Romanian Bridge Portal
·· 2024-10-16 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  To Bid or Not to Bid (8)  
Dan Enescu

CONTRA NIVELUL DOI
In general este inutil sa-i lasam pe adversari sa joace la nivel de doi daca au un fit. Indiferent daca sunt sau nu contrati, adversarii vor fi multumiti sa joace la nivel de doi cu opt atuuri.
In schimb cand adversarii deschid la nivel de doi cu mana slaba si partenerul contreaza, nu trebuie sa fim prea stresati sa-i lasam sa joace. Daca avem dubii, daca sa pasam sau nu contra, pozitia in care suntem are o mare importanta. Daca suntem inainte (sau dupa) fata de cel care a barat, cu o tinere rezonabila de patru carti in culoarea lor, s-ar putea sa fim tentati sa pasam contra. In continuare sunt cateva decizii in care trebuie sa ne hotaram daca ne aparam sau nu dupa ce partenerul a dat contra la nivel de doi.

In toate urmatoarele done jucam perechi, nevulnberabil contra vulnerabil. Ei sunt distribuitori si deschide cu doua pici care se paseaza pana la partener care contreaza:
Adversar 1
Dumneavoastra
Adversar 2
Partener
2
PAS
PAS
CONTRA
PAS
??

EXEMPLUL 1
Q 10 5 2
A 8 7
Q3 2
J 3 2
Singura posibilitate, in afara de pas, ar fi 2FA, pe care multi jucator iil joaca artifical. A licita la nivel de trei o culoare ar fi evident impotriva REGULII. Pas trebuie sa fie decizia castigatoare in timp.

EXEMPLUL 2
K 10 8 4
3 2
Q 6 4 2
J 4 3

Pas este o decizie buna la perechi. In fata cu 1-4-4-4, vor fi 16 atuuri dar decarul de pica sugereaza o reducere a nummarului de atuuri

EXEMPLUL 3
A 6 4 3
Q 4 3 2
6 5
J 3 2

Aici, pasul este o posibilitate, dar este mult prea probabil sa faca dona. Aspectul picilor nu este suficent de atragator. Daca avem mai putin de patru pici, nici nu trebuie sa luam in considerare pasul la contra de apel dupa deschidere slaba la nivel de doi.

Alte contre la nivel de doi nu vor fi pasate foarte des. Cand urmarim licitatiile in care adversarii se sustin la nivel de trei, deseori lasam contrele. Ei au opt sau noua atuuri iar noi nu avem suficiente atuuri pentru a ne duce la nivel de patru. Totusi, la nivele mici, vor fi suficiente Atuuri Totale pentru a justifica lupta in culoarea noastra lunga.
Este greu sa te imbogatesti aparandu-te la nivel de doi cand adversarii au opt atuuri. Trebuie sa ai un motiv foarte bun ca sa faci acest lucru!

Est distribuitor si toti vulnerabili.

VEST
Australia
Borin
NORD
Suedia
Brunzel
EST
Australia
Havas
SUD
Suedia
Linduist
1FA (12-14 PO)
CONTRA
2
CONTRA
PAS
PAS
PAS
 
A K 3
 
 
10 9 4
 
 
9 5 4 3
 
 
K 8 3
 
Q 10 9 8 7 5 4
 
J 6 2
5 3
 
K 8 7 6
10
 
A J 8 7
7 6
 
A 4
 
-
 
 
A Q J 2
 
 
K Q 6 2
 
Q J 10 5 2
 

Jucatorul suedez din Sud s-a facut vinovat de o greseala foarte comunna in licitatia competitiva. El a contrat deschiderea slaba de unu fara atu a adversarilor, a auzit contra partenerului la fuga in 2a Vestului - si a pasat aici ! Multi jucatori joaca contra in pozitia Nordului ca "indicativa de punctaj". Are tendinta de a arata cel putin doua carti (de obicei trei sau mai multe) in culoarea licitata si suficiente puncte ca sa justifice intrarea in licitatie.
Iata care sunt problemele pentru care Sud nu ar fi trebuit sa stea in contra. Chiar si dupa contra de penalizare, nu trebuie sa ne aparam cu sicana de atu. Pentru un singur motiv, face apararea foarte grea deoarece nu putem ataca niciodata atu - ceea ce este in general dorinta partenerului cand vrea sa se apare la nivele mici.
In al doilea rand (si cel mai important), sicana sugereaza ca adversarii au o multime de atuuri - probabil ca destule ca sa satisfaca REGULA. Mai ales la nivele mici, adversarii au aproape sigur atatea atuuri cate trebuie pentru nivelul jucat.
O eroare frecventa este sa privesti sicana, sa auzi partenerul contrand, si sa-ti spui, "Partenerul trebuie sa aibe o gramada de atuuri - hai sa ne aparam." Asta nu este un rationament bun. In dona de mai sus, in care adversarii sunt la nivel de doi, sunt sanse mari sa aiba opt atuuri si deseori noua atuuri. (In dona de mai sus erau zece - iar Nord-Sud au ratat o manse usoara in vulnerabil. In plus, sau aparat si prost si au lasat sa se faca jocul!).

Cand se foloseste REGULA, ambii adversari trebuie sa fie atenti cand contreaza (sau cand paseaza contra) cu sicana. Partenerul, cand aplica REGULA LEVATELOR TOTALE, de obicei nu plaseaza la dumneavoastra sicana. De obicei cand presupune scurtime, pune un singleton. Si, cum am remarcat mai inainte, este greu sa te aperi cu sicana pentru ca nu poti ataca niciodata atu. Cand deschidem licitatia (sa spunem cu o pica), si interventia (sa spunem doua trefle) se paseaza pana la dumneavoastra, trebuie sa ne ferim sa contram cu sicana. Stim, de obicei partenerul asteapta un contra (in asa fel incat sa transforme in penalizare), dar sicana noastra deseori face apararea foarte dificila. De multe ori declarantul stoarce prea multe levate pentru ca nu putem juca atu. Iata un exemplu tipic:

Est distribuitor si nimeni vulnerabil.
 
7 6 5 2
 
 
J 10 9 7 5
 
 
A 3
 
 
9 4
 
10 3
 
K Q J 9 8 4
A 8 6
 
K 4 3
K 8 5
 
Q J 10 4
Q J 8 7 3
 
-
 
A
 
 
Q 2
 
 
9 7 6 2
 
A K 10 6 5 2
 

Est a deschis cu 1 si interventia de 2 a Sudului s-a pasat pana la el. Est trebuie sa fie atent cand se apara cu sicana. El ar trebui sa anunte doua pici si sa nu se incurce contrand. Potentialul mortului la doua trefle contrate nu este surprinzator. Cand avem sicana de atu, ne asteptam ca mortul sa aiba un suport cat de cat.

Cand o licitatie decurge 1- Pas - 2 pana la dumneavoastra, din nou trebuie sa fiti reticent in a da contra cu sicana. Mult prea des, partenerul o sa paseze (sa zicem cu Q 10 x x x), si n-o sa fim in stare sa-i bagam. La fel trebuie sa incercam sa evitam sa contram deschideri la nivel de patru cu sicana. Dupa deschiderea la nivel de patru pe pica mai bine licitam patru fara atu ca un contra de apel in loc de contra direct, cu distributii de genul 0-4-5-4 sau 0-5-3-5 sau 0-3-5-5, etc ... Mult prea des paseaza partenerul, si ajungem sa ne aparam impotriva unui fit de zece carti.



alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro