mi se pare pasul fiindca nu este foarte clar ce se intampla la 4 cupe.
Daca ati pasat si partenerul ar fi atacat pica avea (R-D-x) ATI FI SCRIS TOP. Sa vedeti ce a patit Razvan Tablet: desi a banuit fitul urias de cupa al Sudului, a licitat 4 pici, Sudul a zis 5 cupe care au fost contrate si acum i-a venit randul sa liciteze. Hic! A inghitit galusca, fiindca nu este limpede nimic, a pasat si a incasat UN ZERO. Timpul ma obliga sa va las, asa ca savurati, deocamdata, doar aceste mici "razboaie atomice".


alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro