Romanian Bridge Portal
·· 2023-12-07 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Numaratoare inversa  
Cristian Schioparlan

Citeam odata in Le Bridgeur un interviu cu o venerabila doamna de 85 de ani. La intrebarea fireasca despre legaturile domniei sale cu bridge-ul, aceasta raspundea foarte senin: "Pe mine bridge-ul ma ajuta sa-mi intretin materia cenusie!". Poza nu o arata intr-o ipostaza de mai mult de 60 de ani, iar zambetul de nu mai mult de 20.
Mai aproape de zilele noastre, Dave Treadwell din Wilmington, Delaware, si-a sarbatorit recent cea de-a 90 aniversare. Dupa ce a castigat Educational Foundation Pairs, la Nationalele ACBL din Phoenix, Arizona, Dave a fost rugat sa povesteasca o dona.
"Am sa va relatez un stralucit joc de aparare", a raspuns el invitatiei.
"Am avut de dat numaratoarea de doua ori, am raspuns la culoare de noua ori, apoi declarantul a jucat un caro si am luat restul levatelor". In respectiva dona buclucasa, Sud a deschis cu 1NT si toata lumea a pasat multumita.

Contract 1NT

Atac R

   
A 9 6
 
 
7 5 3 2
 
 
R 7 4 2
 
 
J 4
 
 
8 5 3
   
D 10 4 2
R D 10 6
 
8
A V 8
 
10 9 6 3
A 10 7
 
9 6 5 3
   
R V 7
 
 
A V 9 4
 
 
D 5
 
 
R D 8 2
 
In Vest, partenerul lui Dave, reputatul Paul Soloway a atacat Riga de cupa care a castigat levata, Sud jucand 4 de cupa. La levata a 2-a Soloway a returnat o pica catre Dama si Riga. S-a continuat cu o trefla mica catre Valet si din nou o trefla spre Dama si As. Alt retur de pica a fost castigat la mort de unde s-a jucat caro spre Dama si As. S-a contraatacat a 3-a oara pica castigata de mana Sudului. Declarantul a incasat Riga de trefla si a jucat caro spre Riga.
Daca acum Soloway ar fi raspuns cu 8 de caro, declarantul ar fi putut castiga cu Riga si juca un alt caro la Valetul lui Soloway. Acum Vest ar fi fost fortat sa joace cupa spre A-V-9 ale declarantului oferindu-i acestuia un overtrick. Vigilent, Soloway a intercalat Valetul de caro. Declarantul a castigat cu Riga si ar fi putut realiza contractul incasandu-si acum Asul de cupa, dar a sperat ca Vest a avut initial A-V-10 la caro, asa ca a incercat sa il plaseze pe caro. In acest moment Dave, care avea numai carti majore, a luat ultimele 4 levate amendand contractul.

Dupa joc, cineva l-a intrebat pe Dave ce varsta are. El a replicat:
"Patruzeci".
"Patruzeci ?"
"Da, imi place sa incerc toate lucrurile noi. Acum vreo douazeci de ani cineva a avut ideea numaratorii inverse la bridge, iar mie mi-a placut. De atunci am aplicat-o si asupra varstei mele."

 

alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro