Romanian Bridge Portal
·· 2023-03-25 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Doua slemuri "europene"  
Cristian Schioparlan

Ambianta de sarbatoare aseara in... Arhitectura.
Trecand peste nesincronizarea programlui de topaj trimis de francezi cu programul nostru (am inteles ca cel francez a "crapat") donele simultanului european au creat o reala bucurie competitorilor, prin frumusetea si complexitatea lor. In speranta ca topajul verificat va fi afisat cat mai repede cu putinta si ca astfel de intamplari nu se vor mai repeta, am sa va prezint doua slemuri de aseara care, spre mirarea mea, nu au fost realizate de nimeni. Fie ca au atins slemul sau nu, axele aliniate la start nu au "lovit" cele 12 levate indreptatite. Iata-l pe primul:
Contract 6
Atac
  D V x  
  V 9 x x  
  A x x  
  V 10 x  
     
  R 10 9 x x x  
  A R x  
  -  
  A R 9 x  
Linia de joc e simpla. Pe langa reusita impasului de trefla, se mai castiga procente suplimentare daca se gaseste Dama de cupa seaca sau in doi pe dreapta. Nu trebuie sa ne grabim sa incasam deci Asul de caro. Jocul corect este: caro taiat, atuuri (Asul era in doi), As si Riga de cupa (cadea Dama in doi de la Est), impas de cupa si doua defose pentru treflele din mana. Daca, dupa ce incaseaza Asul de atu, flancul revine caro, atentie, nici acum nu trebuie incasat Asul de caro. Se taie si acest caro, se verifica cupa si apoi se decide utilitatea impasului de trefla.
Si pe cel de-al doilea:
Contract 6
Atac 8

  A x x  
  R 9 x x  
  A D V x x  
  V  
     
  x x  
  A D 10 x x  
  x  
  A D 9 x x  
In 90% din cazuri s-a atacat 8 de caro, manifest fara Riga. Fie ca s-au apucat de dublu tai, fie ca au incercat sa mareasca trefla, declarantii au intrat toti "cu succes", o amenda sau doua, dupa pricepere.
Slemul este aproape banal daca la levata a doua se joaca Valetul de trefla "drumu". Daca trefla e 4-3 poate sa stea si atuul 4-0. Mai este nevoie doar de impasul de caro prin tai. Sa contabilizam: 4 trefle, 5 atuuri As de pica si doua carale. Daca trefla este "potrivnica" atuul ar trebui sa stea mai cuminte. In speta, dupa Valet de trefla castigat de Vest si retur de pica (cel mai incomod) atu la As si atu la Riga (a stat 2-2-daca nu, acum se trecea pe varianta cu trefla 4-3) Dama de caro etc. Va vine sa credeti ca toti au intrat la acest slem, repet, primind atacul de 8 de caro? Au fost si multe alte done frumoase cu care voi reveni ...


alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro