Romanian Bridge Portal
·· 2024-04-18 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Returul suedez  
Cristian Schioparlan

Considerata axa "stea" a echipei Italiei, Lauria-Versace au contribuit decisiv la succesele echipei Italiei din ultimii ani. Sa-i urmarim "la lucru" in meciul din semifinala Campionatelor Mondiale de la Montreal, de anul trecut. Acest meci a fost disputat impotriva Suediei.

Dealer : Nord, Vulnerabili :Toti
   
3
 
 
V 10 8 4 2
 
 
D 6 2
 
 
D 9 6 3
 
 
10 9 8 7 6
   
A D 5 2
A R 9 6
 
5 3
3
 
10 8 7
5 4 2
 
A V 10 7
  R V 4
  D 7
  A R V 9 5 4
  R 8

Licitatia a fost:

VEST
NORD
EST
SUD
PAS
1
CONTRA
1
2
2
3
PAS
3
CONTRA
3NT
CONTRA
PAS
PAS
PAS


ATAC: 10

Aceasta dona a ajutat Italia sa castige semifinala. Asezati pe Nord-Sud, Versace-Lauria au ajuns in 3NT pe care suedezii le-au contrat.
Sa ne oprim putin asupra licitatiei: anuntul de 1 al Estului arata o deschidere tare sau o mana de 11-14 PO balansat (trefla suedeza), iar anuntul Vestului de 1 a fost transfer pentru pici.

Dupa ce Est a castigat atacul cu Asul de pica, ar fi trebuit sa stie ca Sud detine R-V in culoare. Vedeti acum cum poate Est amenda contractul?

O cale este aceea de a returna Valetul sau 10 de trefla. Acest retur asigura flancului doua levate de trefla in conditiile in care Sud are una sau doua trefle. Vestul poate reveni ulterior trefla impasand Dama Nordului. Alternativ, Est poate returna cupa iar Vest sa "desfaca" el treflele. Aceasta cale este mai buna daca partenerul ar avea doubleton de trefla. In oricare din aceste cazuri aparatorii pot incasa cinci levate: o pica, doua cupe si doua trefle. La masa, Est a returnat 7 de trefla jucand partenerul cu Riga in culoare si o repriza pe cupa. Sud a castigat cu 8 si a putut sa dezvolte astfel si a noua levata.

Lacomia Estului a fost pedepsita. Daca ar fi returnat Valetul de trefla si ar fi gasit la partener Riga in trei, ar fi pierdut astfel o levata in culoare, amendand contractul o singura data. Cel mai bun retur pare a fi cel de cupa. Daca Vest are o singura repriza de cupa si Riga de trefla in trei, el va fi in masura sa revina trefla mica, mortul putand fi astfel traversat de doua ori in culoare.alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro