Romanian Bridge Portal
·· 2024-10-16 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  To Bid or Not to Bid (7)  
Dan Enescu

CONTRA NIVELUL TREI
Vom incepe, cu deschiderea de baraj a adversarilor.
In bridgeul exista tendinta de a bara cu din ce in ce mai putina carte. Asta ne indeamna sa pasam un contra de apel de la partener mult mai des decat am fi facut-o in trecut. Mai mult, REGULA LEVATELOR TOTALE sugereaza sa pasam contra de apel mult mai des decat o fac jucatorii in practica.
Sa vedem ce trebuie sa facem cu fiecare din mainile urmatoare.

Intreaga licitatie a fost:

Adversar 1
Dumneavoastra
Adversar 2
Partener
3
PAS
PAS
CONTRA
PAS
??

EXEMPLUL 1
K 8 7 6
K J 5 2
6 4
8 4 2
Sa presupunem ca partenerul are mana tipica 4-1-4-4. Vor fi 8 + 8 atuuri pentru 16 Levate Totale. Daca putem sa facem trei pici +140), atunci ei pot face doar sapte levate pe cupa (+300). Daca fiecare axa are exact opt levate, tot vrem sa pasam.

EXEMPLUL 2
A 4 2
10 8 5 3
A 7 6
9 7 5

In fata cu mana tipica 4-1-4-4, nu sunt decat 15 atuuri! Daca va ganditi la trei fara atu, daca avem noua levate in fara atu, atunci probabil ca ei nu au decat sase levate pe cupa.

EXEMPLUL 3
Q 10 8 7 6
A 2
Q 4 3
10 8 6

Aici, problema este de a licita trei sau patru pici. Probabil ca sunt cel putin 18 atuuri, asa ca nu putem lua in considerare pasul. Daca vreti sa-l tineti pe partener in continuare in interventie, trei pici este probabil cel mai bun anunt.

EXEMPLUL 4
K 8 2
J 4 3
Q 8 7 5
A 3 2

Pas pare a fi "respingator", dar este corect in noua cazuri din zece ! Probabil ca sunt cel mult 16 atuuri, si deci nici una din axe nu va fi in stare sa faca contractul la acest nivel. Alta problema cu iesirea din contra este ca de fapt nu ai unde sa iesi! Trei pici, trei fara atu si patru caro sunt singurele posibilitati. (Nu prea este placut !) Chiar si la IMP, pas va fi licitatia castigatoare a la longue, chiar daca vom pierde o data din zece, ceea ce dati este -530.
Este de inteles ca va este greu sa credeti ca pasul este licitatia castigatoare in aceasta dona

Cele mai dificile decizii la nivel de trei nu sunt pe deschiderile de baraj ale adversarilor, ci pe secventele de mai jos. Sa presupunem in plus ca suntem si in vulnerabilitate nefavorabila si jucam perechi.

1.
NOI
EI
NOI
EI
1
3
CONTRA(negativ)
PAS
??

Q 10 4 2
A 4 2
A Q 5 3
8 6

Am deschis cu un caro si partenerul a dat un contra negativ peste barajul lor de trei pici. Multi jucatori nu se vor simti bine pasand, asa ca vor licita trei fara atu.Cu siguranta insa PAS este licitatia corecta in aceasta dona; nu sunt suficiente Atuuri Totale pentru altceva.

2.

NOI
EI
NOI
EI
1
3
PAS
PAS
CONTRA (apel)
PAS
??

4
10 7 6 4
J 7 6 4
Q 7 6 5

In aceasta secventa partenerul a licitat o pica si a continuat cu un contra de apel dupa barajul lor de trei cupe. Nu prea aveti stomac sa lasati lucrurile aici, dar sa ne gandim un pic? Ce se intampla daca partenerul este 5-2-3-3 cu 18 PO? Asta ar trebui sa va indrepte spre pas. Priviti toate distributiile urmatoare care va conduc doar la 15 atuuri: 6-1-3-3, 5-2-4-2 si 5-2-2-4. Chiar daca partenerul are ceva de genul 5-1-4-3 sau 5-1-3-4 (S ghicim culoarea lui un patru), nu sunt decat 16 levate. Da, va ingrijoreaza faptul ca deseori au sa faca trei cupe contrate, dar sa ne uitam putin la tabelul de mai jos:

TABEL PENTRU 16 LEVATE TOTALE
VULNERABILITATE NEFAVORABILA
Jucam 4 pe minora
Joaca ei 3 contrate
Numar levate
Scor
Numar levate
Scor
7
8
9
10
-300
-200
-100
+130
9
8
7
6
-530
+100
+300
+500

Priviti ce bine este sa pasam (coloana din dreapta). Iar aici presupunem numarul maxim de atuuri, sica nimerim minora! In cazul in care ei fac trei cupe contrate (-530), putem ajunge usor sa fim contrati si sa dam 800 daca licitam o minora. Chiar si la IMP, este evident. Muscati-va degetul si lasati-i sa scrie uneori +530!

3.
NOI
EI
NOI
EI
PAS
1
CONTRA(apel)
3
CONTRA(raspuns)
PAS
??

A Q 8 5
8 7
A 4 3 2
K 9 3

In aceasta secventa am dat contra de apel la o cupa, iar partenerul a dat un contra de raspuns in licitatia de baraj de trei cupe. Mai intai sa ne gandim ce inseamna contra de raspuns. In mod normal, cand dam un contra de apel, partenerul va incerca sa anunte o majora daca o are in patru. In consecinta, un contra de raspuns neaga in general o majora in patru. Totusi, cu cat nivelul este mai inalt, cu atat afirmatia este mai putin adevarata. El v-a auzit contrand si licitatia a ajuns acum la trei cupe.
Sa zicem ca are ceva de genul K x x x K x xK x x Q x x.. Chiar trebuie sa anunte trei pici ? Nu daca foloseste REGULA! El isi imagineaza ca sunt 16 sau 17 atuuri, asa ca da un contra de raspuns. Acum sa ne intoarcem pe pozitia noastra. Am auzit contra de raspuns si trebuie sa ne hotaram ce facem. Ei bine, cate pici are partenerul ? Am vazut deja ca exista posibilitate ca el sa aibe patru, dar in general ar trebui sa il plasam doar cu trei. Daca ar fi sa ii ghicim distributia ar trbui sa ii punem trei pici, doua cupe, patru carouri si patru trefle. Asta inseamna ca sunt noua cupe si opt carouri pentru 17 atuuri. Trebuie sa licitam patru caro? Nu, respectati doar tabelul pentru 17 atuuri. Daca se fac patru carouri mai bine pasam trei cupe contrate. Putem sa incercam sa construim si alte distributii pentru partener, dar nu sunt prea multe in care REGULA sa ne spuna sa facem altceva decat sa pasam. Nu prea sunt sanse sa faca noua levate tinand cont de forta pe care o detine axa noastra. Mult mai probabil ca ei sa aibe opt levate iar noi opt sau noua. Pasati si apoi atacati atu!

4.
NOI
EI
NOI
EI
1
1
CONTRA(negativ)
3
CONTRA(ceva carte)
PAS
??

A Q 8 5
8 7
A 4 3 2
K 9 3

Am deschis cu un caro peste care s-a spus o cupa. Dupa contra negativ de la partener, perversii de adversari au barat cu trei cupe. Nu ni se pare ca avem suficient ca sa anuntam trei pici peste trei cupe si acum partenerul a contrat trei cupe pentru a arata puncte in plus. Ce trebuie sa facem ? Este o pozitie foarte diferita de pozitia trei (desi avem aceeasi mana). Aici avem "garantia" ca sunt opt pici - asa ca exista o sansa buna ca sa fie 17 atuuri. De data asta nu trebuie sa cautam minora in patru - avem fit de opt cari pe pica. Levatele pot fi lejer impartite noua la noi si opt la ei. Trebuie sa licitam trei pici.

5.
NOI
EI
NOI
EI
1
1
CONTRA(negativ)
3
CONTRA(punctaj)
PAS
??

Q 5 3
K J 8 6
Q 2
10 5 4 3

Am dat un contra negativ dupa interventia lor de pica dupa deschiderea partenerului de un caro. Ei au barat cu trei pici si partenerul a contrat pentru a arata valori suplimentare. Ce trebuie sa facem? Sa licitam trei fara atu pare gresit pentru ca-si pot trage picile. Dar daca licitam o culoare la nivel de patru? Ce are aprtenerul ? Probabil ca nu are patru cupe. Probabil ca are o pica, cu toate ca nici doubletonul nu este imposibil. Cea mai probabila distributie este o pica, trei cupe, cinci carouri si patru trefle. Ar trebui sa licitam patru trefle? Daca intr-adevar partenerul este 1-3-5-4, vor fi 9 + 8 = 17 atuuri. Daca facem patru trefle (10 levate), este mai bine sa scriem 300 la trei pici contrate (sapte levate). Raspunsul il avem. Chiar daca partenerul are singleton de pica, vor fi numai 17 atuuri (ca sa nu mai mentionam potentiala problema a onorilor minori). Nu sunt suficiente atuuri ca sa iesim din acest contra.

De multe ori, in cadrul acestei prezentari, am contrat adversarii la nivel de trei pentru a arata "carte". A pasa poate sa para periculos, dar in multe cazuri, ii vom baga cu toate cele noua atuuri ale lor, pentru ca punctele de onor de obicei ii va impiedica sa faca cele noua levate.

 



alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro