Romanian Bridge Portal
·· 2023-12-07 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Perechi de TOP  
Cristian Schioparlan

Disputa Perechi-IMP-uri este diferenta dintre competitie si bridge-ul partida libera. Ca punctaj, doar ce credeati? Fiindca fiecare are frumusetea sa. Inegalabilele "perechi" dar si disputele de echipe de 4 sunt polii care atrag in jurul lor nenumarati fani. Multi te intreaba cum joci sau afirma deseori: la perechi fac asa si la echipe fac asa! Sa luam un exemplu. Pe licitatia:

VEST
NORD
EST
SUD
1
PAS
2
PAS
2
PAS
4
PAS
PAS
PAS

   
A R V 7 4 3
 
Contract 4
6 2
 
Atac 4
A
 
 
R 8 6 4
 
   
  6 2
  A R D V 10 9
  V 9 3
  V 2

Cum veti juca declarantul intr-un concurs de echipe? Dar intr-unul de perechi?

Sa vedem ce ne spune Eddie Kantar, dublu campion mondial si unul dintre cei mai valorosi scriitori de bridge:

La echipe trebuie realizat contractul, overtrick-urile vor fi pedepsite! Pare un contract bun. Sunt 9 levate de top: sase cupe, doua pici si un caro. Un tai de caro la mort ar asigura a 10-a levata.

Dupa ce se castiga prima levata la mort, trebuie tras Asul de pica, poate e vreo "dama singura" pe undeva. Daca este asa, se extrag atuurile se incaseaza picile mari defosandu-se un caro se taie apoi o pica si se simuleaza impasul de trefla. Se porneste cu Valetul care se acopera cu Riga (daca nu apare Asul) pentru multe overtrick-uri. In oricare din cazuri se realizeaza minim 10 levate.

Daca Dama de pica nu era "singura" se revine in mana pe atu, se taie un caro si se incearca realizarea celei de-a doua levate de pica de top. Daca aceasta nu este taiata exista deja 10 levate. Daca cineva taie a doua pica, ar trebui gasit Asul de trefla la Vest. Aceasta linie de joc are o probabilitate combinata de aproximativ 87%. (Dama de pica singleton, pica 3-2, Asul de trefla la Vest)

La perechi trebuie gandit diferit. Daca te afli intr-un contract normal trebuie sa consideri ca va fi nevoie "sa sari la gat" ca sa te impui.
Aceasta ar putea presupune uneori si riscul periclitarii contractului daca exista sanse rezonabile pentru unul sau mai multe overtrick-uri. Topurile nu se obtin usor si aceasta este o cale la fel de buna ca altele pentru le tinti. Daca jocul nu merge, exista intotdeauna dona urmatoare, turneul urmator sau partenerul urmator.


Cu aceasta filozofie in minte, trebuie jucata cupa la Riga la levata a doua ( la As este prea evident) si sa se continue cu o pica mare spre Valet. Daca acesta castiga iar picile sunt 3-2, se fac 13 levate si un scor bun. Daca acesta esueaza adversarii trebuie sa joace corect pentru amendarea contractului.

Daca acestia returneaza din greseala un atu, se vor lua restul de levate daca pica este 3-2. Daca nu, Asul de trefla trebuie sa fie la Vest. Daca adversarii "forteaza mortul" cu un caro, trebuie incasata o pica mare, taiata o pica mare -daca este necesar- (Est ar fi putut fi doubleton de pica si singleton de atu- "sau sa se gandeasca la altceva"), extrase atuurile si jucat spre Riga de trefla.

Daca adversarii revin pica jocul devine ceva mai greu. Presupunand ca amandoi raspund trebuie taiata o pica mare, daca este necesar, taiat un caro, taiata inca o pica, extrase atuurile si jucat spre Riga de trefla. In cazul nostru un retur de caro sau de pica ar invinge contractul.
Daca se revine pica ar fi bine sa notati perechea respectiva pentru eventuale viitoare meciuri de echipe!


Iata distributia completa:
   
A R V 7 4 3
 
6 2
 
 
A
 
 
R 8 6 4
 
 
10 8
   
D 9 5
8 7 3
 
5 4
R 10 5 4 2
 
D 8 7 6
D 10 7
 
A 9 5 3
  6 2
  A R D V 10 9
  V 9 3
  V 2alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro