Romanian Bridge Portal
·· 2023-03-25 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Bascula lu` nea Fane  
Cristian Schioparlan

Va intrebati, poate, ce cauta pe un site de bridge povesti cu basculante?! Nu trebuie sa va mirati prea tare, uneori bridgeul insasi e ca o masinarie cu narav. Mai ales daca ai un partener carcotas care mereu are ceva de remarcat. Ba ca nu stiu ce s-a intamplat pe axa N-S, ba ca nu stiu ce nu s-a intamplat pe luna si tot asa.
In vremea cand se desfasura istoria ce voi povesti-o, partenerul meu era binecunoscutul Tavi Martzian, jucator experimentat dar cu multe "ale lui". El vedea schize in orice dona si in orice eveniment de pe planeta albastra. Cand faceam un impas, in loc sa mizez pe o schiza, o luna de zile nu mai scapam de observatiile lui. Altfel, Tavi nu era baiat rau, avea insa si el o pasarica, citise prea multe carti cu experti si in orice dona cauta cu inversunare "probleme". Daca alegeam o linie simpla cu impas sau partaj, refuzand o posibila schiza, nu uita sa-mi aminteasca cat de slab joc si sa ma intrebe invariabil daca am citit si eu ceva bridge la viata mea.
In anul 198..., ca de obicei, plecam la faimosul Festival de Bridge al lunii septembrie.
Incepuse openul si toata seara Tavi avusese ceva de comentat, atunci mai abitir ca niciodata. Netinand cont de apelurile mele disperate care ii reaminteau in van ca, comentariile se fac acasa daca vrei sa scoti rezultate si sa te afli in prima linie, Tavi comenta si gesticula intr-una cu frenezie.
Asa a fost toata seara si, pe final, cu nervii intinsi la maxim ajungem la ultima masa, la ultima dona din concurs.
Dupa o licitatie alambicata cu surle si trambite aterizam intr-un mic slem de pica pe care adversarul din Vest il contreaza tunator. Estimand ca avem suficienta extraforta, timid, rectific in 6NT pe care acelasi Vest il contreaza satisfacut cu aceeasi vehementa, spre nemultumirea vadita a lui Tavi care era declarant in ambele situatii.
Vest ataca Valetul de trefla, etalez mortul si Tavi are de jucat 6NT cu urmatoarele carti:
 
4
 
 
R V 5
 
 
A V 6 3
 
 
A D 9 4 2
 
 
A R D 8 5 3
 
 
A D 8
 
 
D 7 4
 
 
6
 

Dupa o vreme Tavi zice cu emfaza:
"Ia cu Dama!"
Joc Dama de trefla si de la Est apare, intradevar, mic! Dupa vestea reusitei impasului, aroape obligatoriu pentru realizarea contractului, declarantul a comandat cupa. Venind in mana cu Dama de cupa, a jucat apoi caro cu impas la valet, reusit, a tras Asul de caro, a cazut Riga de la Vest si apoi a jucat un caro catre Dama, Vest defosand cupa. A tras apoi As si Riga de pica , Est defosand pe al doilea tur.
Suparat, Tavi a trantit cartile de masa si a exclamat:
"Ce dona de ghinion, nu statea nimic!"
Eu, care fusesem numai ochi si urechi, am intervenit martial:
"Cum nu statea nimic? Dupa ce ti-au stat doi impasi si un partaj, si, pe deasupra, dupa ce ai avut toate informatiile necesare, contra Vestului la ambele slemuri, nu ai vazut o schiza simpla cu urcare-coborare??!!"
La auzul cuvantului magic "schiza", Tavi a sarit ca ars:
"Cum, cum adica? Ia sa vad!" -a inceput sa ciuleasca urechile.
"Asculta aici! Dona e banala, dupa ce te-am scos din 6 pici imposibil de realizat, te-am dus unde trebuie, ai dat cu piciorul unei realizari de exceptie."
"Cum asa?" a zis Tavi neincrezator.
Iata dona completa:
 
4
 
 
R V 5
 
 
A V 6 3
 
 
A D 9 4 2
 
 
V 10 9 7 6
   
2
7 2
 
10 9 6 4 3
R 8
 
10 9 5 2
R V 10 8
 
7 6 3
 
A R D 8 5 3
 
 
A D 8
 
 
D 7 4
 
 
6
 

Simplu! Dupa atacul de Valet de trefla si Dama de trefla castigatoare, trebuia jucat, ATENTIE, cupa la As, si nu la Dama cum s-a jucat, caro cu impas, As de caro, cade Riga, caro la Dama si Vest arunca ultima cupa. Apoi se ajunge in "pozitia fara tinta ", in finalul:
 
4
 
 
R V
 
 
3
 
 
A 9 4 2
 
 
V 10 9 7 6
   
-
   
-
   
R 10 8
   
  A R D 8 5 3  
  D 8  
  -  
  -  
Cand 8 de cupa este jucat Vest este fara aparare, prins intr-o schiza cu bascula: daca arunca pica, de la mort se pune Riga, se dezvolta picile si exista revenire pe Dama de cupa, daca Vest arunca trefla de la mort se pune Valetul, se dezvolta trefla la care exista revenire pe Riga de cupa.
Omul meu, care era "regele neincoronat al schizelor" simtea ca innebuneste, nu numai pentru nereusita contractului, dar mai ales pentru ca-i suflasem de la nas aceasta posibila realizare de exceptie.
Fiind ultima dona, amarat peste poate, a parasit sala de joc si s-a indreptat catre bar sa-si comande o bere pentru "racorire", ca intotdeauna.
In acel moment o idee geniala mi-a incoltit in minte. Socoteam ca sosise prilejul sa-l dezvat o data pentru totdeauna de mania schizelor. M-am strecurat degraba spre iesirea hotelului si m-am indreptat glont catre ghereta lui nea Fane, portarul. Acestea mai venea din cand si se uita la noi, parand a fi "destul de strain" de joc. Nu eram eu prea entuziast in ceea ce priveste reusita, insa, nea Fane nu parea suficient de natang incat sa nu "functioneze" pentru ceea ce pusesem la cale.
Cu chiu cu vai reusesc in vreo 10 minute sa-l fac sa memoreze doua, trei fraze...
Ma indrept apoi catre bar, unde Tavi trona deasupra tuturor, povestind cum tocmai ratase o lovitura de exceptie. Imi iau un aer indignat si-i spun ca nu era vorba de nici o lovitura de exceptie, ca, la o adica, imi permit sa tin si un pariu, ca pana si portarul ar fi rezolvat acea dona.
Hlizindu-se superior, Tavi deja stabileste miza pariului: o naveta de bere.
Mergem apoi acolo unde eu mai fusesem...Aveam ceva emotii...daca a uitat nea Fane ce-l invatasem? Ma apuc si povestesc dona. Nea Fane tacea chitic, asa cum convenisem. Dupa ce ajung la miezul donei si-i fac semnul stabilit il intreb:
"Eh, acuma cum joci?"
Nea Fane incepe cu poticneli:
"Hm,hm ... hm dupa licitatie si atac se pare ca toata cartea sta la Vest, ...hm, hm, hm se pare ca singura sansa de realizare a contractului este o schiza in bascula pe culorile negre asupra Vestului"...
Tavi mai sa lesine. Portaru` a continuat:
"Totul e sa ai grija, cand vii in mana pe cupa, sa preiei cu Asul... ca sa prezervi pozitia de bascula!!!"...
Dupa aceasta secventa halucinanta, ca in transa totala, cu ochii iesiti din orbite Tavi a mai reusit sa ingaime:
"Nu se pooooaate! Incredibiiiil!!!"
Vazand ca e pe cale sa fie lovit de apoplexie zic:
"Partener, ti-am zis ca esti in cadere de forma. Hai la bar!
Iti mai explic eu....una, alta....
:)))alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro